Ensparkibaken

Senaste inläggen

Av maricici - Tisdag 10 mars 23:28

efter 5 perioder och en så tät och intensiv match att man knappt kunde andas så vann vi med 4-3 till sist. Björklöven ägde första och lite av andra perioden så uddamålsförlusten måste känts surt för dom, men sånt händer. Noterar annars att det intensiva tempot mattades av i förlängningsperioderna för båda lagen och det säger jag inget om. Undrade snarare hur dom orkade. I nyhetskollen noteras att dom första fallen av coronavirus har drabbat länet, det handlade visst om en familj som klokt nog isolerat sig själva.

Ingen anledning till panik med andra ord.

ANNONS
Av maricici - Tisdag 10 mars 17:52

i den första hockeyallsvenska finalen mellan Björklöven och MoDo. Ärligt talat trodde jag inte att vi skulle komma så långt denna säsong och det är väl därför jag är lätt euforisk.

Och under den timmen har jag lite tvätt att vika och slabba med. Blir extra mycket så här i sjukdomstider, speciellt av t-shirts och badrumsfrotte. Och annars så tror jag att jag kryar på mig, allt mindre hosta och feberfri, men matt i benen och med antibiotikamage försedd. Fördel att jag jobbar hemifrån så jag har inte behövt krångla med någon sjukskrivning åtminstone. Bara att sätta upp timmarna på anställd anhörigvikarie (dottern) och skriva noll timmar på min lönerapport. Men jag har i alla fall hållit igång helgen som gick och så i går. Och idag är den äldre grabben på korttidsboendet och kommer hem på fredag eftermiddag (och då ska vi hämta brorsan  )


Och dagens   Hockeyallsvensk final på TV förstås.

Dagens   Orkar inte vara ute i det vackra vårvintervädret ännu och missar sångsvanarnas ankomst.


ANNONS
Av maricici - Onsdag 4 mars 22:58

läkare lyssnade på missljud i lungorna och visade mig röntgenplåtarna, dom vita skuggorna längst ner, där sitter lunginflammationen och där är vätskan. Fick recept på en annan sorts antibiotika som jag ska börja med i morgon. Den kolliderade visst med citalopram med hjärtrytmrubbning som effekt och citalopram måste sättas ut under behandlingstiden.

Om utsättningssymtom så stod jag på så låg dos så dom skulle inte bli något större problem. Annars; vad väljer du, utsättningssymtom eller en blivande lungabcess? Tror valet är ganska självklart.

Sedan så är det viktigt att hosta upp skräpet ur lungorna, slarva inte med hostmedicinerna. Och jag har en sån här hemma redan som skall användas för att hålla lungorna igång:

 

https://plus.rjl.se/infopage.jsf?childId=21008&nodeId=40052

 

Sedan så fick jag KOL-medicineringen uppgraderad från inhalation vid behov till en som ska inhaleras var 24;de timme.

  

På apoteket hade man begränsat antalet handspritprodukter man fick köpa, max 5 st. Hade inte tänkt köpa alls, men nu såg det ju ut att hota ta slut så jag plockade ut 4 fickflaskor och ett paket engångsservetter. Och så medicinerna som skrevs ut i dag, tack.  

Och utanför COOP bjöds det på gratis grillad med bröd, och jag hade inte tid för jag måste in och handla innan familjen kom och hämtade mig. Grillad med bröd som är så gott.  

Och så blev det hockeyfest på kvällen med vinst för MoDo mot Tingsryd och förlust för Timrå mot Björklöven. Det ser bra ut inför SHL-kvalet just nu, men än är det inte slut så det är lika bra att hålla tyst.

Och avslutningsvis så vaknade den äldre grabben och hatade sin påse med badkläder som kastades ut ur hans bag och lika fort slog hans humör om till solsken. Antar att han drömt något och vaknat till.

Och vi forstsätter med skilda sovrum ett tag till, inte för att hostan stör sambon men den stör den äldre grabben som ligger vägg i vägg med oss.


Av maricici - Tisdag 3 mars 22:50

vilket innebär att jag har orkat a) serva en snöskottande dotter med varm choklad klockan 5 på morgonen (ingen av oss kunde sova på grund av min hosta) b)plocka i en diskmaskin, c)skrubba porslinet i dusch och badrum med tanke på den äldre grabbens ankomst (han får inte bli sjuk), och där fick jag ta en lååång paus. Sedan hälsa den äldre grabben välkommen hem och passa på att ta itu med hans och vår tvätt, samt stoppa undan tvättad badrumsfrotte. Och så ut och handla lite med hela familjen på den äldre grabbens önskan. Behövde ändå fylla på med mjukt bröd, spolglans till diskmaskinen och svartvinbärssaft. Gick med nedböjt huvud för att inte smitta någon och morsade med ett kort hej på syster två som stod bakom i kön (hon vet hur det ligger till) Och där tog det stopp. Fick ett galet hostanfall när jag kom hem, bad sambon fixa middag (pölsa och potatis) och lade mig utslagen på sängen.

Kör för övrigt med en lyxdiet på handskalade räkor toppat med körsbärstomat, alfalfagroddar, grönsallad och majonäs och så ekologisk svart vinbärssaft att dricka för egen del, det enda som går ner men nu fick jag ta lite pölsa för artighetens skull.

Den äldre grabben hittade rester av fullkornsspagetti i kylen och undrade om det fanns en alternativrätt?  

Ja, för den här gången då, det är ju välkommen hem i dag.   

Sedan så känner jag att det här med att halvsitta i sängen och glo på TV har förlorat nyhetens behag.

Nu vill jag bara komma upp på benen igen, men vi får se hur läkarbesöket i morgon utfaller.

Av maricici - Måndag 2 mars 19:48

som får börja Mars månad med ännu en sjukblogg. Inte mycket till bättring under helgen med feber eftemiddag och kväll och en helt galen hosta. Hade i alla fall tid för provtagning på hälsocentralen i dag, det konstaterades att det blivit sämre sedan sist och så fick jag remiss till akut lungröntgen. Därifrån och ner till akuten för vidare bedömning, hamnade på ett isoleringsrum med sluss och försedd med två skyddsklädda, munskyddsförsedda sjuksyrror som tog temp, saturation och blodtryck och ursäktade sig för sin klädsel, men det går så mycket nu..

Antar att det går något som kallas coronavirus som man har beredskap mot. Helt rätt, för dom kan ju inte veta vilka som stapplar in och tokhostar och har vatten i lungorna.

Nu hade jag inte covid-19, utan något med sista prio på skalan för patienter som mår skapligt efter omständigheterna. Blev hänvisad tillbaka till primärvården för fortsatt utredning och fick tag på läkaren och en tid för uppföljning på onsdag.

Personligen tycker jag att det känns lite läskigt att ha vätska i lungorna, men det var visst bara lite enligt min läkare. Och har antagligen samband med den infektion jag haft eller har.


Plus och minus med att vara sjuk

  Fick ligga i sängen och se hela vasaloppet i går. Helt ostörd.

  Den galna hostan som kommer attackvis och varar i sju evigheter.

Av maricici - Torsdag 27 feb 07:02

Är inte direkt känd för att vara kvällstrött, men i går kände jag att det var dags att koja samtidigt som den äldre grabben. Vaknade runt midnatt med världens hosta och 38 i feber- yipiiie!  Läste brevet från hälsocentralen, mycoplasma pneumoniae påvisat i prov och färdigbehandlat. Bad att få läsa dotterns brev, ingen mycoplasma påvisat i prov.

Kliade mig i skallen, något hade hon i alla fall eftersom det var hon som hade feber och 100 i sänka. Förmodade att det är det något som vandrat över till mina luftrör och orsakat en klassisk KOL-exacerbation. Så länge febern inte är högre än så här kan man avvakta och vänta på att immunförsvaret ska göra sitt, men får man hög feber och frossbrytningar sök vård omgående eller blir inte bättre om 3-4 dagar-sök vård. Så var det, ja.

Den äldre grabben åkte iväg till korttidsboendet nu på morgonen och kommer hem på tisdag så då slipper man åtminstone oroa sig för att smitta honom. Men den yngste ska hem på fredag men först skulle vi handla för helgens matsedel och så kanske åka till Dollarstore och titta på roliga prylar.   Leksaker till katt och hund i detta fall, skulle kunna skriva en uppsats om alla leksaker våra katter fått. Och så börjar jag väl hosta och alla tror det kommer någon med COVID-19 , helt ovetande om att jag a) böjer mig ner och hostar i armvecket för att förhindra smittspridning. Dessutom är jag utrustad med en fickflaska handsprit med hallondoft och en frisk familj som får ta i vaorna vi ska ha.

Och sedan så får sambon och dottern underhålla den yngste i helgen för säkerhets skull.


Och om gårdagens match vill vi inget berätta. Förlust med 6-4 mot Vita Hästen, en förstemålvakt knockad av en huvudtackling och satt ur spel för resten av matchen, en andremålvakt som inte spelat en match på evigheter, en skandal till domslut med en liten 10-minutare för den tacklingen och så ett nervigt och svajigt försvarsspel och så Timrå som ångar på och ligger jämsides i kampen om kvalplats till SHL.  

Och mitt TV, referat lät bara, ja men så klart, när dom knockade Barte. Och vad säger dom "vi är vackrast, vi är bäst"-ja sa kan man ju också lalla när man slagit en målvakt knock-out.  

https://www.allehanda.se/artikel/ilska-i-modo-efter-huvudtacklingen-mot-bartosak-det-ar-en-grov-domartabbe


Planer för i dag; börjar med att krypa ner i sängen ett par timmar och ser om man kan vara på benen med hjälp av alvedon. Middag redan planerad; sambon lagar pitepalt. Lön i dag och då ska jag betala räkningar-hurra.  Sambons pension går in på mat, hygien och fritidskontot och det som eventuellt blir över flyttas till buffertkontot.

Ska man unna sig något så blir det en smarrig plocka själv sallad från delidisken på fredag och eventuellt en ny kattleksak.  Av maricici - Söndag 23 feb 19:16

Tror inte det har gått ett år utan att minst en familjemedlem insjuknat i något just denna månad. För två år sedan minns jag i alla fall; snödjup på 123 centimeter, ladugårdstak i kommunen som brakade ihop med jämna mellanrum och påminde om villatakets dödlighet. Och så fick sambon en hjärtinfarkt och blev ambulansad raka vägen till Sundsvall, för kärlvidgning och eftervård. Och så insjuknade den äldre grabben och dottern i 39-40 graders feber och jag tog bilen och körde en mil i snöstorm till vårdcentralen med dom då det lät som dom höll på att hosta ut lungorna. Den gången var det bara ett virus, även kallat säsongsinfluensa.

I kväll:

Ätit hemlagad pizza till middag (capricciosa, calzone och så en med färska tomater och basilika) , sambon och dottern har fastnat framför TV,n och den äldre grabben städar kyl och skafferi med lite assistans. Förpackningar är vända åt fel håll, en del är nästan tomma och det är ingen hejd på slarvet.

Och så förbereder vi morgondagen; börjat skriva i kontaktboken vad vi gjort i helgen och planerar veckomatsedeln ( i morgon, en lätt pastarätt med bl a strimlad skinka och röd paprika) Hejdar mig när jag kommer till fredag och lämnar fältet tomt. Då är det läge för den äldre grabben att insjukna enligt inkubationstiden och om inte så har han sin bortahelg.

Beslutar mig för att inte planera längre än till torsdag morgon med förbehållet, hämta yngste grabben på fredag kväll.

Plockar fram "Nordiska Gudinnor, vardagsmagi för dagens kvinnor" ur bokyllan för vidare inspiration.

OIm den kan ni läsa mera under kategori Biblioteket och Livsåskådning, magi.

Av maricici - Tisdag 18 feb 21:52

efter en helg med 39 graders feber konstant, bestod av en blodig biff, pommes och kryddsmör och så en massa grönt till. Och så en semla till efterrätt. Önskekost efter att ha levt på svartvinbärssaft allena några dagar.


Akutbesök på min knökfulla vårdcentral i går, där jag lyckades klämma in dottern som också drabbats i ett 2 i 1 besök.

Läkaren var ju liksom förvarnad om misstänkt mycoplasmainfektion så det gick bra. Först infektionsprovtagning med bomullspinne i näsan och svalget för att påvisa just mycoplasma, och så en crp för att påvisa akut infektion, då svalg provet analyseras på lab i Sundsvall och svar kan dröja upp till en vecka. Och CRP;n var okej för att påvisa infektion, över 40 hos den ena och över 100 hos den andra (nu missade vi i feberyran vem som hade vilken)  Lyssnade på lungorna, och det lät inte som lunginflammation i alla fall, även om det inte lät friskt. Sedan hämtade vi ut vår antibiotika och köpte mera alvedon, svartvinbärssaft och trocadero medan vi väntade på skjutsen. Och så fick jag feberfrossa igen. Och började må illa i bilen och ropade på en kräkpåse som ingen hittade till att börja med. Efteråt tog jag första medicindosen i ren desperation och sköljde ner med fanta. Och så vila resten av kvällen.

Vaknade vi 4 och det var inte av feberfrossa denna gång. Glad.

Vaknade kl 6 med en temp på 38 och kunde hjälpa den äldre grabben lite. Han glad att se mig på benen igen.

Tog itu med tvättkorgarna, renbäddade och fräschade upp badrummet och sa åt mig själv att ta det lugnt nu, gå inte igång för fort.

Och på eftermiddagen var jag sugen på riktigt mat igen. Hittade ett paket biff i frysen, och lite pommes och kryddsmör på COOP och så lite grönt till.

Jäklar vad gott det var med lite mat.Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Ensparkibaken med Blogkeen
Följ Ensparkibaken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se