Ensparkibaken

Alla inlägg under december 2015

Av maricici - 13 december 2015 22:50

men å andra sidan så var dom och lussade på grabbarnas DV i Fredags, luciatåget från en närliggande högstadieskola skulle jag tro.

Och så hann vi inte göra marsipanfigurerna i dag, hela eftermiddagen gick åt till att röra i grytan med julgröt, och sedan skulle vi värma köttbullar och prinskorv och steka potatis. Den äldre grabben klarade kökssysslorna bra trots frustrationen över att hans stekta potatis sparats till sist.


   Lilla julbordet till luciamiddag idag. Annars en första adventstradition som inte hanns med i år.

Dom hade fått hem julblommorna på COOP och jag köpte;

 

Vitspejat björkris och en liten ljusslinga med timer. Absolut kattsäkert. Silverkvisten och kotten hade jag hemma sen tidigare. Det lönar sig att spara.  

 

Och så kväll och packa för yngste grabbens bortavecka. Den äldre grabben sitter  i  köket och käkar prinskorven som han ratade vid middagen, sambon håller på att installera något på sin dator, och den yngste grabben sjunger i duschen.

Fick sista gästlistan för helgerna i går; julafton: äldste grabben med familj, syster 1 med systerdotter och så pappa. Juldagen eller annandagen syster 3 med familj och vänner och Nyårsafton; Äldste grabben med familj (han bjuder på trerättersmiddag). Grabbarna åker iväg till korttidsboendet på nyårsafton och kommer hem under och efter trettonhelgen igen. Tjuvkoll på årets schema; borta för påsk, hemma sista april och midsommarhelgen.

Och nu; ett kapitel ur Maria Stuart, Drottningen utan krona innan läggdags.





Av maricici - 13 december 2015 11:42

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21930609.ab

Lagen om LSS-assistans personkrets 1,2 och 3 igen, och tröttsamt nog så har vi en hel tioklöver politiker som aldrig har gett den någon högsta prio och därmed kan vi fastslå att det är för sent att komma in och berömma sig för något.

Låt oss istället komma till pudelns kärna och debattfrågan, hur mycket får funktionshindrade kosta?

Det som syns i artikeln är alltså resultatet av den forna alliansens slakt på sagda lag, man drar till med en massa byråkratiska formuleringar som att kan man stoppa sin mat i munnen så kan man äta, skit samma att man varken kan tillaga, eller skära upp den själv. Och på den vägen finns det hur många idiotexempel som helst. Bedömingen efter mina erfarenheter är att det finns en kille med Parkinsons sjukdom, alltså tillhörande personkrets 3 som inte faller utanför "ramen" någostans. Det enda som faller utanför ramen är fulknepen för att hålla antal assistansberättigade nere.

Vi som suttit där och spelat läpp när bedömingen för våra egna anhöriga gjorts kan dom. Vi som inte är rikigt införstådda med med att pengarna måste "rädda sveriges havererade ekonomi" eller "gå till bl a flyktingmottagning". Dom underförstådda signaler vi får när siffror kommer på tal hintar om att det inte är det som det handlar om, utan frågan om funktionshindrade får kosta hur mycket som helst?  I förra debattomgången blev en enskild lokal S-politiker brännmärkt för han drog upp frågan om fascistoida eller som han uttryckte det "nazistiska" resonemang av dåvarande alliansen. Helt felaktigt brännmärkt som jag och många andra ansåg då. Så nu öppnas frågan igen och får kvarstå; börjar man lägga in sitt veto om hur mycket en funktionshindrad får kosta stat och kommun är man faktiskt inne på detta tankespår oavsett om man är röd, blå eller blågul eller brun.


Av maricici - 13 december 2015 00:27

   

Formarna kommer från IKEA och har alla möjliga format; Ekorre, Palm, Fot, Dinosaurier, Räv, Älg och lite till som yngste grabben trycker ut.

Själv älskar jag dom stora snygga pepparkaksälgarna bäst.

 

Och så smyger man sig fram med ett BUH!   

 

En kort instruktion och nu sitter tekniken på plats.

   

Foliehatt de luxe, eller glammig tomteluva?

 

Nej, för fan, nej!  

 

Baka? Jag städar hellre hallen


Av maricici - 13 december 2015 00:19

     

Dotterns dagistomtar

 

Den ledsna stjärnsgossen är yngste grabbens eget dagishantverk, tomten och granen fick han lite hjälp med. Tomte med lila skägg; dottern påstår att det är någon av kusinernas skapelse.


Av maricici - 12 december 2015 10:52

http://www.aftonbladet.se/debatt/article21917316.ab

Nej, jag skriver inget i kommentatorsfältet för det fanns inte mycket att debattera när allt kom omkring. Möjligtvis om det verkligen har funnits bara tre minnesvärda julkalendrar Teskedsgumman 1967, Trolltider 1979 och Albert och Herberts Jul 1982.  Dom andra har gått spårlöst förbi och förmodligen finns det en och annan som inte håller med..

Att jag slutade tro på tomten när jag var 6, men höll fast vid äkthetsfeelingen till jag var i 10-11 årsåldern är väl rätt symtomatiskt för hela debatten, man vill spara på det som är bra, år efter år..

Eller att Kalles jul som nummer ett ersattes av ScoobyDOoo where are you? när det gick som mellandagsprogram runt 1972

Eller att mina barn aldrig trott på tomten eller sett en pepparkaksgubbe i ett dagisluciatåg. Det andra har att göra med att det fanns bara lucialinnen och tomtepyjamasar på H&M i Ö-vik under hela åttio och början på 90-talet när dom var små och det första med att samhället har blivit mera sekulariserat sedan min barndom. Eller att alla mina var livrädda för den där likstela tomtemasken under dom tre första åren av sitt liv. Däremot hade vi två inhyrda släktingar som gav Ronald McDonald känsla åt tomtandet, dom laddade upp med glögg innan föreställningen och våra barn älskade dom. Än en gång den lätt bisarra känslan av att allt inte är svart eller vitt...

Och inget att debattera. Inte ens att vi glömde lucias existens så snart barnen börjat högstadiet.

Mina egna luciaframträdanden ska sent glömmas och detta på grund av dom levande tärnljusen som skulle stå på visst avstånd från varandra för att inte tända eld på sina klasskamrater, och julpoemet, tärnorna skulle läsa en vers var och den stod uppskriven på en ljusmanschett av papp. Vi övade på att skrida långsamt och värdigt och det var på blodigt allvar. Samt det sista steget när man försvann ut genom dörrarna och kom in på andra sidan med ett lättat skutt i sitt vanliga jag. DET var det bästa med hela luciafirandet..

Och det är som sagt var inget att debattera!


Eller den hisnande känslan gamlingarna från 50 och tidiga 60-talisterna får när dom konfronteras med ett hur stort utbud som helst i radio och TV-kanaler. Vissa av oss blir barn på nytt och har julafton lite nu och då.

Om det ska vi inte debattera.


Av maricici - 11 december 2015 01:33

   På bron; Julcypress och trädgårdtomte

 

En ordenligt belyst lönn och trädgårdstomte som hänger med påska, bokstavligen

 

Trädgårdslykta som lyser upp vinternatten. Och så vår utegran i bakgrunden

 

Lyktan vid brevlådan

 

Utegran 150 cm hög med ljusslinga

 

Teckning som dottern hittade vid vindsröjningen

Från hennes avantgardistiska period skulle vi tro


Av maricici - 11 december 2015 00:42

   Har nästat julpyntat och klart, eller här ser ut som ett jävla tivoli som mitt betydligt mer sparsmakade ex brukade säga på sin tid.    Lovar att inte fota allt (jag har tagit bilderna själv) utan bara valda delar och lägga upp:

 

Liten luciabiskvi av 20 eller 30-talsmodell, kantstött och köpt billigt på loppis. I kronan finns det hål för ljus, undrar just vad det var för modell. Inget av dagens standard passar in. Blommor från sambons 60-årsuppvaktning.

 

Tomte med belysning, en julklapp från vänner.

 

Lite modell ä igen, radio av senare 1940-tals modell, inköpt på loppis för många år sedan och fungerar faktiskt. Pappersbonad 1960-tal, inropad på Tradera. Tomtar och luciatåg, nytillverkat.

 

love at first sight för det här luciatåget, inköpt på byns egen kiosk och diversebod, precis som

tomten och ängeln. Dateras till typiskt 2010-tal i framtiden. Kyrkan av klassisk modell, den här från mitten av 70-talet.

 

Tomteby av ljuslyktor och diverse miniatyrtomtar, dom två i förgrunden till höger mina första. En födelsedagspresent från en lekkamrat år 1965 eller 66 tror jag.

 

Känns dom här igen?

Samlarobjekt från Fyrklövern.

 

Några till; Musse, Kalle och Oppfinnarjocke. Samt en udda tomteljuslykta.

Står framme vid TV,n förstås.

 

Och så ute vid brevlådan, trädgårdstomte vid pumpen, lykta med levande ljus och en nyfiken katt.




  

Av maricici - 11 december 2015 00:35

       

Konstnärligt riggat av henne själv och införskaffade på

Linas Presentbutik Facebooksidan

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards