Ensparkibaken

Senaste inläggen

Av maricici - Söndag 16 juni 17:11

när man vet vad man ska blogga om och kommer på att; har inte tid nu, får ta det senare...

Och senare är det där ögonblicket som bortblåst ur skallen.

Som nu.


Men katten är i alla fall piggare. Hon åt som en galning sedan hon fick det aptitstimulerande pillret i går, och i dag har hon ätit mer normala mängder mat. Och vattentillägg i matningsspruta går sådär. Hon spottar och fräser och det är första gången en katt har lyckats spotta mig rakt i ansiktet. Får skaffa vindrutetorkare på glasögonen om det här ska fortsätta.

Sedan har vi ägnat resten av dagen åt yngste grabben som åker tillbaka till sitt boende i kväll. Vi har bakat en äkta sommartårta med sockerkaksbotten, vaniljkräm, vispgrädde och massor av färska jordgubbar. Och så har vi varit nere vid sjön, fikat och myst i det varma vädret. Vi hade inga badkläder med oss så vi nöjde oss med att vada ut och bada fötterna.

Men badare fanns på plats i alla fall, friskusarna som nyligen släppts ut på sommarlov tror jag. Bilder finns på instagram och i dotterns kamera. Kommer kanske senare om jag nu kommer ihåg det.


Och nu ska vi käka middag innan det är dags för yngste grabben att åka iväg (chickennuggets och pommes, hans eget val)


Min favoritsommarlåt:


ANNONS
Av maricici - Lördag 15 juni 19:34

och hur har er lördag varit?

 

Hon började morgonen med att käka två bitar kattgodis och en munfull våtfoder, tog en promenad runt huset och försjönk till sitt apatiska tillstånd igen.

Ringde och fick en tid på eftermiddagen, och här sitter vi i behandlingsrum 4. Först check hjärta; ok. Titta i munnen; ok och så blodprov som skulle identifiera dom vanligaste gammelkattkrämporna. Det visade tyvärr på njursvikt  

Fick frågan om vi ville satsa på en intensivbehandling eller låta henne somna in?

Utbrast att vi måste göra ett försök, kosta vad det kosta vill. (4700 med jouravgift, medicin och dietfoder inräknat)

Ett blodprov till togs, fosfor som ökar vi njursvikt. Se länken hur det fungerar

lyckligtvis var dom värdena under kontroll, vilket gjorde att en i ämnet insatt veterinär såg själaglad ut.

*Och så behandlingen; hon var lätt uttorkad så hon fick vätska intrakutant, dvs under huden, ja. Den snabba varianten dom kör på jourtid. Nackdelen var att det gjorde;ONT   och nu gillade hon inte oss längre.

Och så en snabb injektion mot illamående som skulle svida, men den kändes visst inte alls jämförelsevis.

Och så fick vi lite sjukvårdsupplysning om vad vi skulle göra under helgen, vi måste vända på det anorektiska (jo, det kallas så på veterinärspråk) tillståndet så hon börjar äta igen. Fick med oss en matningsspruta på 5 ml och den ska hon matas med vatten från,  36 gånger dagligen. 

En katt med njursvikt behöver mera vätska än en frisk katt för att hjälpa njurarna på traven.  Och så någon aptitbefrämjande medicin, en fjärdedels tablett var tredje dag. Och så ett dietfoder speciellt för katter med dåliga njurar, vi satsade bara på våtfoder till att börja med.

Försökte få henne att smaka en bit på vägen hem, men nix.

Och väl hemma stack hon raka vägen till grannen så fort vi kom i närheten.

Till sist kom hon fram och då började cirkusen med mata med vatten. Katt såg ut att undra om vi blivit galna allesammans? Speciellt en brysk matte som muttrade om att du SKA bara överleva.

Och så kom en liten ljusning; en halvtimme efter hon fått den aptitbefrämjande tabletten så åt hon en halv portionspåse av dietfodret.  

Och nu ska hon få vara i fred en liten stund.


ANNONS
Av maricici - Lördag 15 juni 01:45

är att först nu få ögonen på en massa skor i hallen, gympadojor, inneskor, sandaler och gummistövlar i en enda röra lagda på en dekorativ hög av jord och löv. Undrar hur jag kunnat missa detta och ställer upp dom parvis på och under skohyllan.

Det får räcka tills vidare.


Vidare; inte mycket till nyhetskoll i dag; mäklarannons, unik strandtomt vid havet-lär nog kosta därefter var min enda kommentar. Hänt för 50 år sedan, Kandidaterna till Fröken Vår presenteras. Undrade vad det var för tävling och av av tjejerna som vann? Krönika; Röran på parkeringen vid Stora COOP och systembolaget. Själv tycker jag inte att det är något större problem med förbehållet att vi brukar försöka pricka in tiden efter värsta rusningstid; dvs när alla med 7-16 jobb slutar för dagen eller helgen. Apropå det så var vi in och handlade där idag. Var och hämtade yngste grabben och passade på när vi ändå var i närheten.

Inte ofta jag fastnar för lågprissmink, men ibland så händer det. 2 mininagellack och en dubbelpack eyelinerpennor för 30 kronor styck. Härliga sommarfärger på lacket som lockade. Den med den gula korken är faktiskt gult i samma färg som korken i verkligheten.  

Fortsätter sortera posten; Helg ÖA, tidningen Nära, Kommunalarbetaren, Autism och Aspbegerförbundets tidning Ögonblick, ETC, packe räkningar och så rapporter från Stockholms stadsmission där jag är månadsgivare och Star of Hope där jag har ett fadderbarn. Rapport från Romerarbetet; man skördar framgång i pilotbyarna och med barnens skolgång. Samtliga 371 barn har förbättrat sina skolresultat och läskunnigheten är 100% i dom högre årskurserna. Två av många punkter. Rapport också från en förskola i en av Brasiliens många no-go zoner, man har fått ett helt kriminellt gäng som beskyddare då gängledaren hade barn i förskolan och tog verksamheten på allvar. Och i Rumänien och Litauen fortsätter man arbetet för funktionshindrade barn och deras föräldrar..

 

Och så var det detta med katten.

 

Av någon anledning mår hon inte bra, har sett hängig ut några dagar och i dag matvägrar hon. Ska åka till veterinärjouren i morgon och hoppas att det inte är något allvarligt.

Hon börjar ju bli gammal och hennes mor dog av hjärtsvikt när hon började bli till åren.

Vågar inte tänka på  morgondagen.

 Av maricici - Lördag 15 juni 00:52

 

om hur två undersökande journalister efter sanningen om hur den hänsynslösa jaken på olja drabbade befolkningen i Ogadenregionen, fick skriva ett helt annat insidereportage som fångar i Etiopiens diktaturstat. En skildring om hur det är att vara skydds och rättslös i ett fängelse som saknar allt utom korruption och brutalitet. Om skenrättegångar, om det diplomatiska spelet för att få loss fångarna, om att slitas mellan hopp och förtvivlan, om att ägna all sin kraft åt att försöka bokstavligen överleva.

Den brutala, detaljerade verkligheten bakom tidningsrubriken; två svenska journalister fängslade i..

En skakande läsupplevelse.

Av maricici - Onsdag 12 juni 12:21

https://www.allehanda.se/artikel/ornskoldsviks-kommun/misstankt-garningsman-hittad-av-polis-anhallen-for-att-ha-utsatt-kvinna-i-o-vik-for-valdtakt-och-mordforsok

Gärningsmannen tycks ha varit en bekant till brottsoffret, förmodligen därför han hittades så snabbt. Mina tankar till den unga kvinna som utsatts för det dubbla traumat där en bekant plötsligt visar en helt annan sida. En mörk sådan, som man brukar säga. Och polisen är fortfarande förtegen, nu om kvinnans tillstånd och om hon fortfarande befinner sig på sjukhus.

Antar att dom har e bra anledning till detta.


Och så var det detta :

https://www.allehanda.se/artikel/ornskoldsviks-kommun/oroligt-i-mellansel-jag-kan-bara-bekrafta-att-det-tyvarr-har-blivit-sa-har

och detta:

https://www.allehanda.se/artikel/ornskoldsviks-kommun/stolder-vid-coop-i-mellansel-lika-manga-anmalningar-hittills-i-ar-som-i-fjol


Och som vanligt så kan man inte hitta någon bred allmänhet som kan bekräfta att så är fallet. Angående rubrik ett har jag fått frågor från långt utanför kommungränsen om vad som pågår och stod som fallen från skyarna,

eh, vadå, inget vad jag sett. Och ändå rör vi oss utomhus ganska ofta.

Annars så kan jag hänvisa till något nummer av det lokala infobladet, Anundsjöaktuellt, där det brukar finnas en ruta från migrationsverket informerar om att ett par orosmoment förflyttats från orten så nu skulle väl lugnet vara återställt. (En allmän inforuta där det oftast står om antal nyanlända, och verksamhet som pågår) Minns inte vilket nummer av tidningen det var men det borde väl ha varit datum runt med Allehandas artikel.

Och om artikel två så hänvisar dom flesta plusläsare till en höna av en fjäder, där inga stölder alls rapporterats tre år i rad, och sen kom en ökning och så blev det mera. Oklart i vilken omfattning då siffror på detta inte redovisas.Av maricici - Måndag 10 juni 12:47

upphittat under dagens jakt på minnesbilder, hade vi en brunrandig eller en grönrandig IKEA-fåtölj modell 1976? Jag och syster 3 i en Facebookgrupp om retroprylar och förpackningar.

Fanns förstås inte ett foto, och möjligtvis mindes vi båda fel. Och jag fastnade för några foton på mig och sambon som kanske borde fått falla i glömska-dom också.

 

Sambon konfirmationsdagen 1969, var ju inte så farligt. Ser att den äldre grabben ärvt hans ansiktsform och den yngste ögon, näsa och mun.

 

Här är han ute och pimplar på någon fjällsjö år 1975 eller 1976

 

Hrmmm..

After-ski samma dag tror jag.

 

Men vad i hela...Vem har fotat detta?

Är i alla fall inte vad det synes vara utan från sambons femtiårskalas för 25 pers då jag optimistiskt nog tog på mig att fixa buffén (allt hemlagat, hade inte råd att köpa catering på den tiden) och rodda hela kalaset.

Aningen utmattad när gästerna gått, men det var i alla fall ett lyckat och minnesvärt kalas.

 

I nattlinnet 1983.

Drabbad av ätstörningen anorexia och vägde -40 kg (syns på dom pinniga armarna)

I dag är jag  fullt återställd på så sätt att jag får göra tvärtom mot alla andra, se till så inte tankar på hälsosam mat och idelavikt tar överhand.

Funderar på om man någonsin blir permanent botad från ätstörningar?


Av maricici - Söndag 9 juni 16:09

varit ute på en cruisingtur igen, och så suttit nere vid sjön och fikat.  Lite behagligare temperatur utomhus idag, 22 grader, växlande molinghet och en lite småkall nordvästlig vind som tar i.

Den äldre grabben köpte en rosa dammsugare, en sockermunk, en minipåse ostbågar, ett litet rör smarties och en mjölkfri glasstrut, GB;s Choice. Själv köpte jag en liten ask kalvsylta och en lite ask rödbetssallad och tänkte göra en god sommarmacka när jag kom hem.

Den äldre grabben ville sitta i det lilla lusthuset och fika. Hans egen sommartradition. Dottern var också med men utan kamera så det blev inga bilder i dag. Och inget bad, för kyligt i luften för att palla för den än så länge låga vattentemperaturen. Annars hade hon och jag funderat på ett premiärdopp. Den äldre grabben som bara står ut med tempererade inomhusbassänger betackade sig helt. Och inte mycket sällskap på stranden, vi såg två yngre grabbar, en familj med hundar och en jäkla massa getingar. Antar att dom funderade på att bygga bo inne där vi satt.

Och så åkte vi hem, dvs vi tog ett par raggarsvängar runt byn först innan den äldre grabben var nöjd.


Hans låtval i dag:


Av maricici - Lördag 8 juni 13:45

sedan han tiggt sig till en cruisingtur runt byn..

Vi skulle köpa 5 liter mjölk, 5 dl turisk yoghurt, 4 stora citroner och så en bit ost och en mexicansk tacopaj som ska vara litt lunch i dag. Och så en glasspinne, eller två, jaha...  En med vit choklad och en med brun choklad.

Ska de va två får du betala den ena själv.

Och så åker vi hem. Det var bra musik på bilsteron i dag, ja. Pappas naturliga val. Och så måste man hinna lyssna färdigt innan man kommer hem.

Men mamma har bara en risig mazda som släpper ut en massa dieselavgaser i onödan..

Nehepp, inte det..  

Och pappas glass smälter bort under tiden.

Jaha, det var inte ditt problem  

Nå, vi kör väl ett par varv då.

Nej, det var inte många ute i den här värmen, 27 grader i skuggan; vi såg en gråtigrerad katt, en vit katt och en cyklist. Och så någon som var ute och rastade sin hund.

Den äldre grabben kände det också, han var nöjd med två varv och sedan ville han hem, käka upp sin andra glass och ta en siesta. Sambon käkade upp sin glass som genom ett under klarat sig och så åkte han iväg. Skulle visst hjälpa någon att fixa något på en bil som var ur funktion. Vad lade jag inte på minnet.


Köpte ett pappersaftonblad bara för rubriken, målet för attentatet  - man i MC-gäng..

Jag vill gärna veta vad som händer i Linköping för en gångs skull.

Få se nu, målet var alltså en enda person och så försöker dom spränga bort ett helt kvarter.   Och vad i helsicke har dom använt för att få till denna megasmäll?   En herrans tur att det bara blev lindriga personskador.

Striden om lederposten i L; Sabuni; mångkultur är inget att eftersträva.. Och jag tänker; en herrans tur att jag tagit Twitterpaus. Har för örvigt aldrig begripit mig på innebörden i detta mytomspunna ord, så snart människor från andra länder och kulturer flyttar hit så är det väl en mångkultur vare sig folk vill det eller ej. Motsatsen blir väl snararast assimilation om det kan va nåt?  Eller segregation med allt vad det innebär, t ex för hederskulturen som man tog upp i artikeln. Innebär att i en sluten grupp eller ett slutet samhälle där man inte nås av andra influenser så får sånt verkligen tillfälle att växa sig starkt. Mina egna tankar om detta.


Och min andra tanke är att den äldre grabbens siesta snart är slut och det är dags att börja röra på sig.


Vad han lyssnade på i bilen:


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Ensparkibaken med Blogkeen
Följ Ensparkibaken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se