Direktlänk till inlägg 13 februari 2017
Enkel att fixa till men kräver lite passning för att inte torrkoka på spisen. Och personligen så tycker jag att det bästa med den här steken är såsen som man gör på en fond av kokspadet. Liten sötma i smaken som övergår till en lätt beska och mustigast blir den om man reder med en skvätt vispgrädde. Men recepten var det;
Köttet
ca 1 kg benfri fransyska
Kokspad
ca 3 dl porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
3/4 dl kinesisk soja
7 torkade enbär
8 vitpepparkorn
2 tsk oregano
2 skivade gula lökar modell mindre eller 1 stor
3 köttbuljongtärningar
Ta fram en gryta i storlek köttet skall ligga trångt. Lägg i alla ingrdienser till kokspadet och koka upp. Lägg i köttet och låt det sjuda på svag värme under lock i 1-11/2 timme. Använd stektermometer, köttet är klart vid 75 grader. Vänd köttbiten ett par gånger under koktiden.
Ta sedan grytan från värmen, ta upp köttet och linda in i aluminiumfolie och låt det ligga till såsen är färdig.
Sås, enligt egen metod.
Sila kokspadet i en separat skål. Blanda sedan 3 dl mellanmjölk och ca 1 dl vispgrädde i en gryta, häll i lite i taget av fonden och smaka av till den känns lagom. Koka upp under vispning och red den om den känns för tunn. Själv tar jag genvägen genom maizena färdig toppredning som inte klumpar sig.
Serveras med kokt potatis och en grön sallad och lite rött till för min del.
Vi är oense där, sambon påstår att ljust öl är det ena rätta till.
Bakgrundsmusik:
4000 kronor och vad ska jag göra med alla dessa pengar? Svaret är att jag flyttade över dom till min buffert som krympt betänkligt under vintern på grund av elpriserna, en bil som behövde verkstad, småfix och ombesiktning samt en ny gräsklippare. V...
efter att ha fått ombesiktning på trasiga bromsskivor bak och ett kostnadsförslag på 6000:- (en grundlig biltvätt inräknad) från verkstan. Och ärligt så var jag jävligt låg till att börja med. Elförburkningen har precis börjat minska och jag har ökat...
I kväll efter 7 långa år gick vi nämligen upp till SHL igen inför nästa säsong. Och det känns ungefär som spelarna beskrev det, jag har inte riktigt hunnit ta in det än. Men visst fan är man glad, sitter med ett fånigt flin på läpparna och dunkar IRL...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 |
|||
13 | 14 | 15 | 16 |
17 |
18 | 19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 |
28 | ||||||||
|