Ensparkibaken

Alla inlägg under juli 2016

Av maricici - 15 juli 2016 01:29

          

Av maricici - 15 juli 2016 01:25

       

Av maricici - 15 juli 2016 01:00

   Laktovegetariska rättare sagt, för den som vill ha en köttfri dag eller bara gillar något grönt som omväxling. Tärnad kycklingfile stekt med grillkrydda och salladslök för övriga.

Receptet kommer från coops matkasse och är lite justerat av oss (mig och syster ett)

1 burk kokta kikärtor

2 morötter

½ Zuccini

2 Salladslökar

150 gr Halloumi

½ dl vetemjöl

1 msk potatismjöl

2 ägg

1 tsk salt

Valfritt matfett till stekning

Skölj kikärtorna i kallt vatten och mosa dem grovt i en bunke. Riv ner morötter, zuccini, lök och halloumi. Blanda runt med mjöl, ägg och salt.

Hetta upp matfettet i en stekpanna och stek på medelstark värme ca 5 minuter per sida.

Servera med rostad potatis (recept i gårdagens) och en klick smaksatt creme fraiche. Vi hade en variant med sweet chilisås och en med hackad färsk mynta och rivet citronskal.

Gurka och tomat direkt från växthuset idag

Himla gott.



Av maricici - 15 juli 2016 00:13

   

Duktigt timat, precis när underhållningen slutat och vi var på väg in kom dom första regndropparna. Pappa gillade för övrigt extranumret, ja må han leva, framfört av bl a dotterdotter på sång och gitarr. Lite Victoriadagen över det hela.

Sen så var vi och fikade tillsammans med pappas avdening, kaffe och marängtårta på inglasad altan med hällregn och åska dundrande utanför.

Musikerna kommer för övrigt från sommarkyrkan, Svenska kyrkans regi, ett sommarjobb som hade sista arbetsdagen precis i dag.

Tittade in i grupperna angående Sollefteå och Ö-viks sjukhus, och för en gångs skull är jag tyst och lurkar. För att det finns så många som sköter talan bättre än jag, många direkt insatta yrkesverksamma på sjukhusen exempelvis.

Det är i alla fall kaos på och läkarflykt från Ö-viks sjukhus  för att ta ett exempel.

Då kan man spara si och så genom att skicka patienter 20 mil bort. Det säger allt - teoretiker som inte lyssnar på praktiskt erfarenhet och patientsäkerhet.

Teori och konsultbolag har tagit över den praktiska erfarenheten, oftast med bisarra resultat och nu menar jag inte bara inom detta landsting.



Av maricici - 14 juli 2016 11:56

http://www.allehanda.se/vasternorrland/hard-s-kritik-mot-jacke-sjodin-efter-skulefestivalen-han-spader-pa-politikerforaktet

https://trotzenfeldt.com/2016/07/13/vi-ar-de-mest-hatade/


Starkt påverkad av en annan åska, den i luften orkar jag inte tänka idag. Vill bara att ovädret ska dra igång och sopa undan den kväljande 24 gradiga hettan utanför.

Vad kritiken mot Jacke Sjödin beträffar så kan jag bara säga, där sa han ett sant ord, it takes two to tango och som man bäddar får man ligga.

"Politikerföraktet" är egentligen  frukten av  år efter år av överkörande utan att ta hänsyn till seriösa genmälen.

Inte för att jag tror att oppositionen har ett bättre program utan för att S har blivit alldeles för självsvåldiga i det av tradition röda Ångermanland. Man har ju sitt på det torra ändå. Jo, dom behöver en omruskning, en väckrklocka rakt i örat.

Det är min privata åsikt alltså.

Vad det andra beträffar så är jag illa insatt i Moderaternas interna, men jag kan tänka mig att gruppen som inte vill närma sig SD per migrationspolitik råkar ut för påtryckningar.

Även om det där var av det mildare slaget där vi ombedes "hålla struten" som vi brukade svara med ett hohoho på Tro och Tvivel 1998 års religionskonferens och anslagstavla.

Svårt att avgöra vem som är mest hatad i ett contest, då det handlar om personliga upplevelser där vi som är härdade i stålbad av åratals "näthat" inte så ofta ser någon orka glimra till och titta opp.

Inte för att förminska någon annans upplevelse utan bara ett krasst konstaterande.

Och att jag inte har något bra svar idag, inte med min åskskadade skalle. Får återkomma till detta.


Vi flaggar som sagt var för pappa idag och jag ska strax hoppa ur älskligsoutfiten, Jack Daniels linne och jeans och byta om till något snyggare. Och tina hallon och vispa grädde.




Av maricici - 13 juli 2016 22:30

Sambon frågade om hon ville gå ut, men nej, det ville hon inte. Hon vill promenera framför datorn, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Nu vet jag hur det ser ut när en katt skriver i vart fall, först blev det ett par rader lilla k följt av en massa kommatecken. Jag har i alla fall varit ute, flyttade ett par perenner som såg halvdöda ut, pysslade om frilandstomaterna och vattnade i växthuset. Under tiden kom åskan närmare och närmare så det var bara att gå in igen.

Fixade middagen i brist på uteliv. Testade en ny kombo;

Köttfärsröra med goa primörer

 

Köttfärsröra enligt sambons recept först

4 hg nötfärs

3 msk tomatpure

1 msk HP Sauce

1 tsk kinesisk soja

1 köttbuljongtärning

1½ krm svartpeppar

3½ dl vatten

mjöl till redning

salt

Bryn färsen till den är nästan genomstekt, tillsätt tomatpure, svartpeppar, HP Sauce och soja. Bryn lite till, tilllsätt vatten och buljongtärningen och låt puttra till smakerna framträder (minst 15 min) Själv fuskar jag med maizenaredning för ljusa såser, bara att hälla i, enkelt och snabbt och det gör man mot slutet samtidigt som man smakar av med salt.


Ugnsrostad färskpotatis

½ kg till 4 portioner

Dela potatisarna på mitten, lägg i en ugnsform, salta och peppra. Själv använder jag Santa Maria extra fine, burkarna som fungerar som kryddkvarn, här Black&White, en mix av svartpeppar och flingsalt. Ringla över matfett efter egen smak, (själv använder jag Milda culinesse) in i 225 grader varm ugn och låt dom stanna där i ca 30 minuter och penslar med några droppar Italiensk olivolja extra virgin strax innan serveringen.


Mera gott på tallriken; Hackad babyspenat direkt ur landet pimpad med lite grekisk olivolja denna gång (lite pepprigare smak) och en klick creme fraiche naturell.

Och så inte slänga tipset; Bortglömd oöppnad burk creme fraiche , märkt BF 10/6 och fullt ätbar.

Norrmejeriets givetvis, lokala stödköp.

Om alla syrliga mjölkprodukter så har vi tumregeln, har mögel bildats eller om det smakar mera härsket än syrligt-kasta.


För den som tänker på Low Carb effekten, ersätt potatisen med blancherad vitkål.

strimlas tunt med osthyvel och förvälls 2 minuter i kokande vatten.

Klart!


Musik till matlagningen:



Av maricici - 13 juli 2016 14:55

ALLT.   

Fyll i att köpa på marknaden:

Timjan

Vitlöksflakes

Enbär

Dragon

Basilika

Fryspåsar

Stekpåsar på metervara

Godis till grabbarna


Jäklars vad dagarna går fort och inget slappa hinner man. Har i alla fall gjort en ny lista med a) att göra spontant när tid finnes och b) vi har en månad kvar, den heter Augusti.

Hann i alla fall fixa naglarna i går, turkosgrönmetallic på fingrarna och klassiskt röda tår.

Skriver en lapp till med 1½ liter vispgrädde , farsan fyller 84 i morgon och ska bjuda sin avdelning på fika. Citronmarängpaj som syster ett bakat och så vispgrädde till. Ska också dit och så två av mina systrar, den tredje har nystartat semestern och dyker upp om ca 1 vecka.

Sen ska vi hem till mig och steka veggobiffar till middag. Sambon undrade om man kunde få en kycklingfile istället?  

 

Får se Mellansel från utsidan på kort i alla fall. Snygg bild tagen från Västersel och andra sidan järnvägen.

Åska i luften, mycket riktigt. Det mullrar redan på avstånd och klass ett varning är utfärdad för stora mängder regn.


Av maricici - 13 juli 2016 01:11

       

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5 6 7
8
9 10
11
12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards