Ensparkibaken

Senaste inläggen

Av maricici - Tisdag 24 mars 00:45

eller snarare riskgruppsbegränsningar har den yngste fått i dag. Och det är tillfrågad anhörig, dvs jag som dragit gränsen.

  • Umgås och vara med på aktiviteter med andra boende? Ja
  • Vistas på Daglig verksamhet? Ja, med tanke på deras säkerhetsregler och att han är i en liten grupp på 3 pers med assistenter.
  • Vistas utomhus? Ja, promenader och motionsspår men på behörigt avstånd från andra.
  • Stadsbesök? Nej. (Shopping och Burger king får vänta)

Och den äldre grabben ska stanna hemma så länge förkylningssymtom finns kvar och det verkar kunna dröja. Den här veckan i alla fall, men han får åka till korttidsboendet i helgen då han är ensam gäst på panget. Och vad smittan beträffar så har inget annat visat sig i familjen än den där eländes mycoplasma pneumoniae. Liten och harmlös men ett elände att bli av med. Mer info finns på Netdoktor.


 Vad jag gör annars om dagarna; 03:15, väcks av katten som måste hälsa med massa högljudda jamanden innan hon hoppar upp och knycker halva min kudde.

Kan inte somna om och försöker läsa tidningsapparna med en katt bredvid.

Somnar och väcks av en mjölktrampande katt.

7:30, ringer en massa avstämmningsamtal till DV och taxin, dricker morgonkaffe, tittar till den äldre grabben med febertermometer och frukost. Han vill vila lite efter frukost och jag gör detsamma.

9:00 Alarm; dags att krossa och dela den äldre grabbens mediciner, 1 antiepileptika, 1 antibiotika, 1 slemlösande, 1 kalcium-D och 1 humörstabiliserande. Den äldre grabben vill inte vara uppe denna förmiddag heller. Undrar om jag missat något i hans hälsotillstånd? Matar katter, tar kaffekoppen och en sväng på sociala medier, loggar ut och kollar om det finns tvätt och de gör det; ett överkast och en MoDo-halsduk med kattkräks på.

11:00; Den äldre grabben vill duscha och så vill han käka lunch. Bara snabbnudlar, tack, aptiten är inte på topp än.  

12:30 Den äldre grabben har hittat en veckotidning med ett recept på påskgula citrondammsugare som han jagar mig och dottern med. Nu ser han piggare ut, precis när jag tänkte ringa vårdcentralen och det var likadant i går.

13:30 Den äldre grabben vill ta en åktur med bilen för att bryta karantäntristessen.

14:30 Går och handlar 1 paket citronmuffins som ska smulas ner till en dammsugardeg.

16:30 Sambon lagar middag, medan jag och den äldre grabben gör rent i hans akvarium.

17:30 Alla äter middag.

19:30 Hjälper den äldre grabben att göra i ordning sig för natten, så får han lägga sig valfri tid.

20:00 Den äldre grabben har lagt sig för att sova och jag undrar över hans hälsotillstånd igen. Gör i ordning hans nattmedicin; 2 antiepileptika, 1 omeprazol, 1 folsyra, 1 slemlösande och 1 droppe D3 och ett glas citronsaft light att skölja ner med, tack  

Tittar på frusna vägar, plockar i diskmaskinen och snyggar till på bänkarna.

21:00 Tittar på trolljägarna. Får otrevliga vibbar av trollet som skrev läskiga sms, han verkar lika obalanserad som sms,en berättade. Har för övrigt aldrig känt så för en hater tidigare trots att jag haft egna stjärnor på tråden ibland.

Tittar till den äldre grabben en sista gång (han sover), tittar in på Twitter, pysslar med bloggen och sedan är det god natt.


Den här är till sambon och katten:

ANNONS
Av maricici - Torsdag 19 mars 11:59

  Gammal novemberkaktus som tappat det här med årstiderna, det här är andra året den blommar i mars.

 

Vi älskar MoDo !

 

Vi älskar MoDo och dessutom så börjar vi tycka att inomhuslivet är enformigt och trist.

Har inte varit utomhus på riktigt sedan slutet av januari, bara för undantagen inlagd på sjukhus tillsammans med yngste grabben, gjort massa läkarbesök och varit ute och handlat mat några gånger.

Hamnat i konflikt med den äldre grabben nu på morgonen om ett paket hembakat tunnbröd som skulle tömmas på allt-eller inte. Slutade med en kompromiss där han nöjde sig med en skiva till. Men det kändes skönt att se att han börjar pigga på sig igen, han har mest legat till sängs sedan i lördags och varit nöjd med inburen frukost, lunch och middagsbricka och så rikligt med extradryck emellanåt. Och lånat syrrans smartphone och tittat på disneyklipp.

Hoppas verkligen att det är antibiotikan som börjar ge effekt.

 

 

ANNONS
Av maricici - Onsdag 18 mars 14:10

1. Varför bunkras det just nu och borde man haka på tåget?

Svar: Man kan eventuellt bli satt i karantän under en kortare tid.


2. Försök räkna ut eventuell sjukdoms eller karantänstid den som kan, men vi säger väl 2 veckor.


3. Hur mycket behövs det för en tvåveckorsperiod och vad?

Svar; Inte så mycket, det är inte kriget som står för dörren.

Då kan man räkna ut hur mycket man normalt förbrukar över en tvåveckorsperiod och inventera skafferi och konserver,

hur mycket behöver man köpa hem av ris, pasta och krossade tomater? Kanske inte något alls i vissa fall.

Och av färskvaror finns mjölk med lite längre hållbarhetsdatum, men annars så är min erfarenhet att mjölk brukar hålla sig minst 2 dagar efter bäst före om man har ett kallt kylskåp. Ägg har också lång hållbarhet om dom förvars i kylskåp.

Och i grönt så kan man satsa på kål och rotfrukter som har lite längre hållbarhet. Har man frys så finns även alternativ i frysdiskarna. Av kött så finns det ofta så det räcker för den som har frys, annars är bönkonserver ett bra alternativ. Linser kan ersätta köttfärs i såser och röror. Recept finns på nätet.


Husapoteket

Se över så att dina receptbelagda mediciner finns hemma.

Tvål och vatten eller handsprit?

Här är en bra guide

Febernedsättande preparat, köp inte hem mer än nödvändigt, vi är många som ska dela.

Exempel, vid feber runt 39 och högre vuxen person, 1 gram paracetamol var 6,e timme max 4 gram/dygn (Varning för allvarlig leverskada vid överdosering!)

Vid feber under 38.5 ska inte regelbunden användning behövas.

Och så kan man räkna ut ett ungefärligt behov.

Och det var väl det absolut nödvändigaste.

Nätkoll:

Brist på febernedsättande preparat, handsprit och febertermometrar.


Övrigt; Håll huvudet kallt, fötterna varma, bidra inte till ryktesspridning utan kolla källan.


Huskurer:

Honungsvatten mot slemhosta. Och att rikligt med dryck gör det lättare att hosta upp slemmet är även region Västernorrlands grej.

Glass: Svalkande och symtomlindrande vid feber och halsont både för små och vuxna barn.Av maricici - Tisdag 17 mars 21:21

Å ena sidan så såg folk ut att ta pandemin med ro och ett skämtsamt, "vågar man tränga sig förbi er?", men å andra sidan så var det ganska utplockat på apotekets paracetamolhylla. Fick i alla fall det jag skulle ha, 2 askar novum, den sista asken suppositorier och ett rör brus (fördelat på 4 familjemedlemmar), den äldre grabbens antibiotika och en tub inotyolsalva. Men inget bisolvon i 100-pack och inga skyddshattar till örontermometern. Får väl försöka återanvända dom vi har tills vidare. Det gjorde dom för övrigt innan engångsartiklarna uppfanns, tvättade, steriliserade och torkade blodiga gasbindor. Var visst sköterskeelevernas uppgift. Och inne på livs var det långkorniga riset nästan slut. Plockade åt mig 2 sista enkilospåsarna och så en bunt snabbnudlar. Och nu vet jag hur det går till när folk börjar hamstra. Jag skulle egentligen inte ha, men nu är det ju nästan slut på lagret  

Och vad ska vi ha till middag i dag? Inga förslag?   Ja, då blir det kycklinggrillkorv (2 pkt 35 kronor) och spagetti.

Inte för att den äldre grabben klagade. Inte för att någon klagade för den delen, jag är ensam om att vara petig och rata spartanska middagar.


Av maricici - Tisdag 17 mars 14:15

har suttit och väntat på telefonsamtal från den äldre grabbens läkare då dom helst inte vill ha folk med förkylningssymtom sittande på mottagningen. Gick bra enligt mig, febern har ju gått ner och han ser inte ut att ha symtom som kräver akutvård. Läkaren lyssnade på beskrivning av den äldre grabbens symtom samt bakgrundshistorien om övriga familjemedlemmar och så skrev hon ut doxycyklin i 7 dagar per telefonrecept. Nu när läget är som det är så får man avvika lite från rutinerna. Dessutom så är det ganska idiotsäkert med patients symtom som passar in på mycoplasma pneumoniae, två familjemedlemmar som testats positivt och en tredje som var på gång med en sänka på 100.

Och så är han hemma resten av veckan. Ringde DV och där hade man redan direktiven att brukare och personal med förkylningssymtom stannar hemma på grund av smittorisk corona. Och sådär personligt att nu har Willys drabbats av ris och pastahamstringen.

Och sedan mot duschen då alla viktiga samtal som brukar komma när man står i duschen avslutats.

Och så mot Apoteket! Den äldre grabben ville hänga med och det är väl okej så länge han sitter kvar i bilen med sin far (jag har fullmakten att hämta ut läkemedel)


Av maricici - Måndag 16 mars 14:43

 

Inventerar torrskafferiet

Från vänster till höger, nerifrån och uppåt.

Hylla ett; öppna förpackningar, såser och soppor i pulverform och diverse kryddmixer.

Hylla två; Allt för bakning av tårtor, fikabröd och matbröd.

Hylla tre; vetemjöl och strösocker i storpack, ett par andra mjölsorter, storpack knäckebröd, micropopcorn och lite vilsekomna russin.

Bild två, hylla ett:

Vispskålar, glasburkar och flaskor för konservering och så äggnudlar.

Hylla två; några pastasorter, couscous, grötris, jasminris, långkornigt ris, potatismospulver och salt i påfyllningspack.

Hylla tre; matbröd mjukt och öppna paket knäckebröd-


Hylla fyra; frukost o fikahyllan med kaffe, the, corn flakes, skorpor, pepparkakor, mariekex, oboy och smörgåsrån.

Dessutom har jag en hel lagerhylla med konserver, dryck och smaksättare som inte är med på bild.

Samt två frysskåp, en och en halv kyl och en grönsakssval.

Allt enligt ekorremodellen.

Och som ekorrar påstås göra så glömmer jag bort mina förråd ibland.

Därför är inventering nödvändig.


Gör annars i dag; Grubblar över den äldre grabbens feberkurva. Först har han 38.2 och så fort jag funderar på ringa hälsocentralen så har den sjunkit till 37.5 Tänkte passa på att tempa på kvällen då den påstås vara som högst, och då var den nere på 36.5 för att ha stigit till 37.6 nu i eftermiddag.  Allmänt så är han lite stillsammare än vanligt, vill helst ligga och vila och det hörs att det är slemmigt i luftrören men inte så att han verkar ha problem att andas. Och han ser inte medtagen ut där han ligger.

Får väl ringa i morgon för att höra om vi ska gå vidare eller ej, med tanke på att vi har mycoplasma i familjen och att han inte är verbal och har svårt att förmedla hur han mår.


Av maricici - Lördag 14 mars 11:01

Jaså, inte det?

Sociala medier handlar till 99% om cornonaviruset och den äldre grabben har en tilltagande slemhosta och är subfebril nu på förmiddagen. Risken för att han ska ha kommit i kontakt med cornonaviruset är dock minimal men chansen att han ska drabbats av vår ständige gäst mycoplasma pneumoniae är desto större. Behandlas tills vidare med extradryck, receptfritt slemlösande och alvedon och morsan avvaktar och håller koll på åt vilket håll det ser ut att sticka iväg.

Annars ser läget i landskapet ut att vara rätt så lugnt, rekommenderade besöksrestrektioner på äldre och omsorgsboenden har trätt i kraft, den äldre grabbens vattengympa och den yngstes motionssim är inställda ett par veckor framåt till att börja med på grund av smittorisken och anställda på tjänstemannasidan ska arbeta hemifrån i mesta möjliga mån. Ett fåtal smittade i länet (9 tror jag) varav en familj i karantän någonstans i Medelpad och 3 med hemort okänd. Och det handlar om lindrigt sjuka vad jag förstått. Och det tackar vi för med tanke på vi har ungefär 15 IVA-platser i länet fördelade på Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå.


Och i vår riskgruppsfamilj lever vi ungefär som vanligt utom att vi försöker begränsa antalet sociala kontakter och så tvättar vi händerna förstås.

Om hamstring så har jag läst att det utom handsprit är stor åtgång på torrvaror som ris och pasta och så toalettpapper.

Själv har jag alltid 3 balar toapapper i ett förråd, köper det och tvättmedel i storpack halvårsvis från en hemkörningsfirma, och så har jag ett alltid fullproppat torrskafferi.  


Av maricici - Fredag 13 mars 21:57

Energipåfyllning vid lunginflammation. 

 

På sportlovets näst sista dag kom äntligen lite snö.

 

Köpte två tulpanbuketter för att fira första feberfria dagen.

 

I går; köpt en soffbiljett till MoDo-Löven matchen utan publik.

Dessvärre uteblev "kaffe, kaka, andra raka"

Och idag kom beskedet att det blir inga fler matcher inom en överskådlig framtid.

Och vad konstigt tomt det var utan oväsen från läktarplats, har aldrig tänkt på att den närvarande publiken är så viktig del i en match.

Nästan som sommarloven när alla ens kompisar hängt med sina föräldrar på semester.

 

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Ensparkibaken med Blogkeen
Följ Ensparkibaken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se