Ensparkibaken

Direktlänk till inlägg 26 december 2015

Konsten att inte ruinera sig på ett julbord

Av maricici - 26 december 2015 15:43

alltså sitt eget traditionella julaftonsbord som många alltid kommer att föredra oavsett hur omodernt, ohälsosamt och icke klimatsmart det blir.

Första fällan är att det är inte många som slaktar sin egen hushållsgris och tar tillvara allt numera. Alltså finns den del rätter man kan avstå ifrån. Speciellt såna som det visar sig att inga gäster föredrar. Här brukar vi börja planera medan vi skriver gästistan, vem äter absolut inte vad och finns det någon önskerätt som ett måste?

Här hemma försvann både grisfötter, dom flesta syltorna,  julkorv och lutfisk och faktiskt julgröten som dom flesta redan ätit till frukost eller lunch.

Tillkom gjorde paniksuccen tjälknöl som majoritetens önskerätt, kalvsyltan och rödbetssalladen stannade under rubriken rör inte min..! Och kvar blev även den otippade leverpastejen i bit.

Och har man tillgång till frys så kan man köra lite framförhållning, älgstekarna till tjälknölen är sparade sedan September  och revbensspjällen lades undan när grillsäsongen slutade.


Andra fällan är att det ser väldigt lite ut i varukorgen och det ska komma 10 personer på middag. Tänk på att det är bufférätter och kräver mindre portioner än en huvudrätt. Hur mycket av varje står att läsa i kompletta kokböcker eller på nätet.


Att ha gäster som bidrar till ett julknytis är väl inte alla förunnat, men ge gärna en hint.

Här hjälptes vi åt med godiskokning och brödbakning, och så fick vi in medhavd janssons (min önskerätt) och ugnsomelett med svampstuvning samt havrekex långväga ifrån.


Blev alla mätta i förtid och det blev ändå mat kvar?

Bra, kylen är fullproppad med käk så nu behöver vi inte handla hem något på flera dagar.


Middag 1: Revbensspjäll och uppstekt potatis med rödkål och äppelmos.

Middag 2: Potatisgratäng på potatis ur förrådet och överbliven vispgrädde, ttill detta lite kallskuret som tjälknöl eller julskinka.

Middag 3: Kalvsylta, kokt potatis och inlagda rödbetor. Den magra klassikern.

Middag 4: Pasta med skinksås. julskinkan?   Ja!   Nu vill du inte se den igen för än nästa år samma tid, och det är väl bra? Åtminstone för grisarna.  


Trött på ris a la Malta? Gör som vanligt med ris och grädde men servera med en tunnflytande sylt och kalla den risifrutti så är alla med på noterna.




 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av maricici - 31 maj 2023 11:57

4000 kronor och vad ska jag göra med alla dessa pengar?   Svaret är att jag flyttade över dom till min buffert som krympt betänkligt under vintern på grund av elpriserna, en bil som behövde verkstad, småfix och ombesiktning samt en ny gräsklippare. V...

Av maricici - 31 maj 2023 01:04

  Var just på väg att lägga mig när dottern ropade och undrade om jag såg vad hon såg. Jo minsann, det brinner någonstans, ser ut som det är i skogen. Ringde 112 som redan fått larmet men tackade för uppmärksamheten. Tog en sväng ut för att försöka...

Av maricici - 3 maj 2023 20:50

efter att ha fått ombesiktning på trasiga bromsskivor bak och ett kostnadsförslag på 6000:- (en grundlig biltvätt inräknad) från verkstan. Och ärligt så var jag jävligt låg till att börja med. Elförburkningen har precis börjat minska och jag har ökat...

Av maricici - 1 maj 2023 21:19


  Blev bara en bild för vi hade fullt upp med att sitta och prata med besökare som stannade till. Prat om kameran och och berättelser runt bilden för den som var intresserad. Om huggormen som fick många att stanna till och som inte var ett dugg f...

Av maricici - 30 april 2023 22:32

I kväll efter 7 långa år gick vi nämligen upp till SHL igen inför nästa säsong. Och det känns ungefär som spelarna beskrev det, jag har inte riktigt hunnit ta in det än. Men visst fan är man glad, sitter med ett fånigt flin på läpparna och dunkar IRL...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards