Ensparkibaken

Direktlänk till inlägg 31 december 2015

Ett Gott Slut på 2015

Av maricici - 31 december 2015 01:29

Inspirerat av julklappsboken

 

Inte många recept som inspirerar dagens matvanor men en historisk tillbakablick som är hur intressant som helst.

Läser nyårsmenyförslaget som höll sig till en middagsrätt; Kall sprängd anka med sallad i skarpsås och brynt potatis.

Och så mockaparfait till efterrätt.

Hittar också rubriken Välkommen - Vi bjuder på ärter och fläsk!

Pimpad med en vacker dukning med vit drällduk, nyputsat bordssilver, blanka glas och ljus på bordet.

Räddningsplankan för en mager plånbok efter julhelgen, och dessutom en artighetsgest mot gästerna som inte behöver känna sig tvingade att bjuda dyrt tillbaka. Att bjuda tillbaka så snart som möjligt tillhörde 1950-talets elementära vett och etikett har jag förstått.

 

Det var inte bättre förr, åtminstone inte vad värmespridningen beträffar. Den tidens nyhet, den elektriska spisen mot dagens induktionshällar.

Själv har jag en keramikhäll och föredrar grytor och pannor av gjutjärn för bästa kontakt och värmespridning.

 

Och här ska lilla mor blunda och låta far och barn stå för hela kalaset enligt texten.

Söndagskaffe på säng med blommor och Mors Dagstårta.

Frukostbord: Sillburk, sardinburk, grönsallad med gurka och rädisor, Makaroniomelett med frukostkorv och tomatklyftor. Kaffe.

Middag: Kall nejlikspäckad fläskstek med smörfräst spenat, varm sås och potatis.

Fruktkaka med vaniljsås till efterätt.

 

"Lilla mors" egen skapelse som går lite i 1950-talsstil, men bara av en tillfällighet.

Det fanns grädde och frukt med sista förbrukningsdag kvar sedan julkalaset som måste användas till något. Dom färska importerade jordgubbarna är överskattade så här års, knasterhårda, smaklösa och duger bäst som dekoration. Mellan bottnarna, ett experiment med citron och limesmaksatt kvarg för en lite magrare efterjul, blev åtminstone inte förkastat även om jag kunde brett på generösare.

Duk: Arvegods från sambons förråd, broderad runt 1950-talet.


Avslutar med en matsedel för en Januarivecka 1950

Måndag:

Lunch:Ugnskokt sill med purjo och skalpotatis.

Middag: potatismospudding med malda stekrester.

Mormors Äppelkaka.

Tisdag:

Lunch:Krutonger med skinkstuvning

Middag:Ostgratinerade fiskfiléer.

Apelsinblancmangé

Onsdag:

Lunch: Stekt blodpudding med gräddsås och lingon.

Middag:Dansk gryta.

Varm chokladsoppa med frasflingor.

Torsdag:

Lunch: Parisersmörgås.

Middag:Purjolöksoppa med fläskpiff.

Citronkrämpannkakor.

Fredag:

Lunch:Gömda ägg.

Middag:Festlig kalvstek med endivesallad.

Slottstårta.

Lördag:

Lunch:Pytt-i-panna med rödbetor

Middag:Fisk i form.

Carins gräddkaka.

Söndag:

Lunch:Kalvkotlett med citronsmak.

Middag:

Rödvinsbiff.

Apelsinmaräng.


Noterar även att 1950 var Söndag veckans enda arbetsfria dag, både för förvärvsarbetare och skolelever.


Nynnade man på vid spisen; Fortfarande 1949 års hit:


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av maricici - 31 maj 2023 11:57

4000 kronor och vad ska jag göra med alla dessa pengar?   Svaret är att jag flyttade över dom till min buffert som krympt betänkligt under vintern på grund av elpriserna, en bil som behövde verkstad, småfix och ombesiktning samt en ny gräsklippare. V...

Av maricici - 31 maj 2023 01:04

  Var just på väg att lägga mig när dottern ropade och undrade om jag såg vad hon såg. Jo minsann, det brinner någonstans, ser ut som det är i skogen. Ringde 112 som redan fått larmet men tackade för uppmärksamheten. Tog en sväng ut för att försöka...

Av maricici - 3 maj 2023 20:50

efter att ha fått ombesiktning på trasiga bromsskivor bak och ett kostnadsförslag på 6000:- (en grundlig biltvätt inräknad) från verkstan. Och ärligt så var jag jävligt låg till att börja med. Elförburkningen har precis börjat minska och jag har ökat...

Av maricici - 1 maj 2023 21:19


  Blev bara en bild för vi hade fullt upp med att sitta och prata med besökare som stannade till. Prat om kameran och och berättelser runt bilden för den som var intresserad. Om huggormen som fick många att stanna till och som inte var ett dugg f...

Av maricici - 30 april 2023 22:32

I kväll efter 7 långa år gick vi nämligen upp till SHL igen inför nästa säsong. Och det känns ungefär som spelarna beskrev det, jag har inte riktigt hunnit ta in det än. Men visst fan är man glad, sitter med ett fånigt flin på läpparna och dunkar IRL...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards