Ensparkibaken

Alla inlägg under december 2017

Av maricici - 17 december 2017 11:00

 

Och lite ur min spellista:

Av maricici - 17 december 2017 00:45

      I början av bygget. Jag och sambon gjorde vår insats för 24 timmar sedan då vi svor och sölade med brännhett smält socker och delar som var trasiga i en emballerad förpackning. Dom gick att limma ihop och sambon klarade sig med en pytteliten brännblåsa på ett finger.

 

Med lite hjälp från syrran

    

Jag sköter infärgningen av marsipan och reagerar med rinnsnuva på grund av mandel och nötallergi.

En liten snögubbe passade jag på att göra också.

 

Dekorera pepparkakshus blir för långtråkigt men färga lite marsipan kanske.. Och så en smakbit med sig när man går.

 

Nu är baksidan klar. Notera tomtestövlarna som sticker upp ur skorstenen.

 

Så ser det ut på plats under TV;n

 

Närbild- Dom grå är en marsipangris och en marsipanråtta enligt yngste grabbens direktiv. Smileyn på taket är dotterns design.


Ingen julmusik i kväll, hittade en gammal Ringo Starr:


Av maricici - 16 december 2017 11:24

https://www.dn.se/kultur-noje/darfor-blev-svenska-feministen-erika-lust-porrfilmsregissor/

Hela reportaget finns att läsa i dagens DN-bilaga.

 

Hörde talas om henne när projektet satte igång och måste säga att jag inte tillhörde dom positiva; det hela avfärdades med; jaja, snus är snus även om det bjuds ur gyllene dosor, va..  För den delen så sysslar vi inte med pornografi här. Gomiddag! 

Och nu fick jag väl en påminnelse om min egen devis med posten om att man kan inte uttala  sig om något man inte ens läst på om och tro att man tillför något. Ocn nu är jag åtminstone lite påläst om ämnet.

Och har väl ungefär invändningen att det känns lite snävt att lägga upp två aspekter på sex, en kvinnlig och en manlig då dom personliga preferenserna är långt flera i verkligheten. Möjligtvis därför jag tyckte att den könsrollsöverskridande "Gender bender" kändes som ett intressant och givande projekt och "The good girl" en trälig omgång med vibrator per beskrivning i reportaget då jag inte sett filmerna. Och det är som sagt var svårt att återskapa en verklighet där det finns en mångfald upplevelser och preferenser.

Men ändå känns det välkommet med en komplettering av den trista, stereotypa mainstreamporren där svängarna på sin höjd tas ut med S/M-varianter med kvinnor som passiva objekt.

Att motsatsen till mångfald är enfald gäller också inom denna genre.


Av maricici - 15 december 2017 09:36

http://www.allehanda.se/vasternorrland/ornskoldsvik/person-saknas-efter-brand-i-bredbyn-nu-kan-skorstenen-rasa-stor-skaderisk

Hörde på riksradion att det brann i Örnskölsvik och det var alltså i grannbyn.    Tror jag vet vilket hus det handlar om..

Och här snöar det , hela natten och nu på morgonen. Vi har skottat i skift, jag tog nattskiftet och sambon har varit ute hela morgonen. Soptömmningsdagen blev an någon anledning soptömmningsnatt och jag undrade hur sopkärlet vid vägen skulle klara plogbilen.  Men dom hann i alla fall först, vid midnatt var sopkärlet tomt.

 Idag försöker jag förtränga att jag har dubbelt så ont i axlar, skuldror och bröstkorgen. Värken kom när jag dammsög och torkade golv och fick en liten boost av blötsnön. Det är som sagt var inte hur tungt det är utan vilka rörelser man gör som ställer till det. Försöker desperat få växk värken, det var i kväll vi skulle julpyssla tillsammans med grabbarna. Disken är borta, tvätten är avklarad och jag sitter inrullad i en pläd och väntar på att alvedonet ska börja verka så jag kan fortsätta. Varm korv och potatismos till middag för att ge pysslet prio ett.


Tittar på förra årets rubrik och konstaterar att i år var inte influensavaccinet slut, vi har bokat tid dan för dan av gammal tradition. Då får grabbarna ledigt hela dagen och så en påse gott från närliggande COOP som extra plåster på stickstället.

Den äldre grabben hör till riskgruppen status epielpticus vid hög feber och den yngste brukar hänga på av bara farten av någon anledning.


Av maricici - 13 december 2017 00:59

   Tillönskas alla från mitt Instagram.

Av maricici - 12 december 2017 22:45


Herregud, är det lucia i morgon och jag har inte gjort en fjärdedel av vad som ska fixas innan jul  

Men det brukar ordna sig. Det blir jul i alla fall och på något sätt har man alltid hunnit fixa åtminstone det allra nödvändigaste.

Få se nu; dom flesta julklapparna är inköpta och inslagna, julfönstren fixade och tomtesamlingen är på plats. Amaryllisen har slagit ut i vackra polkagrisfärger, gran och lyktor är placerade utomhus och fåglarna har fått en matplats (obs! talgbollarna är uppätna) Och så har vi åtminstone en hembakt lussekatt till oss var, och köpepepparkakor.

Det har funnits värre jular, när dom tre yngsta var pyttisar och köket var under renovering och fullt med slipdamm efter när vi kom hem från jobben. Och om en timme ska vi vara på dagis och fira lucia. Dottern och den äldre grabben var nöjda, dom hade en kul lek där dom rullade runt i slipdammet.

Eller för tio år sedan då jag opererade bort en förändring i ett bröst under dom här dagarna. Förutom att ovissheten förmörkade så uppstod sårkomplikationer och jag åkte ut och in på akuten dom två sista dagarna före jul. Hälften av julpyntet stod ouppackat i kartonger överallt och jag bakade ett hastsaffransbröd i långpanna och fixade hem köpekakor. På trettondagsafton fick jag besked; det rörde sig om en godartad förändring. Herrgud vilken lättnad.

Ett par år tidigare crawlade vi runt i influensa och 40 graders feber också, men det startade inte upp för än julaftonskväll så det räknas inte.


Men lucia var det; Givetvis röstade jag på Ö-viks lucia efter gammal tradition. Mamma och faster brukade sitta och prata ihop sig på största allvar i min barndom och sedan postade dom röstsedlarna i kuvert märkta Lions Lucia och kandidatens nummer.  Själv SMS-röstade jag och mitt förslag vann inte, men det blir säkert bra ändå med en glad lucia som jobbar inom äldreomsorgen till vardags. För det är det dom sysslar med runt lucia, åker runt på äldreboenden och glädjer våra åldringar med stämmningsfull underhållning.

Grabbarnas DV får också besök i morgon, men jag tror det är lussetåget från en närliggande högstadieskola som kommer. Många uppskattar stämmningen men grabbarna nöjer sig med att uppskatta fikat, lussekatten och pepparkakan.

Ser man det så blir det där forna skönhetsmomentet rätt så nedtonat. Att uppvakta husfolket med en kopp kaffe på säng; det gamla bondesamhällets tradition lever vidare i annan tappning.


Spellista traditionell:




Av maricici - 11 december 2017 19:39

Så kan jag bara tycka att oförmågan att skifta fokus från Alice Bah Kuhnkes klänning till klimathotet inte ligger hos klänningen utan hos oss andra. Jag skriver oss för skam till sägandes fick jag gå till Världsnaturfondens hemsida och läsa på om isbjörnarna. Och hittade inte bara en hotad isbjörn utan en hel hotad livsmiljö för både i närheten levande människor och andra djur. Annars så har jag börjat oroa mig redan innan, om dom små klimatförändringarna just där jag bor. Rätt så långt ifrån arktis men tillräckligt nära polcirkeln för att det ska märkas. Sagt med ett frågetecken..

Runt nyår kommer bildbeviset att komma då jag oroade mig för att det var barmark på sina ställen vid årsskiftet. En och annan varm vinter har vi haft men nu har det varit flera i rad. Med barmark och regn på julaftonen och temperaturer runt nollstrecket under nyårshelgen. Runt nollstrecket. Sagt med vetenskapen om att för 30 år sedan var det vanligt att temperaturen sjönk till -40 just den helgen. Då elnätet brakade ihop av överbelastning då alla satte fyr i pannorna eller slog på direktelvärmen, då man åkte till nattskiftet i -40 utomhus och bilmotorn skrek ut sin protest. Själv satt man påpälsad och stel som en legogubbe bakom ratten.

Något att fundera på.



Av maricici - 11 december 2017 00:52

Varför står jag och tjoar att snart är det juuuuul för tre år sedan? Har ingen som helst minnesglimt av varför jag var så uppåt just den dagen. Men förmodligen hade jag flytet eller så.

I år har jag inte julpysslat ännu men det ligger och skaver i kalendern; Dekorera pepparkakshus, sno ihop materialsatsen och göra marsipanfigurer tillsammans med grabbarna. Försöker peta in det någonstans mellan baka matbröd, gå på utvecklingssamtal, delvattenbyta i akvarier, OBS! boka influensavaccinering, köpa sista klapparna och lite till.

Har inte tittat på Nobelfesten men spanar in festblåsorna i efterhand Inte direkt några wowupplevelser i sig som visas i tryck, men ibland ger kvinnan klänningen ett lyft.

Sara Danius; Vilken annan kvinna som helst skulle sett ut draperad i en sovrumsgardin men inte Sara Danius, hon bär upp den med en majestätisk elegans.

Alice Bah Kuhnke; En fantasikreation som blev dagens snackis och för all del; visst liknar den en av dom spektakulära kreationer dom stora modehusen brukar ha med på sina visningar, men den bärs ändå upp med stil där vi andra skulle drunknat i pappersmassan.

Tredje omnämnadet går till Ebba Busch Thor som lyckas tona ner en glittrig klänning till it´s me känsla. Snyggt!

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7 8 9 10
11 12 13
14
15 16 17
18
19
20
21 22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards