Ensparkibaken

Senaste inläggen

Av maricici - Tisdag 14 nov 01:00

   Dagen man fick annat att tänka på


Annars så tycker jag inte att det var en dålig bild, gillar djupet och strukturen i den.

Börjad med en låsning i bröstryggen under natten, kändes som kramp i hela högra rygghalvan. Lyckades somna på morgonsidan och så var det dags för uppstigning.

Den äldre grabben hade i vart fall väldigt roligt åt "att vara trött som en gris". HUR är man då?  

Och så dagens sjukjournal;

den äldre grabbens opsår småblöder fortfarande,

får ringa DSK och kolla upp.

Syster ett har dragit på sig en höftledsinflammation och hoppas att kortisonet ska verka så hon slipper operation. Ingen sjukskrivning, har inte råd med inkomstbortafallet.

Så ser verkligheten ut för singelföräldrar som jobbar inom vården numera.

Äldste grabben åkte ambulans till Sundsvall i kväll. Samma kärl som står och läcker efter hans bortopererade halsmandel, blödde hela tiden under den 20 mil långa resan och var på väg in på operationssalen senast jag hörde något.

När man får annat att tänka på.


Konstaterar vidare att julen kommer ovanligt tidigt i år. Folk har börjar pynta med utebelysningar på några ställen i kommunen, och på Fejan skickar man julkedjebrev såg jag.

Klart, börjar vi nu har vi det kanske överstökat till lucia.

Själv nöjer jag mig med att tjuvstarta julspellistan.



ANNONS
Av maricici - Söndag 12 nov 01:25

Ur led är tiden  

ANNONS
Av maricici - Lördag 11 nov 02:07

inga människor, ingen kommentar. Importerat från min Facebook, här försett med kortkommentar.


 

Dag ett

 

Dag två

Morgon

 

Dag 3

Oklara symbolvärden

Av maricici - Lördag 11 nov 01:48

Dom har haft en bra dag. Den yngste hade Halloweenfest på sitt DV, och spexade runt i sin gamla vargmask som vi hittade i en gömma. Och så fick han med sig en liten påse lightchips hem.

Och så isterbandsfrossa till middag. Bara han och morsan som är helsålda på isterband och fick ta hur mycket dom ville.

Med kokt potatis och inlagda rödbetor till.    Och så farsdagstårta till efterätt, en prinsesstårta. Går inte att få hem beställningar under helgen här så vi äter den medan den är färsk.  


Den äldre grabben kom hem efter sin bortavecka och meddelar att sårläkningen går åt rätt håll. Resterna av infektionen ser ut att han försvunnit och nu väntar vi på att läkeprocessen ska komma igång på fullt allvar.  

Dom dåliga nyheterna är att han ser ut att ha börjat reagera på klistret i kompressen, såg lite irriterat ut precis där den suttit. Få se hur vi löser detta nu.  

Till middag; rester av gårdagens gnocchigratäng. Den var god om man petade bort svampen.  

Och så hade man bakat mitt favoritmatbröd. Nästan bättre än tårtan.  


Av maricici - Fredag 10 nov 17:45

Ett favoritmatbröd för att det kräver enklast möjliga utbakning som platsar precis i ugnens långpanna

 

100 gram smör eller margarin

12 dl vatten eller mjök

50 gram jäst

1 msk salt

1 dl sirap eller flytande honung

1 påse (2kg) vetemjöl special


Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet el mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt) Dela sönder jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet, salt, sirap/honung och nästan allt mjöl. Spar 2-3 dl till utbakning (den större mängden om man använder hushållsmaskin enligt min erfarenhet)

Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Kavla sedan ut degen lätt och platta ut den i den smord långpannan.

Jäs sedan brödet en gång till ca 45 minuter denna gång.

Grädda sedan i nedere delen av ugnen på 200 graders värme i ca 45 minuter.

För en mjukare skorpa på brödet, pensla med lite mjölk eller vatten efter gräddning och vänd brödet upp och ner på plåten en sund, vänd tillbaka och låt svalna under bakduk. Skär i lagom stora bitar när det svalnat.



Av maricici - Fredag 10 nov 12:15

en laktovegetarisk gratäng med lite ändringa i receptet efter vår egen smak. Samlat omdöme; en vansinnigt god gratäng.

 

Ingredienser för ca 4 portioner

Gnocchi, färsk 500 gram

Olivolja eller valfritt matfett till stekning

Gul lök, hackad 1 st

Vitlöksklyfta, finhackad 1 st

Champinjoner, färska skivade 100 gram

Canellibönor, konserverade ca 3 dl eller 1 förpackning

Matlagningsgrädde 1 dl

Min justering; bytte ut 2 msk tomatpure mot

motsvarande mängd ajvar för lite mustigare smak

Grönsaksfond, 1 msk el ½ buljongtärning

Körsbärstomater, delade 200 gram

Mozzarella, tärnad 100 gram

 

1. Värm ugnen till 200 grader. Koka gnocchin i lättsaltat vatten enligt anvisning på paket. Lyft upp dom med hålslev och lägg i ugnssäker form.

2. Stek lök och vitlök i ett par minuter, lägg i svampen och stek till den fått fin färg.

3. Tillsätt sköljda och asvrunna bönor, grädde, ajvar och fond. Låt koka ihop några minuter.

4. Häll blandningen över gnocchin. Tillsätt tomater, mozzarellan och vänd runt. Salta och peppra.

5. Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 15-20 minuter.

Servera med ruccola enligt recept. Själva blandade vi ruccola, babyspenat och en dressing på olivolja och balsamvinäger.

 

Av maricici - Fredag 10 nov 01:28

men så fastnade jag i en Facebookdebatt och efter det så hittade jag skafferiet i en enda röra efter receptprovningen i går och så var det slut på den kvällen.

Postar dom i morgon istället.

Nja, det var inte mycket till debatt, ifrågasättande om hur man kan bli utsatt för oral våldtäkt angående uppropet från över 400 Svenska skådespelerskor om missförhållanden på deras arbetsplatser.

Kändes inte som dom ägde debatten direkt och någonstans fick jag en ahaupplevelse av;


"Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!"
Alfred Tennnyson


Av maricici - Onsdag 8 nov 00:56

       Ett av mina favoritmotiv


Och min favoritlåt

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7 8
9
10 11 12
13
14 15 16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Ensparkibaken med Blogkeen
Följ Ensparkibaken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se