Ensparkibaken

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2018

Jag är inte populist, men...

Av maricici - 11 augusti 2018 23:45

faktum är att varenda äldre människa jag mött säger sig aldrig ha upplevt något liknande som denna sommar..

Det har varit torrt, det har varit varmt och skörden har slagit fel, men aldrig har man sett maken till skogsbränder på en och samma gång-eller i den omfattningen. Och inte heller har man varit med om att glaciären på Kebnekaises sydtopp börjat smälta. Eller att man sitter ute i t-shirt i 15 plusgrader på Svalbard.

Jag talar förstås om kvällens Twittersnackis-detta förnekelsetal


Nu sitter jag förstås inte inne med alla svar och smarta lösningar, faktum är att jag tycker att man varken behöver vara raket eller klimatforskare för att ana orsak och samband. Man ser hur jordklotet förändras både här och där och forskare påpekar att.. Ja givetvis, varför skulle det inte ligga någon sanning i detta?

Och det är inte bara den svenska sommaren utan dom senaste vintrarna på hemmaplan som oroat mig personligen. Det kom mycket snö denna vinter, det är inte speciellt extremt för att vara mellersta Norrland. Däremot så kan man lägga märke till en liten temperaturhöjning där det blir allt vanligare med ösregn och ishalka på julafton-tidigare hade snön alltid lagt sig oavsett mängd. Och runt nyårshelgen brukade det alltid komma en köldknäpp, vissa år med temperaturer ner mot 40 minusgrader. Det ser man aldrig numera.

Inte för att det var skönt med 40 minusgrader, men det var normalt och något man fick uthärda, inklusive dom stora strömavbrotten som blev när alla började värma upp bostäderna maximalt..


Sant är att apokalypsen inte kommer denna vecka, det skrev jag tidigare också, men det förändras sakta men säkert. Den framtid som ligger långt borta närmar sig hur som helst vare sig vi vill eller ej.

Sedan kan man ju bli filosofisk och notera att planeten Tellus kommer alltid att bestå i en ny livsform, men utan mänskligheten homo sapiens. Moder natur behöver inte oss men vi behöver henne.

Ansvarsfrågan; Själv är jag ingen elit utan ligger väl ungefär fem på skala ett till tio, ett för sämsta och tio för bästa möjliga insats. Sopsorterar  men inte komposterar, kör diesel men försöker inskränka resorna till absolut nödvändiga, står skumögd och läser minibokstäver på förpackningar, konstaterar att det är microplast i precis allt, ger upp och lägger ner en i varukorgen. Funderar på egna lösningar-ger upp. 

Vaknar plötsligt upp i en priviligerad del av världen där vatten är en självklarhet, men nu måste det ransoneras på grund av torkan. Lärt mig några tips av folk med egen brunn och fortsätter att inte slösa med vatten av bara farten..

Själv tror jag på att gneta på så gott det går med det lilla och inte hoppa av för att industrin förorenar mycket mera än privata hushåll. Eller för att Trump drar iväg motvalls.

Mänskligheten borde ha ett gemensamt intresse som förenar - att överleva.

 

 


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av maricici - Onsdag 24 april 23:28

    Dags för första omplanteringen. Dom små vingliga ska bli jättesolrosor. I fönstret; växthusgurka och körsbärstomat.   Och så dom dåliga nyheterna.   Fy fasiken. Bara att vänta och se vad dom hittar den här gången. Förbereder mig mentalt...

Av maricici - Söndag 21 april 00:43

  Kanonväder med 19 plusgrader som kontrast mot den kvarvarande snön. Sjuklingen sitter ute och solar som planerat.   Njuter efter en låååång vinter inomhus.     Hittat en bra utkiksplats i bråten på altanen, som inte brukar vårstädas för ...

Av maricici - Söndag 21 april 00:40

      Långfredagspromenad  Långfredagsfika

Av maricici - Lördag 20 april 01:05


Yngste grabben, rosslig, hostig och lite febrig. Det är visst något virus som går runt på hans daglig verksamhet. Men han var i alla fall på bra humör, åt sin långfredagsmiddag, skinka, potatisgratäng, broccoli och en sallad. Och så en påskbakelse so...

Av maricici - Onsdag 17 april 23:25

Sista arbetsdagen i morgon och sedan blir det sovmorgon i en hel vecka. Påskplaner; Långfredag, skjutsa den äldre grabben till korttidsboendet och hämta den yngste på gruppboendet direkt efteråt. Och sen skulle vi tillbringa kvällen med att påskpyssl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Ensparkibaken med Blogkeen
Följ Ensparkibaken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se