Ensparkibaken

Alla inlägg under december 2015

Av maricici - 20 december 2015 23:18

   

Jag och syster ett har varit hos farsan i kväll. Vi fikade, provade och valde julaftonskläderna, lämnade över en julblomma och årets jultidning; Kronblom och så tittade vi på lite foton.

 

Farsan satt och tittade på längdåkning på TV och tyckte vi kom så där lagom lägligt

 

Han var tävlingsåkare i ungdomen. Tror bilden är från ca 1955, ett stafett DM. Han tävlade för Ö-viksklubben Friska Viljor, mest känd för sina backhoppare på den tiden.

 

Julfint på rummet har han fått också. Och så favorittomten som dansar och sjunger Hej Tomtegubbar när man kör igång den.

 

Hittade fler kort, Farmor som barn, år 1911 eller 12

 

Och Farfar sittande på bild. Mitten av 1920-talet gissningsvis.

 

Och ett julkort av morfars gamla kronotorp där jag tillbringade dom flesta julaftnar som barn. 



Av maricici - 19 december 2015 12:49

http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/vaxtvark-vande-negativ-trend-mellansel-har-blivit-ett-mangkulturellt-samhalle


Och tänkte att, herrgud, nu kommer dom igen, nätdebattörerna    Inte för att jag brukar bli hatad och mordhotad, det händer faktiskt inte, åtminstone inte på fullt allvar, utan för att jag har inget att tillägga om sakens natur.

Alltså man står där och uh, va  nej, jag har inte märkt något speciellt, borde jag det?   Och det borde jag förstås, en bil som stått och brunnit som en jädrans pipline i någon Stockholmsförort dom senaste 5-6 åren eller något däråt.

Eller att någon stackars pesionär inte får sin pannakakssylt, vilket inte berodde på ekonomiska utan andra omständigheter i det aktuella fallet. Men förklara det den som kan - för folk som tror det dom vill tro, helst sånt som står att läsa på renodlade hat och rasissidor på nätet. Sidorna där fakta förvrängs till oigenkännlighet eller helt faller bort.

Sidorna där man censuerars och raderas i deras kommentatorsfält för att dom så gärna vill fortsätta tro. Sidor som inte behöver några besökare m a o.  Det kallas propaganda. Ofta köpt av godtrogna stackare som bara vet att det ÄR så fortsättningsvis. Vi andra tillhör en homogen samhällsnormsrättrogen grupp som kallas "PK" och det är ingen hejd på hur vi konspirerar och mörkar sanningar. För det har DOM sagt, dom som sitter inne med "sanningen".

Att dom flesta av oss sitter inne med en insikt om att världen och samhällsekonomin är större och mycket mer komplex än "vi och dom" hör inte hit. Basta!

Eller att många av oss har ägnat mer tid åt "våra egna" sedan det sociala skyddsnätet föföll under val 2010, än vissa andra gjort under en hel livstid.  

Eller debatter om faran med "rasblandingar" som förunderligt nog inte alltid förs av övertygade nationalsocialister. Svaret att vi är redan "rasblandade" och att mörkhyade vallonättlingar, och "sameblandingar" i arvet (bl a sambon) inte sett något negativ med detta avlså med; en PK-lögn!

Och att det enda jag behöver ägna mig åt är att jag fortfarande inte har något i min närhet som stör min vardag, och att en statsbudget inte är så enkelt uppbyggd att det finns två poster som skulle förklara allt- den och så "massinvandringen".

Det var inte svårare än så.







Av maricici - 19 december 2015 00:42

Kokade som sagt en jättesats på Luciadagen, ställde resterna kallt och glömde den - till i dag. Jag och sambon som förväntat oss möglig eller sur gröt öppnde locket på formen och konstaterade att den var hur fräsch som helst.

Det blev ris a la malta av resterna och nu så är den slut.

För övrigt har jag fått en julgrötshjärna också, allt kretsar kring vad som ska göras innan Torsdag till veckan och det blir inte mycket till blogg. Har börjat städa huset i kväll och sambon fixade middagen, hans nya livsuppgift som pensionär eller nåt. Dottern har ryckt in och slagit in alla julklappar och grabbarna börjar se förväntansfulla ut trots att dom hunnit med en lättare släng av något vintervirus och kräkts i eftermiddag, båda två. Jo.   Eller om det var efter dramatiken i morse med blixthalka , klass 1 varning och inställd busstrafik i hela länet. Men taxibilarna gick som vanligt, och dom kom lyckligt fram.

Fast dom flesta var visst upptagna av strandade bussresenärer idag, på vissa ställen uppmanade man t o m vanliga bilister att ge dom lift. Hela Timrå var lamslaget utom E4 och jag tänkte på syster 3 som skulle skjutsa barnen till sitt dagis och sedan åka till jobbet, ett annat dagis. Men jag antar att det gick bra då jag inte hört något.


Avslutar kvällen med WebbAB och fastnar för Historien om Elise. Kan bara säga grattis till en välförtjänt utmärkelse.

http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/article21954657.ab



Av maricici - 17 december 2015 18:00

till den äldre grabben. Hans önskemiddag i går som tyvärr inte fanns hemma och jag lovade att i morgon ska vi äta köttbullar. Han vakande till vid tvåtiden i natt och undrade om dom möjligvis hittat hit, men nej..   

Hittade nästan allas önskejulklappar också; presentkort från den och den affären, lite fräscha vardagskläder till pappa och så någon grej till.

Och så köttbullarna. Från Hemköp som för övrigt bjöd på en gratis lunch i form av ett julbord smakprov från charkdisken.

Antar att att köttbullarna kom från det julbordet, fast jag åt bara av leverpastejen, kalvsyltan och rödbetssalladen. Och köpte hem rödbetssallad, det skulle vara gott till köttbullarna kom jag på.

Och det VAR granar i Södra rondellen, tre vise män på tillväxt som nästan såg ut som buskar i nuvarande storlek.

Och nu sista rycket, städning av huset och laga köttbullar och revbensspjäll i helgen, stora bakdagen tillsammans med syster ettan på Måndag och så ragga upp en gran och kompletteringshandla på Tisdag. DÅ får den nyblivne pensionären rycka ut. Han började för övrigt med att fylla kalendern med Januari; vara på jobbet ett par dagar och så renovera badrummet så snart det börjar bli vår..


Hittade en låt från en film som gick på bio när jag var i högstadieåldern. Jo då, den håller fortfarande, både låt och film.




Av maricici - 16 december 2015 20:03

Ska åka in och handla dom sista julklapparna i morgon och får nog se några av dom irl, men läser ändå granresencionen i tidningen. Om det är något speciellt med julgranar eller ej råder visst delade åsikter om, förmodligen beroende på uppväxt och tradition. Farsan var skogsarbetare och som en sådan hade man en underförstådd julbonus i form av en levande gran. En noggrant utvald, först hängade upp och ner utomhus och sedan ställd i ett kallgarage för att långsamt vänja sig vid inomhustemperaturen. Inburen och ställd på fot, dan för dan och inte en timme tidigare. Klädd med kulor, pumlor eller bulor beroende på vart i norrland man befinner sig. Och så elektriska ljus som det alltid sakandes en  hel lampa i. Men nu var det årets kommunala utegranar det gällde så;

http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/har-ar-grangranskarens-dom

Och mina jämförande betyg

Hörnettrondellen: Jämn och tätt mellan grenarna, och invädningen att storleken inte håller propotionerligt i en rondell faller åtminstone när man ser omgivnande smått. Ger lite känsla av ett halvavverkat hygge.  

En klar femma.


Arenan: Ser den inte ut att vara lite på sniskan?   

En tra med reservation för att den kommer mera till sin rätt när den är tänd.

Tre julgranar


Muséet:

Helt okej storlek och parkkänsla. Lägg även märke till stjärnan mellan popplarna, samma modell som pryder Ö-viks affärsgator under julen.  

Fyra julgranar.


Örnsköldsgården;

Nej men fy så ojämn och ful!  

Jag skulle hellre satsat på gruppen "Dom tre vise männen" om jag vore stadsträdgårdsmästare, med förbehållet att granen ska synas och glädja alla boende på äldrecentrum.

En gran på denna i vart fall.


Norra Rondellen:  

Yes! Två grupper med "dom tre vise männen", det perfekta valet på en liten yta.

Fem julgranar för den.


Södra Rondellen:

Och detta ska föreställa?  

Buskar med ljusarrangemang och ingen gran, åtminstone inte enligt denna bild.

Passerar det där stället på väg in i morgon och får ta en extra titt.

Till dess;

En liten tveksam gran.


Stadshustorget;

Ett stålskelett efter något haveri.   

Tyvärr det här avantgardistiska experimentet faller ut totalt.

Minus en gran


Den klassiska placeringen på Stora Torget om man ska skriva en adress i vart fall.

Imponerande höjd, men med för korta grenar för att ge ett fulländat intryck.   

Fyra granar får den av mig.


Gamla IP;

En orättvis betraktelse bredvid duploklossen som gör att den försvinner helt.

Men ensam i sitt slag ser den ut att kunna vara värd fyra granar.    


Och vem kan undgå att ryckas med i stämmningen på den julpyntande gågatan?

Den som har en lång tradition.

Inte jag i vart fall.  

  Detta personifierar Ö-vik vintertid  


Av maricici - 15 december 2015 21:46

Har passat på att vila mitt vänstra axelparti som jobbade övertid i går under grymt smärtsamma förhållanden, men nu känns det bättre efter den vanlig 3vkuren, alltså vila, värme och värktablett..

Givetvis, det blir ett shoppinginlägg från ett av mina favoritställen för plusstorlekar, snygga kläder till humana priser och dessutom en jättetrevlig ägarinna som träffas på FB-sidan ibland.

Vackra Kurviga Kvinnas Shop

http://vkks.se/sv/

 AntalArt.nrArtikelPris/st.Exkl. momsMomsInkl. moms
1 2-1 cardigan med insydd topp
Storlek: 46/48
249,00199,2049,80249,00
1 Svarta acid wash jeggings
Storlek: 46/48
279,00223,2055,80279,00
1 Klänning, Glittrig
Storlek: 46
179,00143,2035,80179,00
1 Kängor med snörning
Storlek: 37/38
229,00183,2045,80229,00
1 Leggings, rödsvart rutiga
Storlek: 48/50
199,00159,2039,80199,00
Standardleverans 0,000,000,00

Dom två översta ska paras ihop till en hel outfit, klänningen (kampanjpris just nu) ska vara till nyårshelgen och dom två nedersta prylarna ska också paras ihop till en outfit, med en svart ribbad storpolo till.

 

Och sedan över till något annat, från Reumatikernas och andra värkdrabbades räddare i nöden

Reumashop

Och mina personliga rekommendationer för några grejor som fungerar:

Börjar med Tempurmadrassen som avlastar vid värk i lederna och gör att den där sömnen som brukar bli störd förbättras lite med en lite piggare människa som resultat.  Det första man noterar är att den är jättedyr i inköpspris, och det andra är att vi även testat billigare varianter som inte upplevs fungera lika bra. Ett tips för den som inte har summan är att söka fondmedel till inköp. Vill eller orkar man inte ta tag i det själv kan man få hjälp av en kurator där man är inskriven.

Och så en lite billigare men oumbärlig pryl för den som har försvagade händer heller helt enkelt ont när man tar i. Burköppnaren Pysen, en av mina bästisar i köket

Och så lite hjälp för artrosstela fumliga fingrar och små skjort eller tröga jeansknappar

Knappknäpparen Good Grips

Ryggsmörjaren till svåråtkomliga partier, gör att du slipper vara beroende av en partner 24/7

Jag brukar fylla min med Iprengel för behandling av axelpartiet

Scholls elektriska fotfil, finns för övrigt att köpa på apotek och i välsorterad dagligvaruhandel

En räddning för reumatikern som kan ha väldigt ont av vanliga  handgrepp  och hyfsad massage för oss övriga.

Och så värmen i dom tre V;na ThermaCare med värmealstrande  järnpulver, salt, aktivt kol och vatten.

Fördelen är att man inte är bunden till en värmedyna utan kan röra sig fritt och nackdelen är att engångsomslagen är ganska dyra.

Tigerbalsam den vita varianten I kombination med en lättare massage är väldigt effektiv vid muskelspänningar framför allt så den kommer också med

Och avslutningsvis

Tablettdelare

För svaga och ömma händer som behöver hjälp att bryta dom där irriterande pyttesmå eller stora stenhårda som ska doseras i 1½ tablett.



Av maricici - 15 december 2015 00:11

 

125 gram mörk choklad (60-70% kakaohalt) smält

125 gram smör

1 Ägg

2 ½ dl farinsocker

½ dl Vispgrädde

4 dl vetemjöl

½ tsk Bakpulver

1 krm salt

75 gram skumtomtar rosa

150 gram mörk choklad (hackad)


Smält smör och choklad över vattenbad. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner grädden och chokladblandningen. Blanda de torra ingredienserna och häll i smeten. Blanda. Skär skumtomtarna i mindre bitar och grovhacka chokladen. Rör ner det i degen. Forma till bollar (ca 20 st) och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 12 minuter eller till kakorna spricker på ytan. Lägg över på galler för att svalna.



Av maricici - 14 december 2015 16:20

   Lucia kommer på båge, ett jättefint porträttfoto knäppt utanför ett dagis i Sundsvallsområdet med mamma som fotograf och Jossan som lucia.

Och så Hampus till häst på traditionellt staffansvis. Och vad man ska ha på skallen har han egena ideer om;

Kastade mössan med avskesrepliken ; tomteluva fjantig  när han såg syrrans ljuskrona.


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards