Ensparkibaken

Alla inlägg under oktober 2015

Av maricici - 22 oktober 2015 13:25

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21628269.ab

Det är fruktansvärt och jag har ingen röst över för spekulationer eller tänker fatta dom politska slagträn som redan hunnit erbjudas på nätet.

Kan bara reflektera till att det kunde varit min sociala, oblyga äldste grabb i åk 9 som gått fram och blivit offer.

Det andra är dagen när en psykiskt sjuk kvinna tog sig in på grabbarnas dagligverkasamhet och skjöt med en soft airgun, en kula träffade den äldre grabbens dåvarande assistent som försökte mota henne, tur nog på mobilen som han hade i bröstfickan. Minns när dom ringde hem från kommunen och informerade föräldrar och andra anhöriga, innan det kom till allmän kännedom för att informera om läget konkret och direkt. Mina första tanke var; Dom var ute efter mina personliga barn, dom gillar inte utvecklingsstörda      Det var nu inte så utan en ur personalstyrkan som var det tilltänkta offret. Tror hon klarade sig med en kula genom kinden.




Av maricici - 21 oktober 2015 00:54

http://www.allehanda.se/opinion/vi-ar-kvinnorna-som-gar-sonder-1

Som åttiotalsmamma blir jag lite fundersam och tänker tillbaka...

Det var det decenniet då alla slutade röka både blå blend och andra märken, alla utom några "karaktärslösa" som fortsatte självmedicinera under omgivningens bannbullor. Det var det decenniet alla skulle träna med Jane Fonda och helst i glassiga trikåer med matchande rumpa till. Workoutade man inte skulle man muskla till sig på närmaste gym.

Och våra barn blev undernärda av av alla nya revolutionerande lightprodukter som uppfunnits för den som inte vill bli tjock och fet. Till larmrapporterna kom och det blev klarlagt att åtminstone i dom tidigaste barnaåren behöver man en viss mängd fett närningsmässigt sett. Våra småkillar snöade in på VHS-filmer av diverse våldsmodell och en samhällsdebatt utbröt, med dom galna mormödrarna som främsta våldsmotståndare. Men Dallas var bra, då fick man se att det fanns dom som hade det värre, hon, Sue Ellen hela kvällen. Summa summarium så var det inte bättre förr, det var bara utbudet som var mindre. Men att man hade hårbusken kvar både under armarna och på andra ställen och det ansågs fullt normalt, var kanske behållningen med det hela. Det  barnkalasens korv med bröd för att orka med den fria leken utomhus och så en gammal hderlig gräddtårta till efterrätt.  Och en liten godispåse för barnkalasgästerna att ta med sig hem.

MVH

Vi som byggde landet och lade grunden  

Av maricici - 20 oktober 2015 00:23

      Tillagad i stekpåse i ugnsvärme 175 grader ca en timme eller till stektermometern visar 75 grader. Kryddor; Gnid in köttet med salt och finmalen svartpeppar och lägg ca 8-10 torkade enbär tillsammans med köttet i stekpåsen.

Sås: Ta tillvara skyn från stekpåsen, späd med vispgrädde till en tunn sås, smaka av försiktigt med salt, svartpeppar, kinesisk soja och rött vin. Tillsätt sedan redningen, själv använder jag maizenas ljusa redning.

Serverad med kokt potatis, fryst grönsaksblandning,kokt  färsk blomkål och rönnbärsgele.


Musik; Min egen Svenska kulturfavorit Dan Andersson den Svenska folksjälens melankoli.. Ur novell och diktsamlingen Kolvaktarens visor; helgdagskväll i timmerkojan, i Roffe Wikströms tolkning:


Av maricici - 19 oktober 2015 23:22


   9 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 gram smör

4 dl mjölk.

Blanda dom torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smöret och finfördela med fingertopparna. Häll i mjölken och blanda snabbt till en deg. Dela degen i flera små delar och kavla ut till tunna kakor. Receptet är beräknat på 8 hela kakor i en gjutjärnspanna. Vi delade dom i mindre delar och det gick också bra.

 

Värm gjutjärnsstekpannan, det ska inte vara något fett i pannan. Börja med högsta värme och justera eftersom. Grädda en kaka i taget ca 4 minuter på varje sida, vänd när det börjar bli bruna fläckar på brödet.

 

Borsta bort överflödigt mjöl innan gräddning för att undvika en bränd bismak

 

Den äldre grabben tar hand om dom färdiga kakorna

Av maricici - 18 oktober 2015 23:29

och så har även min mörka historia kommit ikapp genom  Beata Johansdotter född i Malax, Finland död i "i galga.. på Anundsjö afrattsplats wid medlet af Galasjön för upprepade stölder    Mordet var en annan historia...

Hon och hennes andre make stod nedteckande i mammas släktforskningsbok, Christopher Olsson-Ruuth(blad) rotebåtsman. Och det är fashinerade storys man kan träffa på, hittade också en arvegodset "Anundsjö släkter och gårdar"

Nämligen Yttersel anno 1723, På hemman nr 3.1 blev Erich Erichsson, hans hustru och barn överfallna av två båtsmän. Det gick vilt til med bl a hästritt inne i stugan och misshandel av hela familjen. "Emedan Per Reen efter edel. afhörda vittnens och eget tillstående slängt flickan Kerstin Ersdotter under vävstolen och kallat hennes syster Sara Eriksdotter skagskiämpa samt op i spisen kastat deras moder Karin Jonsdotter, hårdragit, stött henne öfver ända på govet, slagit henne blodsår på munnen, stjälpt maten ur tråg som han sedan sönderslagit jämväl beskylt hustrun hava stulit hans knifv bedandes kyssa honom och länsman i bakändan, hårdargit hennes man Erich E och gifvit honom en örfil..

Straffet blev böter 18 mark för misshandel av rotebonden. 3 mark för åkomma på dottern Saras arm, som fördubblas och så ska man göra rotebonden offentlig avbön.


Mer öm a Tjyv-Bjata som också stått modell för en historisk ungdomsroman  - Tjuvens Dotter av Bo R Holmberg

. 

Vidare kan man läsa Androm till skräck och Varangel av Lennart Selling och Ewa Hanaeus

Om författaren Selling kan man läsa på premiumsidorna i Allehanda, och vad ni inte visste om honom var att han bodde granne med oss under slutet av åttio och början av nittotalet.




Av maricici - 18 oktober 2015 02:12

och undrar vart min verbala talang tog vägen..

Numera ser allt dött, trött ut som inlagt av en spamrobot..

Skrivarlyan gapar tom och inte en enda seriefigur har jag kunna snickra ihop.

Skyller på att jag prioriterat annat ett tag och undrar om jag är riktigt ärlig mot mig själv..

Hittar den här bilden och undrar vad det var fråga om. Det har inte lämnats någon ledtråd i bloggen..

 


Somnade framför TV;n i kväll, missade hela första perioden av Malmö-MoDo, men kvicknade till sedan och är nu pigg som en mört.

En jämn match mellan två lite spända lag som har det lite tungt just nu, kunde slutat hur som helst. Men grattis i alla fall Malmö..


Musik i natt:


Av maricici - 18 oktober 2015 01:01

http://www.dn.se/nyheter/sverige/akesson-tyvarr-ni-kommer-inte-in-det-ar-fullt/

tja, hittade inte mycket att kommentera annat än att det fanns vissa funderingar på om folk är beredda att gå hur långt som helst för subventionerad, inte gratis, tandvård. Personligen tror jag inte att man överger allt man äger och har, och företar sig en livsfarlig resa mot en faktiskt oviss framtid för att få subventionerad tandvård, även om man kan bli desperat av en rejäl tandvärk på en skala... Och alla asylsökande lär fortfarande leva runt vårt existensminimum...

Vad är det man brukar säga? Jo tänk om och tänk rätt.


Läser vidare och noterar att jag brukar vara mera engagerad i dom väpnade konflikterna, hur uppstår dom, vem regerar, vilka är med och intrigerar, finns det någon väg ut, än jag är i den fullt förståeliga massflykten..

Situationen i Syrien just nu är exceptionell och att det är allas förhoppning att den inte ska vara för evigt, men ingen vet hur man ska lösa det..

Nej, inte alla kommer från Syrien, det nämns Afghanistan, Eritrea och Somalia , och att dom har en jävla bra anledning att söka asyl det visste vi redan..

För övrigt så flyr ju inte merparten till världens rikaste länder, utan hamnar i betydligt fattigare som Jordanien, Turkiet jag till och med Egypten har nämnts..

För övrigt så tror jag också att samtliga helst stannat i sina hemländer om det inte varit fara för deras liv, hälsa och säkerhet.

SÅ är läget som jag ser det.


Sedan fastnade jag för personligt mående, citat " Min psykolog har beskrivit det som posttraumatisk stress. Du kan inte släppa det, ditt huvud och din hjärna är inställd på att träffa fientliga journalister till och med när man ligger och sover. Eller att någon ska kasta en sten mot dig. Det är jättesvårt att koppla bort det när kroppen är inställd på strid."

Om hur bråk uppstår på flyktingförläggningar.

Nu vet du, Jimmie...





Av maricici - 16 oktober 2015 12:31

och helgen har bara börjat. Han hade en ingång till vinden i tankarna och jag oroar mig för att hela taket ska fall ner över huvudet på oss i slutända.

Ahah, ingen fara, han vet vad han gör  

Säger han...

Idag kommer både grabbarna hem och skall göra en helhelg och dottern är däckad i halsont och feber. Det innebär att a) Vi är en assistent kortare i helgen och b) att det kommer en ny omgång virus precis när jag och den äldre grabben håller på att tillfriskna helt efter en segdragen luftvägsinfektion.


Tar en gemensam fika tillsammans med sambon innan vi ska dra igång, en kycklingbaguette inköpt på livs, kaffe och DN.

Det osäkra inrikespolitiska läget utlovar stor dramatik på förstasidan och det handlar främst om M;s interndrama..

Fastän jag står långt ifrån M politiskt så gillar jag Kindberg-Batra, hon är lugn, saklig och tar inga förhastade beslut och faktiskt en av dom stabilaste partiledarna just nu, men det förhåller sig väl som inom S, många partimedelmmar och väljare förstår sig inte på nymodigheter som samarbete mellan blockgränserna och det är i mångt och mycket manfallet slår till. Inte på flytkingpolitiken som inte råkar vara i allas fokus, man har andra frågor att sköta också, åtminstone inom kommun och landsting.

Och så ska vi inte svälja Åkessons bete påstår en ledare

Man har tydligen svårt att köpa att "den maktfullkomliga överheten" faktiskt är framröstad av en majoritet valbara svenskar trots allt. Själv kommer jag att tänka på militärjuntan i Chiles maktövertagande 1973 apropå jämföresler och så...  

Läser det utrikespolitiska Kaoset tangerar ett Världskrig angående upptrappningen av Syrienkonflikten, tittar dystert in i den inrikespoltiska ankdammen och undrar om det gått så långt att ett världskrig skulle vara välkommet för att ge dom en helhetsbild av flyktingströmmen. I dom dystraste stunderna känns det nästan så.  


Går vidare till STHLM Fredag, Singel i Sumpan och en kortintervju med min gamla nittiotalsfavorit Annika Sundbaum-Melin. Hon matar duvor och går ut med hunden hon också numera, men hann i alla fall skriva en läsvärd bok innan hon försvann.

Har funderat och undrar vem som vill läsa boken Småtrist och aldrig riktigt singel, ett epos om Svenssontjejens småstadsliv? Förmodligen ingen..

Lägger undan tidningen och tar itu med att göra den äldre grabbens rum som lånats till förvaring av diverse flyttkartonger och städredskap under veckan beoboeligt innan kl 15:00 prick!

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards