Ensparkibaken

Alla inlägg under juni 2015

Av maricici - 6 juni 2015 12:25

 

Från grannsamhället. Huset där gamla anrika Dahlbergs bokhandel höll till på 1950-talet och allt som finns lagrat på en hårddisk idag såldes; böcker, bläck och bläckpennor, blyerstpennor, linjaler, passare, karbonpapper, kalendrar, vishäften och så lite utanför, äkta starinljus. Mamma hade plats som hembiträde hos denna, enligt henne, jätterara bokhandlarfamilj.Jämförelsen utgår ifrån vad man kunde få som arbetsgivare. Numera: Klippverkstan, frisersalong. Ja, den har mina varmaste rekommendationer.

 

Brita-Kajsa och kulturskatterna som vi bekantade oss med genom vår textillärare Vivianne under högstadietiden. Givetvis satt vi också knycklade till vårt eget broderi, men dessvärre tillhör jag inte dom som har handarbete som hobby. Lillpigan i  svarvad furu och med broderat linne ges av tradition alla avgångsklasser i högstadiet, och på min tid så fick vi den variant som Vivianne kallade "brua", bruden eller den gifta kvinnan i traditionell hårknut och grått linnegarn. Den andra varianten är den traditonellt ogifta lillpigan med håret i två flätor och röda broderier. Som släkt i rakt nedstigande led till denna Brita-Kajsa har jag alltid känt mig lite alienerad, men desto större känsla har jag för lillpgan. Har t o m det nyaste ur souvernirshoppen, en lillpiga ingraverad på en dogtag i plexi och med läderrem..

 

Här är hon i jätteformat i en mixed version, röda broderier och grått hår.

Av maricici - 6 juni 2015 10:48

ingen har en tanke på att gå ut i det här vädret, och mera regn utlovas lagom till firandet i grannsamhället, och grabbarna är naturligt nog ganska alienerande från denna dag. Däremot så skulle det sitta bra med en biltur och en mjukglass inne i stan, men det får bli i morgon isåfall..

För övrigt; Det visste ni inte om mig, jag är en kulturfåne, åtminstone på lokal nivå. Sjukt intresserad av gammal bygdehistoria och hänger alltid på anikvariat för att hitta dom gamla influenserna. Dessvärre inte i folkdräkt, det är för långt ifrån min naturliga stil. Och dagen till ära håller jag på att skapa ett bildgalleri, en mix av gammalt och nytt, hur många bilder det blir beror på tid som blir över, sitter som bekant ner när grabbarna trycker på sin inre pausknapp.

Och musik måste man ha, och mitt val kommer per automatik Sven-Ingvars! Ett stycke folkkultur under hela min uppväxt fram till idag.  Men först:

 

Vi börjar väl med denna, vars symbolvärde tycks variera. Som barn så såg jag den som en naturens komponent i gul sol och blå himmel och det står sig nog lite än i denna dag. Den här finns faktiskt nära oss, vi delar den med grannen på ena sidan.

 

Vädret här idag.   

 

Missat Styvmorsviolen, Ångermanlands landskapsblomma någon?

 

Svensk landsbygdskultur, katt på råttjakt.

Huskatten, ett måste i det gamla bondsamhällets ladugårdar där den höll rent från skadedjur. Råttor var också deras huvudföda på den tiden, mixat med en och annan mört och eventuella matrester från bondeköken.

 

Midsommarbröllop, ett vackert stycke historia. Arrangemanget är gjort för ett handgjort lyckönskningskort till någons bröllopsdag. Det är två små Danska medborgare på bild, Damtrollen  ett i orginal  (bruden) efter samlarflugan i mitten av sextiotalet då alla ungar hade ett Lycko eller Lyckistroll som dom kallades på Svenska.

 

Midsommar, något mera än små grodorna. Här, stor trädgårds och grillfest med pågående kubbturnering. I mellersta Norrland har högsommaren precis startat upp och det är väl det som intuitivt hyllas.

 

En annan midsommar, någonstans utanför Sundsvall. Offentligt firande på festplats med traditionell fiskedamm för barnen.

 

En schnapps till maten? Ja, absolut. En illa misshandlad mattradition, där egekryddat brännvin skulle boosta smaken på maten. Recept kommer senare.







Av maricici - 4 juni 2015 20:41

har kunnat andas nästan normalt och t o m läst lite tidningar efter maten under den äldre grabbens vilda protester..

Börjar med Nationaldagen som har sitt evenemang i grannsamhället i synk med den årliga marknadsdagen, tänkte först gå dit med grabbarna, fanns lite skojiga aktiviteter dom kan ägna sig åt, men får nog ställa in på grund av pollenallergi och tidsbrist i kombo är jag rädd..

Kan bara säga att jag är gammal nog för att ha en nymodighet som vi aldrig firat förr och jag är fortfarande likgiltig inför fenomenet.

Peter Kadhammar spinner vidare på ett par artiklar under rubriken debatt, dom har även berörts uppe på FB-IRM

Ja, vart ska man börja och sluta och vart vill han komma med den krönikan..

Husby, en stat i staten.

Hur jag än vrider och vänder på saken med IS och allsköns globalt kvinnoförtryck så finns det ingen som integreras i landet Utopia, och lagsifta bort sånt som även är djupt rotat i den kristna kulturen går fetbort. Lägger ett kort till på alla kvinnor som inte ska klaga för några har det mycket värre-dom - på bilden..

Ur perspektiv, det bor en lite kulturrasist i oss alla. Just det, Erwin..

Frågar om det är ett Sverige dom aldrig känt, det där landet i praktiken, bortom politiker, media, kultur och whateverkretsar..

Skippa nationaldagen, ju äldre jag blir och ju fler människor jag möter desto säkrare blir jag på att det inte finns någon enat Sverige. Alla har sin krets, och sin värdegrund och på nivå gräsrötterna eller anonymerna som jag brukar kalla oss..

Under tiden faller någon från en balkong..

Jaha Erwin, vi kan nog skaka fram några liknande, dom flesta kvinnojourer är fulltecknade, av dom som kom levande fram..

Och orsak och samband är förstås fortfarande för infekterat för att peta i?

Kulturrasist!

Under historiens lopp har det alltid varit kvnnornas fel, dom är för grälsjuka och sedan så har dom själva valt sin sits. Så enkelt är det nu inte. Jag gissar att dom fortfarande är "grälsjuka", eller också är karln "sjukligt svartsjuk". Hos vissa är det en sjukdom, och hos andra djupt rotat i en kultur. Jaja...

Åter till debatten:

Man försöker spela ut kvinnor från två kulturer mot varandra i den här delen av Sverige som politiskt slagträ och det är där jag har lagt nästa kort och fokus.

Kontraproduktivt. Gå inte i den fällan.


Åker för att hämta dottern som varit ute och fotat. Ser två bortglömda sexpack blommor, en med gula tagetes och en med blå hänglobelia, den ska pryda huvudentren på nationaldagen försedd med två svenska flaggor. Lite får man väl bjuda till. Under tiden har det regnat på min torra tvätt. Vinkar lite trött med den ena fanan mot Husby till, no hard feelings, sis...


Får fram en bortglömd låt och artist som jag stordiggade för många år sedan på bilradion usbstickan. Sök upp på Spotify, nu ska jag uppta Vanessa Mae bekantskapen resten av kvällen.





Av maricici - 3 juni 2015 16:06

En ständigt aktuell länk denna årstid, åtminstone vad mig beträffar. Har för närvarande både näsan och ögonen igentäppta av björkpollen och väntar på att den säsongen skall vara över.

Har i alla fall försökt vara ute och fixa det sista i trädgården, bl a har jag planterat nätmelon utan större förhoppningar att den ska växa utanför en större drivbänk (som vi inte äger) Skar botten av en petflaska och ställde över som minidrivhus tills vidare.. Pallkragen fick nämligen vänta för en garageport av högsta prio. Få se om det hinner bli något i den i år.


Vad jag lever på idag:

       

 


Har för övrigt hängt på sociala medier lite under väntetiden och som vanligt då; är rätt blasé efter sådär 14-15 år på nätet tar man det mesta med en nypa salt. Vi har lite olika intressen på nätet, vissa spelar world of warcraft och andra hänger på diskussionsforum. That´s it.

Börjat nedräkningen till sommaren också, om två veckor är det midsommar, andra veckan i juli börjar grabbarnas semester och mellan den 12;e och den 19;de är dom borta på ferieveckan samtidigt..

Och sedan ska det vara fint väder resten av månaden så vi kan flytta ner till sjön som förra sommarn, det har vi bestämt.




Av maricici - 1 juni 2015 01:04

Senaste från L. T.G.S Paranormal Investigation:

Touch by a.. ghos.. no? spirit?

Fingerprints!

NN

???

Den äldre grabben vaknade i alla fall av samma smäll.

Min upplevelse var väldigt ångestfyllda energier,

någons dödsångest i livets slutskede?


Av maricici - 1 juni 2015 00:42

 

Gitarrsolo med festföremålet och storkusinen

 

Inte Frost i repris, va?

 

Och så hallontårta och kanelbullar som avslutning

 

Pusselfamiljen

 

Vad han lyssnar på?

Kanske..

Av maricici - 1 juni 2015 00:39

   

Tack Ungar och svärdotter   

Av maricici - 1 juni 2015 00:26

 

Yngste grabben

 

Salladsbuffén

 

Småtrollen lägger pussel under väntetiden. Dom var också med i kyrkan och Pamp tyckte jättesynd om pojken som var spikad på väggen. Så har jag aldrig sett på ett krucifix förr.

 

Den äldre grabben tittar på film, Jossan rekommenderade Frost.

 

Torsten, en vilsen kille från Öbacka djurhem som adopterades och trivs bra.

Här lite rufsig i pälsen efter att ha överrskats av hällregn på väg hem.


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6 7
8
9 10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards