Ensparkibaken

Alla inlägg under januari 2017

Av maricici - 9 januari 2017 02:15

   Repriser på mina favoritvinterbilder då tills vidare.

     

Av maricici - 9 januari 2017 01:06

 


Av maricici - 7 januari 2017 16:40

   Annars; heldagsjobb med att plocka bort tomtesamlingen och slå in i tidningspapper och nu ska det bli kycklingtacos till middag. Grabbarna är otåliga och väntar.

Av maricici - 6 januari 2017 02:00

Snart -24 utomhus och vi söker säkringar som gått. Just nu till motorvärmarna och utebelsyningen. Om det inte nu var skymmningsreläet som rök. Vi är oense om allt utom att det får vara till i morgon. Tittar på SMHI som utlovar -27 innan morgonen men sedan ska temperaturen visst stiga lagom till vi ska iväg och hämta den äldre grabben. Bra.

Trettonhelgen

Firades med torskgryta och potatis till middag. Maten är inte viktig men däremot så brukar jag passa på att njuta av dom tända marshallerna och så mysbelysningen en sista gång innan den plockas ner. Här väntar vi inte en vecka till utan börja rensa redan på lördag och yngste grabben åt upp det sista av det hemlagade julgodiset i kväll. Synd för mig-jag hade siktat in mig på chokladtryfflarna annars. Och sedan börjar transportsträckan fram till våren. Fettisdagen firas på sin höjd med en semla och alla hjärtans dag så brukar jag alltid hitta någon kul bakelse och blomma till resten av familjen som undrar vad detta ska vara bra för. Ska vara påsken då, men egentligen så är vi inga riktiga påskfreaks. Grabbarna vill ha sina godisägg och så ska förstås samlingen med häxor plockas fram. Och Mars; dags att sätta tomat och gurkfrön i jorden och undra om sommaren inte kommer snart.


Church of Satan

Det var länge sedan jag länkade dit som någon påpekade och det kan ju bero på att jag arbetar på fri hand så att säga.

Men jag anser fortfarande att det mesta stämmer rätt bra med mina egna åsiktspaket, redskap och arbetsmaterial. Då får det räcka så. Alltså; dit länkar vi inte i "godhetsfrågan" som kommit upp på senare tid. Finns inget i den som ligger inom deras personliga intresseområde. Eller mitt om jag ska vara ärlig.

En fråga om två alldels för snäva begrepp som inte behöver hindra oss att jobba inom brandförsvaret, polisen, ambulansen eller vård och omsorg övht. Eller i US Army. Eller i webbgrupper som heter jagärhär. Vi vet själva vad vi röstat på så det behöver inte andra berätta något om.


Framtiden

Brukar jag inte fundera mycket på för min personliga del, men jag siar om en faktiskt rätt oförutsägbar sådan där det inte verkar vara något paradigmskifte på gång world wide. Noterar att allt flera intresserar sig för miljöfrågor och försöker skapa en hållbar livsstil därefter. 80 och tidiga 90-talets konsumtionshets verkar defintivt ha spelat ut sin roll.


Natten

Fortsätter bjuda på kyla, kall nästipp och en önskan att krypa till sängs fullt påklädd. Och utebelysningen gick igång till sist. Det var skymmningsreläet. Musik i natten; Dan Anderssons romantiska melankoli möter bluesmannen Roffe Wikström, bättre kan det inte bli.


Av maricici - 5 januari 2017 00:39

Jag åt korv och bröd till middag idag

 

Ö-vikingarnas gamla raggarspecial med mos i brödet, senap, ketchup och räksallad.


En gammal sextiotalare till då:

Hep Stars


Av maricici - 4 januari 2017 02:15

Nu har jag ju inte följarna som brukar klaga på matbilder utan tvärtom, det är dom som får flest gillamarkeringar, men jag ska i alla fall publicera receptet här. Det är en hemlagad champinjonsoppa, lika enkel som god.

 

1 liter färska champinjoner eller översatt i andra mått ca 250 gram.

2 mska smör eller margarin

1 halv tsk salt

1 kryddmått finmald vitpeppar

3 msk vetemjöl

1 grönsaksbuljongtärning

1 kycklingbuljongtärning

1 tsk kinesisk soja

1 liter vatten

1 msk sherry

1 dl vispgrädde

1 dl lätt eller mellanmjölk


Borsta av svampen och skär den i skivor. Fräs den några minuter i matfettet i en kastrull.

Krydda med salt och peppar, strö över vetemjölet och späd med lite i taget av vattnet och  tillsätt sojan. Smula nu ner buljongtärningarna, smaksätt med sherryn och låt småkoka på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt grädden och mjölken på slutet av koktiden. På bilden serverad med en varm ostmacka från smörgåsjärnet och så en liten hutt sherry till för lite vardagslyxigare känsla.

 

Efter soppa kommer pannkakan förstås. Serverad med min egen favorit vispgrädde och skivad banan.


Av maricici - 3 januari 2017 09:00

Jo som sagt var så tänkte jag ta en kvällsrunda i jagärhär när den här informationen flimrade förbi från en annan sida, i bildruta målad i red alertröd:

https://assistanskoll.se/20161230-LSS-utredaren-vill-se-ferre-anhoriga-assistenter.html

Och min spontana tanke var lycka till med den "besparingen" som kommer att innebära att man får lite extra kostnader med jourtid, övertid och ob-tillägg som anhörigvårdarna inte har.

Och det går till så här; att det oftast är, måste jag använda ordet "brukare"? jo, det blir nog enklast. Nåväl, oftast är det brukare som valt sitt egna hem som boendeform där dom lever tillsammans med föräldrar, äkta make/makar eller annan titel av livskamrat, eller ibland vuxna barn. Och man har alltså sina antal timmar tilldelade som utgår från behov som inte går att öka på utan att en omprövning av beslutet begärs.Vilket i första hand gäller att permanent utökade insatser är aktuella,(oftast med lösningen anställa flera assistenter) och resten går nog inte igenom. Krävs tillfälliga insatser utöver detta under dygnets 24 timmar så ställer anhöriga upp gratis. För oss är det inte pengarna som är det viktiga utan för att våra nära och kära ska få behålla sin livskvsalitet enligt deras egen önskan. Det var bara en invändning om att här finns inga besparingar att göra. Såvida man inte tänkt avskaffa lagen och införa institutionsvård som enda alternativ.


Hittade för övrigt en intressant artikel i går om ett annat fusk, fusket med statistik och "skenande konstnader" som inte är vad dom synes vara

http://hejaolika.se/artikel/lognen-om-de-skenande-kostnaderna-lss


Som vanligt slår det mig att man försöker kringgå den egentliga obekväma frågeställningen; Hur mycket får funktionshindrade kosta? Ja, jag säger som min mamma brukade säga till mig, "ibland måste man ta lite obehag i livet, det går inte att smita undan allt som känns jobbigt"

Som denna frågeställning exempelvis- vad det egentligen handlar om.



Av maricici - 1 januari 2017 22:45

Vaknar upp vid middagstid, tittar på den nya väggkalender och konstaterar att där finns 365 oskrivna blad, DEN känslan känns fräsch. Lite nyfiken och förväntasfull över vad dom ska fyllas med, något kanonbra eller något dåligt?

En säker spådom är att i mitten av Mars har jag börjat tröttna på vintern, i April är jag heltrött på riktigt och ser fram emot den 30;de, startsignalen för våren att anlända. Oavsett hur den ser ut.

Nyårshelgen sammanföll med min lediga helg och jag passar på att fånga dagen med rester av oxfile, potatisgratäng och rödvinssås till middag. Går ut och tänder marshallerna för årets första dag och passar på att njuta av elden. Har alltid haft en dragning till eld som mitt element.

Talar med syster ett i telefonen, vi önskar varandra god fortsättning och så måste jag försöka få loss en tid för att komma och titta på hennes nya lägenhet.

Loggar in på FB, tittar in till webbgruppen #jagärhär och ser att medlemsantalet passerat 50 000 strecket, 51 174 för att vara exakt.  Lägger in några kommentarer och blir inte rikigt nöjd med flera än två så här efteråt. Dom andra kändes lite helgslöa och tandlösa.

Tittar efter mitt horoskop, mest på skoj förstås

 

  

Dottern kommer förbi och hälsar, 38 i feber och ont i halsen. Hoppas att slippa fylla upp kommande veckan med; Måndag; yngste grabben kommer hem, blir smittad. Fredag; Den äldre grabben kommer hem; blir smittad.

Avslutar med min absoluta favorit:





Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15
16
17
18 19
20
21
22
23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards