Ensparkibaken

Direktlänk till inlägg 19 juni 2017

Den tunga boken om hur det inte var bättre förr

Av maricici - 19 juni 2017 16:45

Har precis bläddrat igenom Pirjo Holmströms barndomsskräckskildring Flashback (som e-bok) och konstaterar att där fanns det jag också minns, glesbygd, tristessen, helgfylleriet för att döva den. Det söps förvisso icke överallt och alla barn där det förekom var inte lika utsatta som denna syskonskara. Där fanns kvinnors paniska skräck för dom "fula gubbarna", det första tidiga sextiotalister fick lära sig i livet var att akta sig för "fula gubben". En frukt av deras egna erfarenheter och ingen av dom visste vem nästa generations fuling skulle bli. Därav anonymiteten.


Tar mod till mig och läser vidare; ingen av dom namngivna var mina egna normala bekantskaper som introducerade mig i klassisk och arbetarlitteratur och lärde mig att huggormar var fredliga mänskliga liv. Tänkt hela morgonen, den äckelblande skammen över att ha närt en (hugg)orm vid sin barm. 

Mina morföräldrar bodde inte i Solberg utan i en av byarna någon mil längre bort. Någon gång åkte vi in till Solberg för att handla, inte ofta konsumbussen stod för det mesta utbudet. Glad och ovetande travade jag in på kiosken och köpte senaste numret av Kalle Anka. Det var innan familjen flyttat dit.

Senare hörde vi att en Stockholmsfamilj flyttat in, pappan förekom också i ett stort reportage i ortspressen angående att han överlevet 87%tiga brännskador, något sällsynt på den tiden då brännskademedicin inte var lika utvecklad som i dag.

Pappan var hård mot sina små sas det, men jag tror inte någon visste HUR illa det stod till och drickandet var generellt så normaliserat att ingen kallade det alkoholism.

Det var så det inte var bättre förr; barns rättigheter behövde man inte respektera, barnagan var tillåten och barnpornografi var inte kriminaliserat.I mina flashbacks fanns det inte på någons karta att missförhållanden skulle anmälas till sociala myndigheter, inte som isolerad företeelse i en namgiven by utan i ett vidare större område. Tidsanda, Norrlands mörka historia, och min kroniska aversion mot  alla historielösa som tror att det var bättre förr.

Lagstiftningen för barns rättigheter är så pass sen så det egentliga paradigmskiftet inträffade nog inte för än på 80-talets början.

Egen flashback, "Går du och lägger dig med någon grabb innan du fyllt minst 16 och har stadigt sällskap så slår jag ihjäl dig" Och så var sexualundervisningen klar.

  Däremot så hade man förmodligen börjat titta snett på gubbarna om det kommit fram, en flashback om farfars oförsonliga röst som hade sjuka avarter som bara skulle kastreras rakt av.


Isoleringen, tristessen, tiden före upplysningen-en öde hjortronmyr med knotiga träd blir en bra vinjett.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av maricici - 31 maj 2023 11:57

4000 kronor och vad ska jag göra med alla dessa pengar?   Svaret är att jag flyttade över dom till min buffert som krympt betänkligt under vintern på grund av elpriserna, en bil som behövde verkstad, småfix och ombesiktning samt en ny gräsklippare. V...

Av maricici - 31 maj 2023 01:04

  Var just på väg att lägga mig när dottern ropade och undrade om jag såg vad hon såg. Jo minsann, det brinner någonstans, ser ut som det är i skogen. Ringde 112 som redan fått larmet men tackade för uppmärksamheten. Tog en sväng ut för att försöka...

Av maricici - 3 maj 2023 20:50

efter att ha fått ombesiktning på trasiga bromsskivor bak och ett kostnadsförslag på 6000:- (en grundlig biltvätt inräknad) från verkstan. Och ärligt så var jag jävligt låg till att börja med. Elförburkningen har precis börjat minska och jag har ökat...

Av maricici - 1 maj 2023 21:19


  Blev bara en bild för vi hade fullt upp med att sitta och prata med besökare som stannade till. Prat om kameran och och berättelser runt bilden för den som var intresserad. Om huggormen som fick många att stanna till och som inte var ett dugg f...

Av maricici - 30 april 2023 22:32

I kväll efter 7 långa år gick vi nämligen upp till SHL igen inför nästa säsong. Och det känns ungefär som spelarna beskrev det, jag har inte riktigt hunnit ta in det än. Men visst fan är man glad, sitter med ett fånigt flin på läpparna och dunkar IRL...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19 20 21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards