Ensparkibaken

Alla inlägg under oktober 2016

Av maricici - 20 oktober 2016 21:45

http://www.allehanda.se/vasternorrland/solleftea/debatten-om-solleftea-sjukhus-startar-folj-livesandningen-fran-sollefteatycker

Den äldre grabben tyckte inte att det var någon vidare idé så jag hann inte med på allt.

Hörde bara brottstycken, men ska man ta primärvården som resurs så har jag dåliga nyheter, den ligger inne med samma personalbrist och måste få ökade resurser.

Annars så skulle jag inte ha något emot en satsning på primärvården som sjukhusens förlängda arm, dvs om vi levde i den bästa av världar där det faktiskt fanns personal så det skulle fungera.


Stafettläkare; patienterna första invändning är inte att det blir dyrt utan att det saknas kontinuitet i vården, en ny läkare för vart och vartannat besök. Har också lite med patientsäkerhet att göra, läsa in sig på journaler är nog bra, men att lära känna sina patienter personligen är allra bäst.

Speciellt för mina grabbars räkning om jag får bli personlig. Det är en konst i sig att ställa diagnos på två icke verbala autistiska unga män, och en ännu svårare konst om man aldrig mött dom tidigare. Oftast måste dom och andra med liknade diagnoser bygga upp ett förtroende till sin läkare och där skulle primärvården som förlängd arm vara en fördel.

Precis som med dementa inom äldreomsorgen.


Om skrota kultursatsningarna som jag tror det var SD var inne på; Visserligen är det sant att akutsjukvård måste ha första prio men så finns något som heter friskvård, en viktig bit för att förebygga sjukdomar och där kan en viss kultursatsning ingå som mental stimulans och rekreation. Det har jag varit inne på förr, det är minst lika viktigt att förebygga som att bota sjukdomar. För att dra en enkel kalkyl blir det en besparing på sikt.


Och frågan om det är värdigt att åka 20 mil för ett klinikbesök?

Lövgren svarade; det beror på vilka sjukdomar det gäller och nämnde ett exempel som cancer och specialistvård vid onkologen på Norrlands unviersitetssjukhus en resa på 42 mil för någon.

Det var att smita från frågan.

Min mamma behandlades för bröstcancer strålbehandling vid samma sjukhus och var mycket nöjd med vården. Däremot så har det väl varit annat om det gällt eftervård kontroller vid röntgen och kirurgmottagningen på Ö-viks sjukhus. Den första specialistbehandlingen tar man för givet att den inte kan finnas på varje sjukhus och man åker till anvisat. Likadant med sambon när han gjorde sin kranskärlsoperation vid samma sjukhus. Man förväntar sig inte finna möjlighet till thoraxkirurgi och kardiologi på varje sjukhus. Den kontinuerliga uppföljningen vid närmaste medicinmottagning däremot. Och den behöver inte ligga en dagsresa bort.


Att BB-frågan kom bort i den strukturella utvecklingen märkte jag i vart fall. Däremot inte nödlösningen att stuva om verksamheterna så det sjukhuset tar den och det tar den. Det liknar lite att ösa vatten ur en sjunkande båt med en tesked.

Av maricici - 19 oktober 2016 23:00

jag vågar fan inte titta dit ens numera, alla får ursäkta men det är för mycket turbulens just nu för att jag dessutom ska orka vara med och stötta mitt favvolag sedan födseln med min personliga närvaro.

Den äldste grabben har dessutom varit och opererat ett stort navelbråck idag (han bor bara ett stenkast från sjukhuset (än så länge) och operationen gick bra men han var lite groggy efter narkosen i kväll.

Sitter och lyssnar på min favorit Kjell Höglund just nu, och låten som i min fria tolkning beskriver vägen till systemkollapsen. Och i den stämmningen sitter man nu.



Av maricici - 19 oktober 2016 22:45

Så är mitt förslag att nu när alla börjar trängs vid köttgrytorna som enda motiv så skrotar vi blockpolitiken, och försöker komma lite närmare väljarkåren och /eller patienterna, många är ju både och.

Patienterna vet att ekonomin var den tredje sämsta i landet 2015, bara Dalarna och Jämtland låg risigare till.

Och vad patienterna räknat ut så kommer en stor del av eventuella besparingar av nedlagd klinik den och den att ätas upp av dom långa transporterna. Det handlar om så många aspekter ur patientsynpunkt, bl a säkerhet, speciellt vid allvarliga och livshotande tillstånd där minuter avgör, och resan från ambulansstation till patienten. Även om vi har en väl utvecklad ambulanssjukvård numera så kommer inte den kompletta behandlingen in för än man når ambulansingatet på respektive sjukhus. Och ibland är tillgängliga ambulanser ute på utryckning när man larmar. Det hände den äldre grabben för 12-13 år sedan. Status epilepticus under en skolutflykt. Det gick bra ändå för dom befann sig inte allra längst borti länet under sin utryckning. Och så kommer det kanske inte att vara i fortsättningen.

Min yngste föddes med navelsträngen ett par varv runt halsen och det gick bra för en rådig barnmorska ingrep kvickt innan den hann dras åt. Men vad hade hänt om han fötts hemma på grund av allt för långa restider, eller t om fötts på väg till Umeå eller Sundsvall i egen bil?

Min pappa är 84 år och inte i bästa fysiska kondition efter en fallolycka som burkar hända många åldringar. Snart kan vi inte ta hem honom på besök för att han har starka smärtor i ryggen som gör det för jobbigt att sitta i en bil. Då pratar jag om 12 km från hans äldreboende och hem till mig. Hur ska det då vara för alla i hans situation som måste åka långa sjukresor?

Som gammal undersköterska undrar jag varför alla kommit så långt ifrån mina patienter och är så låsta vid teorin.

Jag har också mött politiker i andra situationer och sett att det bor en ledsen Åsa Romson i en och annan, ledsna för att dom inte kunde gå oss till mötes i våra önskemål.

Och visst det är en avvägningsfråga, man kan kanske inte bli allt för personlig om man ska få något gjort.

Men det finns ett gränsvärde där man bör ta ett steg tillbaka och undra i vilken grad man kan avskärma sig mot sin väljarkår utan att förlora fokus på vad som fortfarande kallas levande människor.

MVH


Av maricici - 18 oktober 2016 23:45

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/rosor-strommar-till-kommunhuset

Nu råkar jag vara medlem i nämnda Facebookgrupp då jag vill hålla mig informerad om vad som händer i grannkommun, och konstaterar att det blev nästan rätt.

Det började inte med en uppmaning utan med att någon skrev ett inlägg i frustration om att skicka massor av rosor och så sa någon annan Why not? och på den vägen är det..

Jo en engagerad skriver för att hon kämpar för att bevara akutsjukhuset och det är väl allas underliggande motiv kan jag tro. Andra skriver att politikerna som vågar gå mot strömmen och partiet är värda en eloge, och så är det flera än jag som tycker att folkets röst förminskades i det första reportaget och vill ta tillbaka bilden till sin normala storlek.

Tjugo frågor undrade vad det gör för nytta och tja, jag antar att det har en psykologisk effekt där det stärker kampviljan hos både givarna och mottagarna där det sprids positiv energi.

Och det förklarar varför ingen grupp skickat, det ligger väl till som så att gruppernas administratörerhar inte dragit igång eller uppmanat till något, men däremot så är det inte förbjudet att agera som enskild individ.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/facebook-grupp-nekar-till-blomsterhyllning

Kan också tillägga att inga påtryckningar har förekommit, utan det är en helt frivillig grej.


Och hursomhelst behöver vi alla sjukhus, inte minst för avstånden. Ett exempel är sambon som ska åka 20 mil enkel (ej berättigad till sjukresa dit) Jag har grabbarna och kan inte skjutsa. Alltså; Först iväg med taxi in till Ö-viks central kl 05:20, därifrån snabbtåget till Sundsvall och så taxi från Sundsvalls central till sjukhuset, beräkna ankomst 08:45. Nu ska han visserligen in för specialistvård som bara finns på ett ställe, men tanken när dom flesta sjukhusbesök kräver denna procedur. Det ni!


Av maricici - 18 oktober 2016 16:20

Sju veckors väntetid för en instabil kärlkramp är inte rimligt, även om jag lyckades korta ner den till fem veckor ett telefonsamtal och lite pusslande.  Och det innebär att man borde satsa resurser på kranskärlsmottagningen, istället för att lägga ner verksamhet vid en massa småsjukhus och flytta verksamheten till det enligt närboende redan överbelastade Sundsvalls sjukhus. Överbelastat var det ja. Den stackars mottagningssköterskan hade det inte lätt när hon skulle räkna för vem som det var mindre akut. Pinpackat med patieter på vänt.

Den uppgivne sambon undrade om det var meningen man skulle ta sin hjärtinfarkt i väntetiden.

Man behöver inte vara expert för att konstatera att det handlar om ett helt sanslöst räkneexempel från början till slut.

Men nu är det ju inte bara allmänheten som lagt in sitt veto, utan också läkare och annan expertis.

Den goda nyheten är att kommuhusets reception i Sollefteå håller på att fyllas med röda rosor, skickade av folket personligen denna gång, vissa med kvitto för säkerhets skull. Men jag antar att det inte kommer in på SVT regionala.

Angående detta:


http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/riggade-rosor-i-solleftea

Har också skickat en per blommogram, kunde inte bara låta detta stå oemotsagt.

Av maricici - 18 oktober 2016 00:06

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23731713.ab

Ja jag läste att hon var sjukskriven och jag tror jag gör henne sällskap ett slag. Känner mig inte alls fräsch just nu och har alla tecken på att jag kört för hårt, eller rättare sagt felprioriterat och misshushållat med min livsenergi. Inga utbrändhetssymton men man märker när man börjar mattas av,mindre uthållig, mera okoncenterad, infektionskänsligare. Då gäller det att bromsa innan man åker in i bergväggen i 210 knyck.

Oh ja, jag tog mig tid att läsa igenom dina teorier och kan säga att du glömde en, hur senaste tidens händelser kan ha påverkat. Och det stämmer att samtalsämena är avslutade för min del. Sa jag för en längre tid sedan, och jag har inte ändrat mig. Dom lokala och regionala bitarna har första prio numera, men än tänker jag inte lägga ner något större engagemang. Min magiska verksamhet just nu går ut på att ladda batteriet och inget mera.

Genom mediation bl a. Jag är den introverta typen som kräver ensamhet och minsta möjliga sociala engagemang som läkekraft. Den extroverta fungerar tvärtom, den mår bättre av att omge sig med människor.


Lämplig musik att slappna av till: 





Av maricici - 17 oktober 2016 23:04

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/riggade-rosor-i-solleftea

Ingen fattar vart dom vill komma, allra minst blomsterbudet som trodde att någon skämtade när han blev kontaktad.

Mina teorier om vad SVT vill ha sagt:

1. Det står faktiskt bara från folket i Ådalen på en liten krukväxt-nu blev du väl ledsen, va?  

2. John Åberg är en blomsterknarkare av stora mått och går att muta med jättebuketter rosor?

3. Teorin om rosornas krig och Ådalen tar notan. Eh, va? Du trodde dom var från folket? Nää, de va landstingsledningen som skickat dom som ett grymt skämt.  

4. Titta dom plockar ur kampkassan utan att fråga om lov!  

5. Reportern ställde inte dom rätta följdfrågorna.


Alla var i alla fall överens om att det var den löjligaste nyhet dom hört på år och dag, och rätt många skulle kunna skicka en blomsterkvast personligen till grabben som valt att följa sitt sunda förnuft istället för partiet.



Av maricici - 16 oktober 2016 22:33

fastlåst vid EKG, men efter diverse prover kom dom fram till att det var nog någon låsning i den artrosdrabbade bröstryggen som orsakade bröst, rygg och käksmärtekombon.

Vådan av att vara förkyld och stillasittande. Nu vågar jag knappt sitta vid datorn.

Kom hem vid 20-tiden och blev bjuden på blodbröd, stekt fläsk, vitsås och lingon av sambon och yngste grabben (han som bestämt menyn och gott var det) Hade katten som middagssällskap, hon undrade var jag varit hela dagen. Fel personer hade fyllt hennes matskål.

Och så packa badkassar åt grabbarna och resväskan åt den yngste. Hans bortavecka fr o m i morgon.

Visade den äldre grabben plåstren i armvecken och meddelade att jag varit hos doktorn. Han drog ner mina tröjärmar och vände bort huvudet med ett *ryyyyys*

Och så väntar en tuff natt sambon igen med värk och kärlkramp.

Undrar hur långt remissen kommit och konstaterar att det varit en skitmånad. Bara sjukdomar överallt.

Avslutar med Jerry Williams. Hittade den i sambons samling och spelade den på väg mot akuten för att lugna hans nerver (han skjutsade dit) Åh, en jättgammal från när vi var barn, tja du var ju fem år äldre förstås)  



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8
9
10
11
12 13
14
15 16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards