Ensparkibaken

Senaste inläggen

Av maricici - Fredag 14 feb 23:34

frisk och kry, förutom en kvarstående hosta. Och brodern är glad över att vara frisk och kry och få fira en helg i sitt föräldrahem. Blir; två glada grabbar med strålande ögon och ett stort leende hela kvällen. Och därmed känns det som alla hjärtans firande är överflödigt.

Själv passade jag på att titta på matchen MoDo-Västerås, konstaterade att nu har vi inte råd att förlora en match till och så somnade jag och sov bort andra halvan av första perioden och första halvan av andra. Blir dåligt med referat i kväll med andra ord. Kan säga att nyvörvärvet Bartosak i målet gör paniksucce och att MoDos fystränare träffades av en puck och föll ihop i båset. Några olustiga minuter innan man visste vad som hänt och det ropades på läkare. Allehanda. se rapporterar att det slutade lyckligt och han är uppe och går igen. Och MoDo vann med 4-0 avslutningsvis och viljan i sista perioden var det inget fel på.

Angående sömnen så har jag troligen fått en lindrigare släng av yngste grabbens infektion och har fått dubbla hostmediciner utskrivet Mollipect och Acetylcystein, Mollipect innehåller efedrin som jag brukar bli lite seg av.

Men ingen feber och uppegående i övrigt och jag hoppas att det stannar där.

ANNONS
Av maricici - Torsdag 13 feb 23:00

  Tjuvstartar med ett smakprov ur min spellista  

 

 
ANNONS
Av maricici - Onsdag 12 feb 16:57

Vad man kan göra på sjukhus

 

Ta massa prover

 

Ta selfies

 

Titta på TV

 

Dricka morgonkaffe

 

Och kvällsfika


Och hälsan går åt rätt håll. Feberfri och ingen andfåddhet men trött efter genomgången lunginflammation med inslag av astma. Varit sjukskriven och hemma på boendet denna vecka.

Och så hoppas man på att kunna komma hem och hälsa på i helgen och att det blir mera lyckat denna gång.  

Av maricici - Fredag 7 feb 13:47

den yngste har sovit hela natten och var visserligen trött nu på förmiddagen men såg i alla fall lite piggare ut än i går. Förhoppningsvis innebär det att syreupptaget har förbättrats ytterligare.


Och så var det helg igen. Har inte hunnit med i svängarna då den gångna veckan varit aning kaotisk med tre besök på akuten, inläggning på vårdavdelning och vak för sjuk grabb. Visserligen erbjöd nattpersonalen extra tillsyn så jag fick sova en stund, men det var liksom lögn att slappna av. Som vanligt bra personal i hela laget från läkare till undersköterskor som svarade på frågar och så att säga tog ens oro på allvar. Inte deras fel att det började bli överbelagt på avdelningen och övriga patienter såg också ut att ta det med en klackspark. Men det skapar givetvis press och stress hos personalen som ska försöka få sin vårdavdelning att fungera under alla omständigheter.

Och så har man den synliga kedjan, knökfulla väntrum på akuten med prio 3 och 4 på skalan, färdigdiagnosticerade patienter på undersökningsrummen som väntar på transport till vårdavdelningar och på vårdavdelningarna sjuksköterskor som sliter sitt hår och undrar hur det här ska gå.


Av maricici - Torsdag 6 feb 22:08

Yngste grabben blev inlag på sjukhuset i söndags med diagnos lunginflammation och jag har varit inskriven tillsammans med honom som peronlig assistent och teckenspråkstolk. Hög feber strax över 40, dålig syresättning och dessutom astman som drog igång gjorde att han inte orkade framföra några hälsningar. Han gjorde som vi andra med den sjukdomen, låg med dropp, där det dessutom droppade in antibiotika och alvedon, sov, tog en tugga mat, drack svartvinbärssaft med sugrör, sov igen, hade jobbiga vakna nätter med aningsproblem och inhalerade luftrörsutvidagande. Dessutom så togs en massa infektionsprover och det innebär nålar och stick. Till sist hittade dom boven mycoplasma pneumoniae och kunde sätta in rätt antibiotika. Läste på och såg att lunginflammation drabbar bara 10% av smittade, resten får envisa förkylningssymtom.Och så var det överbeläggning på avdelningen i veckan, vi delade på en ensamsal från dag två då trycket från akuten blev för stort, och på den vägen var det hela tiden. Patienter flyttade och for och bytte rum med varandra. Men i eftermiddag så fick han i alla fall åka tillbaka till boendet. Inte riktigt kry ännu, lite dålig syresättning, och eftermiddagstemp på 38 grader, men inte så dålig så att han behöver sjukhusvård löd bedömningen. Och det tackade den yngste för, äntligen få komma hem till sin trygga, välkända miljö! Själv tröstar jag mig med att blir det en försämring så är det max 10 minuters restid in till sjukhuset. Och personalen lovade att ta väl han dom honom.


Personligt drama på nyhetskollen; En av svågrarna som reser utomlands i sitt jobb skulle varit med på planet som kraschade i Turkiet, men arbetslaget hade ångrat sig och tagit ett plan som gick en timma tidigare.

Ett par kallsvettiga timmar förflöt då syrran inte fick tag i honom på mobilen, men till sist svarade han.

När man blir euforisk av lättnad.Av maricici - Fredag 31 jan 22:52

yngste grabben fick en febertopp på 40.2, frossbrytningar, kaskadkräkning och såg väldigt medtagen ut. Ger alvedon, väntar och den jäkla feber går inte ner ett streck.   Ringde 1177 som lovade en kötid på 50 minuter, ringde akuten och meddelade att vi kommer med ett fall för primärvårdsjouren, satt i baksätete med en grabb som slöade och nickade till medan sambon körde på vattenbelagda vägar.

Det var vårt fredagsmys.

Och hur har er kväll varit?


Hur som helst så blev han grundligt undersökt, febern hade gått ner till 38.5, syresättning okej, blodtryck finfint, men pulsen var dundrande hög. Stresspuls sa vår erfarenhet, den brukar normaliseras strax innan hemgång. Lungor okej, hjärta fint, magen mjuk, och ingen ömhet över njurarna. Symtom senaste dygnet; feber 38,5 och hosta men han ville komma hem den här helgen i alla fall. Problem med undersökningar; stickrädd, annars är det inga problem. Antar att yngste grabben lyssnade för han sträckta fram långfingret frivilligt för en snabbsänka för första gången i sitt liv. Överraskningarnas man. Snabbsänka lite förhöjd på ett värde som hintar om virusinfektion. Övre luftvägsinfektion, eventuellt med inslag av vinterkräksjuka. Och så ville hon kolla att pulsen normaliserats innan vi fick gå, men då var det stopp. Hon fick inte hålla handen, nix!  Lyckades i alla fall mäta i 30 sekunder och tyckte att det var okej nu.

Och så fick vi klartecken att åka hem. Föreslog att vi skulle gå till varuautomten först, yngste grabben behövde vätska och jag höll på förgås av törst. Köpte et tpar cola zero och så ville yngste grabben ha en liten påse ostkrokar som det skyltades med.

Shitväder ute, regn och modd inne i stan, sjöliknande E4 och länsväg och snöblandat regn inåt landet.

Kollade Tabellen på nätet. MoDo förlorade, jo.   


Hemma igen, alvedon slutat verka och febern stigit till 40.2 igen. Ger ny alvedon, läser fass, verkan febernedsättande latens ½-1 timme, maximal effekt inom 2-3 timmar. Yngste grabben ser mindre allmänpåverkad ut nu i alla fall och vill ha sitt fredagsmys, pizzabiten som han inte kunde äta för illamåendet, en cola zero till, ostkrokspåsen och en sockermunk. Tog itu med att diska, tvätta kräksiga kläder och svabba bänkar med handsprit.

Kollade tempen efter en timme. 40.2   Beslöt mig för att ha is i magen och titta på allmäntillståndet istället.

Förhoppningsvis har han 38.5 vid midnatt.Av maricici - Onsdag 29 jan 12:14

Nytt besök hos tandhygienisten med den äldre grabben i går och den här gången fick hon göra hela jobbet klart. Och så fick han ett klistermärke att sätta i sin kontaktbok. Jag föreslog en superhjälte med den äldre grabben ville hellre ha en grävmaskin. Och sedan så ska vi betala i receptionen och köpa en ny tandborste, en sån där dubbel som borstar två sidor på en gång. Ett frikort blev det i dag också, och halva priset på dagens behandling.

Och för första gången på länge så var han med och lagade middag, korv stroganoff och ris. Gick jättebra, blev bara en kontrovers då jag råkade knyckla till tuben med tomatpuré så den blev oanvändbar-ansåg den äldre grabben men inte jag.

Men det löste sig till sist och vi avslutade kvällen med ett avsnitt av vägens hjältar och invigning av nya tandborsten.

Finurlig grej det där tyckte han och accepterade den direkt.

En rakt igenom lyckad dag.

Av maricici - Torsdag 23 jan 15:26

den äldre grabben satt mest och såg ut att undra om vi inte pladdrat färdigt snart så man får åka hem, och själv fick jag någon sorts bekräftelse på att vi var på rätt spår med förebyggande strategier och lite dämpande medicin (risperidon 1 mg/dag) Känns som en sjuk lättnad att höra då jag har känt mig som en urusel förälder och en ännu värdelösare pedagog. Speciellt om det där med medicineringen som fick sättas in mot självskadebeeende och okontrollerbara raseriutbrott. Men den fungerar i alla fall mot dom två nämnda problemen, så nu är det återstående vi pratar om; sånt som bottnar i svårighet att läsa av tid, rum och andra människor. Det är så det ska fungera att man medicinerar inte bort problem, utan dämpar symtomen så man kan ta itu med orsaken till det hela. Och att  vad vi kallar tvångsbeteende i detta fall i mångt och mycket handlar om strategier en människa med autism skapar för att själv strukturera sin tillvaro. Det blir en knepig balansgång att gå men nu har vi i alla fall sett ljuset i tunneln och allt känna lite lättare.


Uppdaterat med ett tyngdtäcke till den äldre grabben för bättre nattsömn. Fördelen med att vara inskriven vid habiliteringen är att man får hjälp av arbetsterapeut att prova ut ett passande täcke. Det var inte bara Cura utan en hel djungel med kedjetäcken, täcken med hårda fiberbollar, täcken med lösa fiberbollar och alla finns i olika vikt.

Men innan vi börjar testa så ska det etableras kontakt med arbetsterapeut och läkare.

Och känner jag den äldre grabben rätt så är risken stor att han ratar allt utom sitt gamla tjocka fibertäcke från Jysk.

Han hälsar för övrigt att det är bara bra i kväll. Föräldrar som kom på överraskningsbesök, mellanlandning på ett nytt ställe där man bara behövde sitta och prata och så en lång åktur i Mazdan och hemma en timme tidigare än vanligt.  

Pastaskruvar och knaperstekt bacon till middag (hoppade över gröna ärtor och ostsås  ) och så ligga och vila på maten i väntan på kvällsbestyren.  

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Ensparkibaken med Blogkeen
Följ Ensparkibaken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se