Ensparkibaken

Alla inlägg under april 2016

Av maricici - 23 april 2016 13:45

så då hinner jag skriva ett inlägg till som Sofia Axelssons magistudent.


Övning:

"Se dig själv i den mest ideala situation du kan föreställa dig; du är utvilad, energisk, har hälsan och samtidigt tjänar du ditt uppehälle på sådant du är bra på och tycker om att göra. Du bor där du vill bo och har möjlighet att ta del av jordens överflöd. Se nu detta i ett större jordiskt sammanhang. Är det en rimlig mängd av jordens resurser som du kräver? Ger du tillbaka av din energi och kunskap till jorden och dess innevånare? Om inte - korrigera detta i din vision. Gör om övningen så länge och så ofta du upplever att det krävs. Varje gång du gör det drar du denna verklighet närmare dig.

Världen är ur balans men du kan inte förändra alla dess felaktigheter på egen hand. Du gör ingen nytta genom att försöka bära världen på dina axlar eller klä dig i säck och aska. Däremot kan du göra din avgränsade del genom att leva på ett sätt

som är såväl njutbart och hållbart, och generera det bästa du har och erbjuda det till världen."


Utdrag ur Nordiska Gudinnor-vardagsmagi för dagens kvinnor av Sofia Axelsson.


Min egen kommentar; Är att det kräver ett tillstånd av inre harmoni som är helt underbart när man hittar det men det är en känsla som lätt kan gå förlorad i dagens samhälle med allt vad det innebär av störningsmoment, krav och självpåtagna krav. Övningen hjälper till att återställa den.


Och kommentarer till övrigt är att varje by eller socken med självaktning har haft sin häxa, kuckelgumma, eller kuckelgubbe, dom skiljer sig från dom kloka gubbarna och gummorna på så sätt att dom någonstans anlitat dom mörka makterna som kunskapskälla. Som historien om kuckelgubben som stämde blod genom att kasta ett stål över axeln medan han åkallade alla dom mörka namnen; Belsebub, Hornper, i Satans namn.

Sånt tror inte en ateist på men ibland kan man önska att det varit så enkelt.   Eller att min yrkestitel i glesbygdsgirls är kuckelgumman uppe på backen i anundsjö socken - möjligtvis, men det är nog sagt mest på skoj.

Magistudenter; när man fördjupar sig i magi och magisk litteratur så inser man att det handlar mycket om psykologi eller magikopsykologi och att lära känna människan, sin egen och andras, och den skolan använder man i vardagslag för att uttolka sin omvärld.

Jag är inte den som säger emot att det går att leva på "cast a spell" eller att trolla fram kaniner ur en hatt vid behov - men det ger inga varaktiga resultat enligt mina studier. Easy come - easy go.





Av maricici - 23 april 2016 01:27

Ur Sofia Axelssons Nordiska Gudinnor, vardagsmagi för dagens kvinnor:

Utdrag ur kapitel Krigaren: Att Freda kroppen och jorden.


"Varje kultur har sitt sätt att begränsa kvinnan genom att utsätta hennes kropp för misshandel, hot eller negligering. Metoderna kan vara samhälleligt öppna eller ske i det fördolda. I sverige sanktioneras kränkningar mot kvinnokroppen i rättssystemet, inom psykologi, filosofi och medicin precis som i andra kulturer. Mycket är dolt och handlar om så kallade "bristande resurser", fördömande attityder och likgiltighet.

Nationalromantikerna föredrog Freja som renodlad kärleksgudinna och det har också många andra gjort genom åren.


Men Freja är också en krigare. Hennes krigiska sidor är inte särsklit svåra att hitta i tillgängliga texter. Hon bär vapen och rider sin stridsgestalt Hildisvig, till Freja kommer hälften av de krigare som dött i strid och det finns berättelser där hon initerar och upprätthåller stridigheter för sina egna syften.

Se henne nu, dens om skyddar och älskar lika, som föder och dödar när så krävs. Hon står lutad mot sin stav, med dubbelyxan i bältet och djuren runt sig, falken på axeln, ormen i gräset, lokatten och stridsgestalten för sina fötter. Om du tittar riktigt noga kan du se jordens energi strömma upp mellan hennes ben, upp i ryggraden och ut i hennes ådror. Denna gudinna är hel. hon är inte överdrivet vänlig, och hon ser om sitt hus och de sina innan hon ser om andras. "


Den kursiverade texten avänd som invokationsrit i min personliga tolkning.


"Kvinnor behöver den röda krigarenergin för att sätta gränser. Denna kraft är lika självklart kvinnlig som den närande röda kraften. Den kommer ur samma källa. Freja lär oss att vi är både Krigare, Älskare och Moder, och att vi härskar över vårt eget liv och kan värna oss själva."

   Blodmåne  och utesittning    



Av maricici - 22 april 2016 19:11

Menar ni det här?

Vad det betyder?

Det säger jag inte, annars är det inte hemligt längre.

 

Annars hade jag en ganska normal uppväxt - här.

 

Mamma, pappa och nyfödd lillasyster 1973

 

Med syster ett och tre Juli 1977

 

Rockar sockorna 2015

Och nu har vi skojat färdigt.

Det är min lediga Fredag och jag har plockat prylar halva dagen,

den andra halvan har jag och sambon ägnat åt att proviantera.

Nu tänker jag lägga mig på sängen och lösa korsord till ögonen faller ihop.




  

Av maricici - 21 april 2016 12:24

Varför frågar du tjugo frågor, det är inte jag som uttalat mina sympatier för dom grå vargarna i alla förpackningar och modeller, utan..

Nehej, det var inte du heller    Men det är i alla fall så jag tolkat dina åsikter -klockrent.

Och därmed borde vi väl kunna avsluta med att meddela att jag har bättre saker för mig än att sitta på nätet och se hur du slår dig i huvudet med en stekpanna och meddelar att finns man på samma middag som dig så borde man inte få sitta kvar.

Borde man ens få sitta kvar om man mot bättre vetande bemödar sig om att ge ett seriöst svar på dina mail?  

Jag tror inte ens att du håller på att göra upp med ditt förflutna.

Eller att jag måste välja mellan varm korv och hamburgare när jag inte tycker om någondera.

Jag har lyssnat på båda sidors version nu föredrar att behålla min åsikt för mig själv, har inget intresse av att slå mig i slang med såna som faktiskt bara ylar med flocken.

Var det något mera?

Jaså, "olyckan" Romson? Hört talas om ord som har synonyma och t o m olika betydelse beroende på var i Sverige man är född, uppväxt och befinner sig. Ta bara ordet lustig som har en helt annan innebörd för mig än det har för Thoralf.

Hade en ungdomskompis som invandrat från Kalmar och när jag hänvisade till något humoristiskt så talade hon om en udda kuf. Personligen tyckte jag att det var rätt lustigt.  


Och något så tramsigt som den där hälsningsdebatten kan ni glömma. Men det är i alla fall ett sant nöje att se hur vissa antifeminister står på barrikaderna och bränner BH;ar för fullt . Sagt i en metafor.

Och att det finns kristna kritiker som inget vill ha sagt. I mitten av sextiotalet hade man bokbål för Anton LaVeys; The Compleat Witch or what to do when virtue fails, en symbol för det misogyna Amerika. Inget kunde vara mera feltolkat.


Strumpor och strumphållare tillhörde den kristna kvinnans vardagsklädsel, men i och med pornografins inträde i det offentliga rummet blev dom synliga och omvandlade till en ett symbolvärde avsett att behaga. Och sedan uppfann man den heltäckande strumpbyxan, en variant av kyskhetsbälte sa kritikerna, bekväma sa mamma som slitit med att vrida huvudet bakofram för att fästa gördeln på baksidan och svurit över strumpeband som spratt iväg med gummisnoddseffekt. I början av åttiotalet kom modet med söm och cuban heels fästa med strumphållare och jag skaffade ett par svarta.

Sömmen sitter snett! sa mamma. Det var allt. Inga brandtal om exploaterade kvinnor och inga andra förmaningar.

En betraktelse över mått på personlig frihet och hur man tolkar saker och ting olika och varför jag inte tänker gå in i någon hälsningsdebatt.


Min tolkning av Frank Zappas klassiker Bobby Brown goes down, killen som alltid vill passa in i den rådande normen.




Av maricici - 20 april 2016 19:39

Läser kontaktböckerna tillsammans, den äldre grabben har varit på studiebesök på den yngstes avdelning, provat deras crosstrainer (ganska tråkig sysselsättning sa han) och ätit korv och rårivna morötter utan potatismos till lunch.

Den yngre grabben passade på att vila i sinnenas rum, vindrummet under tiden. Annars hade han varit till återvinningsstationen med soporna och ätit korv, mos och morötter till lunch.

Hemma; kokat potatis (tillsammans med farsan), stekt rödspätta (tillsammans med mig), tröttnade när det kom till gräddfilssåsen och sitter försjunken i sin surfplatta (den yngste) och står bredvid, börjar bli otålig och vill att det skall vara färdigt, helst i går (den äldre)

Efter maten; Den yngste förbereder resan till korttidsboendet i morgon genom att dra rutinerna, DV, Gästis; Sova om och om igen. Den äldre fick problem med sina vanliga uppstötningar och lade sig för att vila ner middagen så gott det nu går.

Ger 15 ml Gaviscon, och går för att ringa Gästiset och ge en kort lägesrapport.

Personal är fixad inför nästa Torsdags halvdag för den äldre grabben, jag ringer transportsamordnaren och meddelar ändringen, dom har inte planerat utflykter i terrängen, dom kan ha sina promenadskor och så skicka gärna skaljackan om det blir svettiga motionsrundor.

Yngste grabben har satt igång TV;n och den äldre ser ut att må lite bättre nu.

Kvällsrutiner; Packa badkassarna för morgondagen, packa en st resväska, dusch, kvällsfika, mediciner och läggdags.

Jag och yngste grabben tittar på YouTube gemensamt:



Av maricici - 20 april 2016 09:30

Skall inte handla om den upphottade debatten på IRM sidan, utan om något helt annat; en bokstavlig krutgumma på 90 vårar som skrivit en bok om svensk sjukvård Sonja, tidigare verksam som distriktsköterska har nog en del synpunkter som inte bör hällas ut med både barn och badvatten. Vi ville hälsa heter boken och jag har förstås beställt ett eget läseexemplar här.

Pratade med äldste grabben i går och det är där krutgubben kommer in i bilden, han träffade en 79-årig verksam läkare vid sitt senaste besök, en verkligt förtroendeingivande och kompetent kille som dessutom nyligen varit på skidsemester i Franska alperna. De ni!


Kom att tänka på mamma angående sjukvård förr och hennes plats som vårdbiträde på Bredbyns ålderdomshem och sjukstuga i slutet av 1950-talet, och kom då även att tänka på hennes föregående anställning som köksbiträde på denna avgrundsplats. Som köksbiträde hade man sin plats under chefskokerskan i en sträng hierarki och hade inte så mycket att göra med Majorerna, Kaptenerna, dom kallades så av övriga, med titel och efternamn, dom hade sin plats i kök och matsal och förväntades inte gå någonstans-eller tycka till om något. Om pennalismen i matsalen och den där jävla nyckelknippan som dängdes med full kraft i skallen på en liten nioåring, en historia jag växt upp med.

Dom där hjärtligt avskydda majoren, och kaptenen (en hon) som jag irriterande nog glömt efternamnen på.

Om ett par av dom små som tog sin tillflykt till köket och chefskokerskan som var deras surrogatmamma, utan makt att säga ifrån.

Vart skulle dom vända sig med klagomål? Till en samhällsnorm som ansåg att "vanartiga" barn skulle "uppfostras i herrans tukt och förmaning" och att Astrid Lindgren och hennes Pippi Långstrump var en samhällsfara som skulle leda till "samhällets moraliska förfall".

Nej, dom träffade ingen efter arbetstid, då satt dom på sina rum försedd med "andligt uppbygglig litteratur", ev fick dom resa hem till Norrland till jul. För sådana var anställningsvillkoren.

Brukar tänka på detta när alla historielösa kör igång sitt "Det var bättre förr", i en tidsera dom aldrig sett.




Av maricici - 19 april 2016 13:44

Lånat mammas album som numera finns i syster tres ägo.


 

Syster tre på väg ut i mammas skor. Runt jultid 1975 tror jag.

 

Lillgubben   Äldste grabben fyller ett år och har fått en lastbil av sin farmor. Maj 1979.

  

Lillis på besök hos mormor och morfar. Juli 1979. En av granntjejerna i bakgrunden.

Jag, typ 20 kg lättare annar är jag mig rätt lik.


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards