Ensparkibaken

Direktlänk till inlägg 25 april 2016

Doktorns Rock

Av maricici - 25 april 2016 11:46

Postat av Lars Rocksén i offentlig Facebookgrupp

Citat:

"De ekonomiska argument som använts för att göra nedskärningarna har visat sig innehålla missbedömningar. Enheterna som väljs ut till nedskärning är bland de bäs...t fungerande i länet och besparingspotentialen är minimal. De områden där man med relativt lätta medel skulle få stor effekt på ekonomin ignoreras. Regeringen har skjutit till 76 Mkr i välfärdspaket vilket gör att det inte längre finns några ekonomiska argument.

Det är okontroversiellt att hjärtkirurgi och sällsynta ingrepp inte ska bedrivas överallt men den vård som bedrivs i Västernorrland tillhör inte den kategorin. Övning ger färdighet och en undersökning av de faktiska medicinska resultaten visar att de mindre sjukhusen har minst lika bra eller i vissa fall bättre resultat.

En privatperson har visat att det är möjligt att rekrytera nya högkompetenta medarbetare och de första hotade enheterna är bland de bäst bemannade i hela länet. Chefer som driver iväg personal och vägrar rekrytera utgör ett större problem.

Det finns inga som helst ekonomiska, medicinska eller rekryteringsskäl till varför det inte ska gå att bedriva akutsjukvård i Sollefteå och medicinsk rehab i Härnösand men landstingsledningen hänvisar fortfarande till beslut som fattats på felaktiga grunder.

Sanningen är att det enbart handlar om en centraliseringssträvan av verksamhet till stora sjukhus. Problemet är att det är förra seklets idéer och framtiden ser olika ut.

I Härnösand fick vi en inblick i framtiden. Mer än 20000 människor samlades för att visa hur viktigt det är för människorna att vården ska finnas ute i samhället inte långt bort i stora sjukhus. De samlades genom kontakter inom ett socialt nätverk som är långt mycket snabbare än de tröga systemen från det förra seklet. Ekonomin granskas genom att kunniga människor får tillgång och insyn. Dokument, protokoll och kontrakt kommer i dagen trots upprepade försök att dölja dem. Opinionen bildas så tydligt och snabbt att det förra seklet inte lyckas hinna med. Det frågas efter vem som är ledare men det blir tydligt att det här är en ny organisationsform som det förra seklet inte kan förstå. Ledarkulturen det förra seklet använde var auktoritativ där medarbetare och patienter sågs som pinnar i statistik. I framtidens samhälle är vi individer och förtjänar att bli bemötta med större respekt.

Vårdens organisation borde också förändras för att möta framtiden.

IT-system gör det möjligt att ha närvaro av extremt högspecialiserade bedömningar långt ute på små enheter där personal vårdar patienten nära hemmet istället för att tvingas till långa transporter. Vården fokuserar på våra vanligaste patienter, kroniskt sjuka och äldre istället för att debattera centralisering av högspecialiserad vård.

Regionalt kan man få en större tyngd att samordna kompetensutveckling via distribuerade IT-lösningar. Journalsystem inhandlas regionalt och samordnas med tydliga krav på användbarhet och transparens. Patienter får en aktiv del i dokumentationen och insynen i styrsystemen gör att strävan efter hög kvalitet och förbättring är självklar. Högspecialiserad vård och dyra transporter samordnas.

Personalen är nyckeln in i framtiden och är den resurs där investeringar ska göras. I den nya tidens ledarskap är öppenhet och dialog en självklarhet där ledare arbetar med gruppen och inte mot den. Snabba kommunikationer och en tydligt kommunicerad målbild gör det möjligt för varje medarbetare att dra i samma riktning vid varje beslut.

Det är framtiden. Det är dags för våra politiker att inse att det förra seklet har gjort sitt.

Sammanhållet vårdområde enligt modellen tiohundra är en inblick i hur framtidens vård kan se ut. Det är en liten organisation som följer patienten. Korta beslutsvägar och närhet till patienter och ledning gör att personalen trivs. Vården blir bättre och mer personligt anpassad.

Vågar landstinget ta steget in i framtiden? Vi i det sociala nätverket som är framtidens samhälle kommer att stötta er."


Slut citat

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av maricici - Söndag 20 maj 10:36


Att ingen Mexicanare skulle känna igen recpetet kan inte hjälpas, det är mitt och det är gott.    Recept för en stor sats, överblivet passar bra att frysas ner.   800 gram nötfärs 1 stor gul lök 1 röd chilifrukt 2 vitlöksklyftor 3-4 ski...

Av maricici - Söndag 20 maj 09:27


"Hel är dödsgudinnan, den nordiska svarta gudinnan,hon som avslutar och åstadkommer djupt läkande. Hel för oss genom de processer vi helst vill slippa. Genom att aktivt ta in hennes medicin i våra liv får vi lättare att ta del av hennes transformativ...

Av maricici - Söndag 20 maj 09:00

Förmiddag: Inköpslista Granngården; 2 säckar rabattdress 50 liter, 1 säck hönsgödsel, 2 små balkonglådor, 1 bunt träpinnar 70 cm, 2 buskväxtstöd, 1 6-pack tagetets brandgul, 1 6-pack hänglobelia blå, 1 6-pack penunia vit, 1 kruka Fransk dragon, 1 kru...

Av maricici - Torsdag 17 maj 20:13

under kategorirubriken alltså. Sommarmat, sommarpyssel, sommarspellista, ett sommarevenemang förhoppningsvis och annat som hör till. Börjar bra med ögon igenmurade av björkpollen och det blir därför lite skriva och mera bilder i dag. Och så en hä...

Av maricici - Torsdag 17 maj 00:15


Något som saknas i dag och det är gamla tiders konservsvärmeri. På sommaren hade man inte tid och lust att laga mat och då var det att använda burkkonserver som gällde. Upphittat i gamla Husmoderns köksalmanacka på antikvariat och ur minnesbanken bar...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Ensparkibaken med Blogkeen
Följ Ensparkibaken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se