Ensparkibaken

Alla inlägg under december 2015

Av maricici - 11 december 2015 00:15

Han och 14 andra som går i pension skramlade ihop lite och bjöd på tårta lagret runt, dvs hela fabriken  och själv var han förhindrad att närvara men han hoppas att det smakade.

Hans sista arbetsvecka börjar till veckan och just nu går han och oroar sig för att någon ska gå snett, vet inte varför, han är inte direkt typen som brukar oroa sig i onödan annars. Möjligen en reaktion på att en 40-årsrutin snart är till ända och en ny tar vid;

Upp kl 6, assistera yngste grabben, läsa tidningen, dricka kaffe och så lägga sig och somna om en stund till. För att börja dagen...

Själv har jag svårt för dom nya sedlarna apropå rutiner, tycker mest dom liknar leksakspengarna som jag hade som barn.

Och så fick jag äntligen några lussebullar färdiga, åtminstone så det räcker till Luciamorgon.

 

Brukar fuska fram dom med en vanlig vetedeg kryddad med saffran och insett att det går lika bra. Dom blir inte lika kompakta i konsistensen men det är snarare en fördel, åtminstone i denna familj.

50 gram kronjäst för söta degar

150 gram smör, smält

1 dl strösocker

5 dl standardmjölk

14-15 dl vetemjöl

2 kuvert saffran eller ett om du är snål, fattig eller har glömt att köpa hem.

Mjölk till pensling och russin till garnering

Fixade degen i matberedaren genom att arbeta snabbt och på lägsta hastighet.

Smula sönder jästen i en bunke och stöt saffranet i en mortel, medan smöret smälter i en kastrull på spisen.

Blanda mjölk och smör och känn av temperaturen med det gamla tricket fingervarmt,

vätskan ska kännas som ett med fingervärmen, eller använd en digitaltermometer avsett för

hushållsbruk, den ska visa 37 grader för bästa resultat.


Häll sedan lite av vätskan och strösockret i bunken och rör till jästen är upplöst.

Häll i resten av vätskan + saffran och rör ner lite mjöl i taget till det blir en deg som släpper ur bunken.

Spar gärna den sista decilitern till utbakningen.

Det gör inget om den är lite kladdig på detta stadium. Täck sedan över degen med bakduk och låt jäsa i 40 minuter på

dragfritt ställe. Kör igång ugnen på 200 grader värme. Efter 40 minuter, ta upp degen och knåda den ordentligt, tillsätt ev mera mjöl, dela den i fyra delar, baka ut varje del till en lång rulle som delas i fem delar.

Ta varje del, baka ut till en liten rulle igen och forma till ett S. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, tryck ner russinen och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Och nu;

pensla med lite mjölk, grädda i 8-10 minuter, pensla med lite mera mjölk och låt svlana under bakduk.

Så var det klart.

Happy Lucia!









Av maricici - 9 december 2015 01:09

började röja upp i förrådet och så hittade jag ett rörigt skrivbord som måste organiseras och förses med barnens dagispynt som sparats och åker upp på hedersplatsen framför min näsa, varje år..

Hittade något mera också tidigare under dagen, någon slags avslappningskurs i CD-format, började med att spänna vänster hand, slappna av och känna hur det känns.. Eh, det gjorde ont från axeln och neråt. Försökte lite till och hittade sedan alternativet, jag somnade så avslappnat och gott till den monotona, malande speakerrösten.

Försökte till sist hitta en gammal mapp med bilder från föregående julars spöke, dvs en från 2007 där vi alla låg utslagna i säsongsinfluensan, men hittade ingen. Däremot så fann jag denna, en mapp kallad Öviksnatt, tror det är mina tjejer som varit ute och fotat.

Och med Europaväg 4 genom stan sedd från Varvsbergets topp säger jag god natt till alla som vill.


 

Av maricici - 8 december 2015 16:12

Här kommer en liten hälsning tillbaka så här i det saliga givandet och tagandets högsäsong.

Jag tillhör ingen speciell grupp men när jag gör det kan det kallas ett legojobb..

Just nu legofotfolksjobbar jag visst åt Henke& C;o uppe på Facebook-IRM som en av många "suspekta" figurer i kommentatorsfältet, åtminstone enligt en viss kille från Kalmar som inte gillar att "ta debatten" eller att bli officiellt emotsagd.  På ett sätt kan jag förstå dig, Thoralf, jag tycker själv det känns surt att få mothugg i min variant av sanningen och därför stänger jag av mitt kommentatorsfält ibland.   

Att tonen i kommentatorsfältet FB-IRM är lite tuffare än på nätet generellt, gör att debattörerna ofta och felaktigt blir kallade haters av ditt chockskadade fotfolk som inte är vana att bli emotsagda på internet. Därmed har det fastslagits att du inte behöver kalla oss "dom goda", ty enligt sägen står dom för grundmurad tystnad.

Eller tro att vi ska bli så till oss av glädje av några julhälsningar så vi blir alldeles förstummade.

Senast siteownern fick en hälsning blev han så glad att han gav sig inte för än han fick en chans att framföra sitt personliga tack. Och kontetan av detta är att vi möjligvis är lite suspekta från dom "rättrogna kristnas" synfält, men ingen ska komma och säga att vi är otacksamma.

Eller att några skolelevers föräldrar skulle tycka illa vara, såvida dom inte har blivit väldigt radikaliserade kristna sedan vi mötte senast.

Tänkte först skriva i ditt kommentatorsfält men då varken du eller jag gillar att bli emotsagada så tar jag mig friheten att skriva i ett eget blogginlägg.

Illusterar framsidan med med Martin Niemöllers tankeväckande dikt,

och hoppas att du kan ta debatten på ett moget sätt framledes:

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.

PS. Har förstått att du gillar djur och natur och kan bara rekommendera dom många vackra bilderna under kategorin, dotterns bilder i bloggen. Med hopp om peace and love och lite reklamplats för egen del.


Ett litet PS till; höll nästan på att glömma bonusklappen jag skulle skicka med; en liten uppdateringslänk angående påstådda "antisemiter;

http://aktuelltfokus.se/skma-om-hogerns-hatdrev-mot-svts-nya-julvard-vedervardigt/





Av maricici - 8 december 2015 08:34

http://www.allehanda.se/angermanland/kramfors/brak-pa-asylboende-i-bollstabruk-polis-fick-tillkalla-forstarkning


Innan någon börjar förfasa sig, har ni tänkt på att det är det vi själva sysslar med halva vår vakna tid på nätet, internbråkar i grupper?

Kl 7:30; Loggade in på FB, fick en avisering från IRM, ser ett inlägg med ett grovt hot mot Gina Diarawi det första som händer och så brann det bara till i skallen - så här:   

Kräket bakom dubbla anonymiteter tog i alla fall bort sina inlägg och lomade iväg med svansen mellan benen så polis behövde inte tillkallas, åtminstone inte den här gången.


Och så är detta fallet avslutat enligt dagens pappersupplaga:

http://www.allehanda.se/blaljus/brott/polisen-misstanker-ingen-overfallsvaldtakt-vid-selangersan-1

Inget främmande DNA har hittats vid analys, ärendet nedlagt. Själv tycker jag att det är grymt oroande med all propagandaskit som sprids på internet angående detta, speciellt när konsekvensen blir att en och annan "kvinna" börjar ropa "Vargen Kommer".. Och för den som inte är bekant med fabeln så slutade det med att vargen käkade upp både den skojfriske fåraherden och hans får för ingen trodde att det var sant.

En konsekvens som hotar drabba alla kvinnor i slutändan...


Av maricici - 7 december 2015 23:48

Jo då..

Men hur kom dinosaurier till jordklotet, rymde dom dit? Dinosaurier kan väl inte hitta vägar? Kanske dom stora dinosaurierna kunde hitta och dom små följde efter? Men hur kunde alla dinosarier dö om inte människorna hunnit flytta till jordklotet, då fanns de ju ingen som kunde skjuta dom?

Åh, svarade mamman, dom dog nog själva..

Efter en stunds funderande;

Om en gammal som inte hinn dö riktigt då flyger den inte till himmlen, då förvandlas dom till en dinosarie.

Sitter och förundras över fyraåringars logiska tankegångar, samt ser fram emot att få träffa dom på annandagen..

Har lovat att spara fiskmatningen till småtrollen kommer, deras hedersuppdrag den dagen.

Av maricici - 6 december 2015 22:16

fick några boktips i helgen om kvinnor som skriver sig bort från kärlekspakten , stannar upp och funderar lite, och kör vidare funderande på vad kvinnofällan består av, kanske att man inte får prata om sakens natur utan att bli pålagd en offerroll där man inte ska klaga. Allt annat får man klaga på för svagt automatkaffe, tåg som aldrig kommer, skor som är för trånga, en dålig dag på travet så varför inte detta? Undrar om någon kan göra serien komplett med titeln "Det sommarsvala liket i karamellpåsen" om en 20-årings frigörelse från rollen som statussymbol åt en man i övre medelåldern medan hon hoppar över till Bokus.. Fastnade för titeln Libido Dominandi utan beskrivning, Googlade och tyckte det lät lagom konspiratoriskt  och halvintressant.. Man kan visst inte få nog av konspirationsteorier numera...


http://thoralf.bloggplatsen.se/2015/12/05/11228140-diskussioner-under-julhelgen/

Fastnade för övrigt för Thoralfs bloggrubrik, slog ordförandeklubban i bordet och meddelade kort vad vi INTE skall prata om under julhelgen, åtminstone inte i denna familj. Sen så kommer det bekanta som känner en jättemysig, nyinflyttad Cubansk familj, som älskar Sverige, speciellt den typiska Svenska vintern med tillhörande snö och julen med alla traditioner, det bästa av allt näst efter Pippi Långstrump. Men det får man väl inte göra om man är kommunist i det här jävla landet   För den delen så är dom inte så mycket kommunister vad jag vet, och en god julcigar efter maten är väl en Svensk tradition? Eller är den bara Norrländsk, eller tillhör den bara karlarna i vår släkt? Hur som helst så kan man vigga en tvättäkta importerad Havanna.

De du, Thoralf!  

 Men först ska det bliva jul på något sätt, går det att knåda en lussedeg med trasig vänsteraxel? Jag har visserligen en värsting till hushållsmaskin, men tycker vetedegar blir så torra och trista i den. Och sedan så har jag redan hedersgästlistan klar; där finns för en gångs skull alla mina fyra barn på en och samma dag.


 

Julpyntat och fint ovanför vår säng

Av maricici - 6 december 2015 19:25

Här:

http://www.bredbyns-gastgiveri.se/sv/hem.htm

Kom iväg i alla fall den sönderstretchade axeln till trots,skulle testa med dom tre V,na


Vila Värme Värktablett

för att komma i form innan, sambon frågade när jag skulle väckas och jag svarade; aldrig, helst  men det kändes faktiskt bättre efter ett par timmar och iväg kom vi. Eftersom vi var jäktade och glömde alla kameror;

Klädsel; Svart klassisk dräkt i thaisiden och en kavajtopp i vit genombruten spets och en choker med sötvattenspärlor och strass runt kragen, fick den av dottern förra julen och nu kom den till användning. Mockastövlar med minimal klack på fötterna och så en matchande kostymprydd sambo till.   Och eftersom vi glömde kameran; det lilla juldbordet fick omdömet; om det här var det lilla, hur ska då det stora se ut   Förmodligen smakade allt bra men jag orkade inte käka av allt, utan nöjer mig med att ge

Tomatsillen

Den klassiska inlagda sillen

Den gravade laxen med hovmästrasås

Den inlagda stekta strömmingen

och äggen dekorerade med majonäs, stenbitsrom och dill

överkänt med en tallrik påbackning.

till detta norrländskt vetetunnbröd och kumminost

Godkänt med extra plus som hördes från flera bord fick

julskinkan, med lite vanlig senap till

och inte var det något fel på

leverpastejen serverad med små krispiga cornichons

eller den traditionella kalvsyltan och rödbetssalladen

då jag är mera fisk än köttmänniska så hoppade jag

direkt till varmrätten;

Em krämig janssons frestelse, givetvis

Hoppade över både korvar, köttbullar och julgröt för att

gå direkt på efterätten;

Ris a la malta med konserverad blandad frukt

och så kaffe, saffransbulle och pepparkaka avslutningsvis

Glömde lite snarr från gottebordet; knäck och mintkyssar av husets

egen tillverkning, och så lite polkagrisar

och en mandarin..

Trivsamma lokaler med lantlig känsla men fullsatt så här i julbordstider, åtminstone på

första sittningen. Och dom rullstolsburna hälsade att dom var nöjda med tillgängligheten.





Av maricici - 6 december 2015 09:56

väl timat med min vänstra axel som något gick snett med i går när jag skulle sträcka mig efter en kartong hööögt uppe på en hylla i förrådet. Får ta en alvedon och hoppas på lite förbättring innan i eftermiddag   


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards