Ensparkibaken

Alla inlägg under augusti 2018

Av maricici - 19 augusti 2018 15:00

än Donald Trumps konsekventa bu till svar..

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/mp-forslaget-skatt-nar-du-storhandlar-med-bil/


Förslag på hur man blir mindre bilberoende behöver inte skrotas rakt av utan kan diskuteras och omarbetas, innan man slänger ut barnet med badvattnet.

Om man planerar sina inköp, till en gång i veckan i närbutiken och en gång i månaden på stormarknaden kanske det inte skulle behöva beskattas?

Och jag är den första att tillstå att det spricker, bröd och mjölk tar alltid slut före planerad tid.

Själv har jag inga problem med att gå 1 km till närlivs, men så ska jag hem med minst 5 liter mjölk i uppförsbacke och med artrosdrabbade axlar. Skulle sitta ganska bra med ett hyr-en-hoj system såna gånger.

Precis som jag är den förste att förstå att framför allt barnfamiljer går i taket då bränslepriserna höjs. Har själv varit i den sitsen med skiftarbete inom vården, inga allmnna kommunikationer som håller tidsmässigt och fyra barn. Den där sitsen då arbetsresor+barnomsorg gör ett stort hål i  heltidslönen.

Samåkning fungerar sällan där det i glest befolkat, antingen har dom andra redan börjat sina arbetspass eller också är det deras lediga dag.

Förmodligen heter lösningen vare sig höjd skatt, eller att göra en Donald Trump. Det måste helt enkelt diskuteras alternativ.



Av maricici - 17 augusti 2018 22:30

   Titta, jag fick en värdinnepresent.

En stor chrysamtemum som snart ska blomma i rödbrunt.

Nej, jag bjöd inte på surströmming..

Kalops med färskpotatis och inlagda rödbetor var det.

Den äldre grabben kom också hem i dag.

På jättebra humör och tyckte det var festligt med

gäster i huset.

Nu har grabbarna gjort kväll och jag ska leta upp en bra bok och läsa en stund.




Av maricici - 16 augusti 2018 00:00

     Dom självsådda penseerna. Översta bilden; En aprikosfärgad som växer strax utanför rabattkanten, hade dom för något år sedan.

Undre bilden; På garageuppfarten växer minipenseér som jag hade planterade jag minns inte när-hur länge kan pensefrön ligga i träda?

  

Dottern hittade årets första lingon i kväll. Inte så mycket på det stället. Föreslår att vi letar vidare någon dag.

  

Dom sista solstrålarna mellan träden

 

Augustisvart natt då gatubelysningen släckts. Några upplysta fönster och ett par stjärnor som försöker titta fram genom molntäcket. Ett mörker som ger sinnesro.



Från kvällens spellista:

Av maricici - 15 augusti 2018 23:25

        Inte vårt dessvärre. Hittas inom sjukhusområdet i Ö-vik.

Har ett sentimentalt förhållande till det sjukhuset; där föddes jag, där låg jag inne på barnkliniken med en bortopererad godartad tumör i ljumsken, där gick jag vårdgymnasiet, där födde jag mina fyra barn, där var jag på oräknelikga besök på barnkliniken med utredningar, inflammerade blindtarmar, pseudokrupp, öronbarn, omkullåkta tonåringar på moped, födoämnesallergiutredningar and you name it..

Och så mina 1000 besök angående ledvärk och psoriasis.

 

Min bild- dryck till surströmmingen.

Augustibilder och känslan av att hösten börjar närma sig.


Av maricici - 15 augusti 2018 20:16

 

Av maricici - 14 augusti 2018 22:15

Ullmo frysta Turkiska. Många med miniattyrklor men jämna i storlek annars.  En aning mera dillsmak vore önskvärt men dom var i alla fall ätbara.

Kompletterat med Västerbottenspaj och en grönsallad efteråt. På den andra bilden; En broccoli och ädelostpaj toppad med strimald rökt skinka, avsedd för icke kräftätarna i första hand.

  

Pajdeg lagom för en 24 cm diameters form:

3 dl vetemjöl

125 gram smör el margarin

½ tsk salt

2 msk vatten.

Blanda mjöl och salt i en form, skär kylskåpskallt matfett i små tärningar och smula ihop med mjölet. Tillsätt sedan 2 msk vatten och knåda ihop - låt degen vila en stund i kyl om den blivit varm och svårarbetad.

Tryck sedan ut den i formen och nagga botten med en gaffel. Ställ i frysen; 10 minuter för västerbottenspajen och 15 minuter för broccoli och ädelostpajen. Förgrädda i 225 graders ugnsvärme, lika länge som dom stått i frysen.


Fyllning Västerbotten:

3 dl gräddfil

3 ägg

200 gram riven Västerbottensost

1 tsk salt

1 krm svartpeppar finmald.

Vispa ihop fyllningen, sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda i ca 30 minuter.



Broccoli och ädelostpaj

3 dl gräddfil

3 ägg

½ tsk salt

2 krm svarpeppar finmalen

½ tsk timjan torkad

400 gram broccolibuketter, frysta, tinade

150 gram ädelost typ Blå Castello

ev rökt skinka i strimlor


Tina broccolin och häll av överskottsvattnet. Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor. Lägg broccolibuketterna i pajskalet, smula ädelost över. Toppa ev med lite strimlad skinka och häll över äggstanningen. Gräddas som Västerbottenspajen men i 40 minuter i nedre delen av ugnen.


Av maricici - 14 augusti 2018 08:14

Bilbränder på flera platser i Västsverige enligt DN

Vittnesfilmer som visar svartklädda maskerade springa i samlad tropp från platsen sprids på sociala medier. Frågan är bara hur man kan veta att det rör sig om ungdomsgäng? När jag skulle beskriva vad jag såg tvekade jag om det var han, hon eller ska jag skriva hen? Möjligen var dom av manligt kön av siluetten att döma.

Hur som helst så verkade det organiserat med maskering och bränder som startar på olika platser vid exakt samma tidpunkt.


Det jag med säkerhet vet är att jag har en katt som kräver all uppmärksamhet, hon promenerar fram och tillbaka framför bildskärmen, försöker putta bort mina fingrar från tangentbordet och kliver på det emellanåt.



Av maricici - 11 augusti 2018 23:45

faktum är att varenda äldre människa jag mött säger sig aldrig ha upplevt något liknande som denna sommar..

Det har varit torrt, det har varit varmt och skörden har slagit fel, men aldrig har man sett maken till skogsbränder på en och samma gång-eller i den omfattningen. Och inte heller har man varit med om att glaciären på Kebnekaises sydtopp börjat smälta. Eller att man sitter ute i t-shirt i 15 plusgrader på Svalbard.

Jag talar förstås om kvällens Twittersnackis-detta förnekelsetal


Nu sitter jag förstås inte inne med alla svar och smarta lösningar, faktum är att jag tycker att man varken behöver vara raket eller klimatforskare för att ana orsak och samband. Man ser hur jordklotet förändras både här och där och forskare påpekar att.. Ja givetvis, varför skulle det inte ligga någon sanning i detta?

Och det är inte bara den svenska sommaren utan dom senaste vintrarna på hemmaplan som oroat mig personligen. Det kom mycket snö denna vinter, det är inte speciellt extremt för att vara mellersta Norrland. Däremot så kan man lägga märke till en liten temperaturhöjning där det blir allt vanligare med ösregn och ishalka på julafton-tidigare hade snön alltid lagt sig oavsett mängd. Och runt nyårshelgen brukade det alltid komma en köldknäpp, vissa år med temperaturer ner mot 40 minusgrader. Det ser man aldrig numera.

Inte för att det var skönt med 40 minusgrader, men det var normalt och något man fick uthärda, inklusive dom stora strömavbrotten som blev när alla började värma upp bostäderna maximalt..


Sant är att apokalypsen inte kommer denna vecka, det skrev jag tidigare också, men det förändras sakta men säkert. Den framtid som ligger långt borta närmar sig hur som helst vare sig vi vill eller ej.

Sedan kan man ju bli filosofisk och notera att planeten Tellus kommer alltid att bestå i en ny livsform, men utan mänskligheten homo sapiens. Moder natur behöver inte oss men vi behöver henne.

Ansvarsfrågan; Själv är jag ingen elit utan ligger väl ungefär fem på skala ett till tio, ett för sämsta och tio för bästa möjliga insats. Sopsorterar  men inte komposterar, kör diesel men försöker inskränka resorna till absolut nödvändiga, står skumögd och läser minibokstäver på förpackningar, konstaterar att det är microplast i precis allt, ger upp och lägger ner en i varukorgen. Funderar på egna lösningar-ger upp. 

Vaknar plötsligt upp i en priviligerad del av världen där vatten är en självklarhet, men nu måste det ransoneras på grund av torkan. Lärt mig några tips av folk med egen brunn och fortsätter att inte slösa med vatten av bara farten..

Själv tror jag på att gneta på så gott det går med det lilla och inte hoppa av för att industrin förorenar mycket mera än privata hushåll. Eller för att Trump drar iväg motvalls.

Mänskligheten borde ha ett gemensamt intresse som förenar - att överleva.

 

 


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards