Direktlänk till inlägg 11 december 2015
Han och 14 andra som går i pension skramlade ihop lite och bjöd på tårta lagret runt, dvs hela fabriken och själv var han förhindrad att närvara men han hoppas att det smakade.
Hans sista arbetsvecka börjar till veckan och just nu går han och oroar sig för att någon ska gå snett, vet inte varför, han är inte direkt typen som brukar oroa sig i onödan annars. Möjligen en reaktion på att en 40-årsrutin snart är till ända och en ny tar vid;
Upp kl 6, assistera yngste grabben, läsa tidningen, dricka kaffe och så lägga sig och somna om en stund till. För att börja dagen...
Själv har jag svårt för dom nya sedlarna apropå rutiner, tycker mest dom liknar leksakspengarna som jag hade som barn.
Och så fick jag äntligen några lussebullar färdiga, åtminstone så det räcker till Luciamorgon.
Brukar fuska fram dom med en vanlig vetedeg kryddad med saffran och insett att det går lika bra. Dom blir inte lika kompakta i konsistensen men det är snarare en fördel, åtminstone i denna familj.
50 gram kronjäst för söta degar
150 gram smör, smält
1 dl strösocker
5 dl standardmjölk
14-15 dl vetemjöl
2 kuvert saffran eller ett om du är snål, fattig eller har glömt att köpa hem.
Mjölk till pensling och russin till garnering
Fixade degen i matberedaren genom att arbeta snabbt och på lägsta hastighet.
Smula sönder jästen i en bunke och stöt saffranet i en mortel, medan smöret smälter i en kastrull på spisen.
Blanda mjölk och smör och känn av temperaturen med det gamla tricket fingervarmt,
vätskan ska kännas som ett med fingervärmen, eller använd en digitaltermometer avsett för
hushållsbruk, den ska visa 37 grader för bästa resultat.
Häll sedan lite av vätskan och strösockret i bunken och rör till jästen är upplöst.
Häll i resten av vätskan + saffran och rör ner lite mjöl i taget till det blir en deg som släpper ur bunken.
Spar gärna den sista decilitern till utbakningen.
Det gör inget om den är lite kladdig på detta stadium. Täck sedan över degen med bakduk och låt jäsa i 40 minuter på
dragfritt ställe. Kör igång ugnen på 200 grader värme. Efter 40 minuter, ta upp degen och knåda den ordentligt, tillsätt ev mera mjöl, dela den i fyra delar, baka ut varje del till en lång rulle som delas i fem delar.
Ta varje del, baka ut till en liten rulle igen och forma till ett S. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, tryck ner russinen och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Och nu;
pensla med lite mjölk, grädda i 8-10 minuter, pensla med lite mera mjölk och låt svlana under bakduk.
Så var det klart.
Happy Lucia!
4000 kronor och vad ska jag göra med alla dessa pengar? Svaret är att jag flyttade över dom till min buffert som krympt betänkligt under vintern på grund av elpriserna, en bil som behövde verkstad, småfix och ombesiktning samt en ny gräsklippare. V...
efter att ha fått ombesiktning på trasiga bromsskivor bak och ett kostnadsförslag på 6000:- (en grundlig biltvätt inräknad) från verkstan. Och ärligt så var jag jävligt låg till att börja med. Elförburkningen har precis börjat minska och jag har ökat...
I kväll efter 7 långa år gick vi nämligen upp till SHL igen inför nästa säsong. Och det känns ungefär som spelarna beskrev det, jag har inte riktigt hunnit ta in det än. Men visst fan är man glad, sitter med ett fånigt flin på läpparna och dunkar IRL...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
|||
28 | 29 | 30 |
31 | ||||||
|