Ensparkibaken

Alla inlägg under september 2014

Av maricici - 11 september 2014 21:04

Har varit och fått den sista årsrapporten från brukarkooperativet, då det är klart för flytt till kommunalt DV till nästa år..

Sedan följde reserapporten; Det började med sprillans nya mercor och BMW,s när dom steg iland och alla tänkte; är det så HÄR det ser ut?   Det är så det ser ut för en turist, men sedan blev bagarna lotsade rätt, ut till fattigkvarteren där det såg ut precis som beskrivits av alla biståndsorganisationer.. Slitna hus som kallas rivningsobjekt i Sverige, en trång gata där bilar stod parkerade och dubbelparkerade på båda sidor och en abonnerad buss med en erfaren chaufför som tog sig fram till allas förundran.


Hon heter Viktoria 14 år och har Downs syndrom och är bagarnas fadderbarn sedan några år tillbaka och givetvis ville dom åka och hälsa på en gammal bekant som dom aldrig mött. Hennes boende alternerar mellan en ensamståenden mammas lägenhet och ett barnhem med särskola. Ett barnhem i skick som fick dom "normalstörda" att nästan brista ut i gråt. Nerslitet, förfallet, sovsalar med plats för 10 flickor i en sal och 10 pojkar i den andra och med en omisskännlig doft av fukt och mögel. Ett barnhem som personalen försökte renovera så gott det gick men det fattades en massa pengar tll bl a målarfärg. Dom "normalstörda" assistenterna och guiderna började desperat tömma sina fickor på allt i slantar som bidrag.

Dom hälsade på i köket där kokerskorna arbetade under primitiva förhållanden och ingen fattade hur dom fick till någon mat övht, men det gjorde dom, extra mycket på Måndagar då eleverna kom hem från sina ferier, barnen brukar vara mycket hungriga när dom kommer från sina fattiga hem. Personalen på hemmet kommenterade att det var mycket värre för några år sedan.

Och vad sa den yngste grabben och hans arbetskamrater, dom som aldrig hört talas om att det heter ultimata gyllene salar, eller att dom ska ha en standard på minst ett jätterum med pentry och handikappanpassat duschutrymme här hemma. Min grabb såg inget speciellt, han har aldrig hört talas om hög standard som enda tänkbara modell, och en tjej tyckte dom stora sovsalarna såg skitmysiga ut. Och så fick dom hälsa på hemma hos Viktoria, där ingen av dom kommer att beskriva svensk rivningsstandard. Dom vara bara hemma hos en vanlig tjej i ett vanligt bostadsområde, Viktoria har några kompisar från Sverige på besök, inget konstigt med det.. Mamman var glad och kallade bagarna sin nya familj.

Dom åkte ner till stranden , där alla rika bodde i lyxvillor, några som aldrig hört talas om hög standard såg inte skillnaden, däremot såg dom den vita sanden och det svalkande vattnet..


I kväll; den mest givande kväll jag varit med om på länge då jag fick privliegiet att titta genom andras ögon med och utan färgade glasögon och ställa lite begrepp på ända. Ett nytt modeordsom jag sett heter framtidstro, och jag fick känna vad personalen på barnhemmet och hela det fattiga Riga andades, äkta framtidstro.Efter middagen; allt-i-ett-panna med kyckling, klyftpotatis, suzzini, körsbärstomater och halloumi, kaffe och kladdkaka till efterrätt, började en insamling; det fattades täcken, kuddar, lakan och påslakan på barnhemmet som skulle dit.  Och vad säger jag nu till min unge man? Jo, vi måste ge Viktoria en slant till täcke och kudde hon har inga just nu. Visst, morsan har många barn och jag och Viktoria är bara två av dom, inget konstigt med det.

Som jag alltid sagt, vi lever ett annorlunda men inte sämre liv än familjer med "friska"barn.


 

En vacker murgröna på en sliten fasad och framtidstro

Av maricici - 10 september 2014 22:42

lite snabbt,  behöver tänka på att sova för att vara pigg och alert till årsmötet i morgon kväll, ska gå igenom årsrapport, bli bjudna på middag och få höra mera om Rigaresan och så skjutsa yngste grabben till korttidsboendet avslutningsvis..

Samåkning med hans Gode Man som också behöver hålla sig uppdaterad.

Adamos egen krönika noterar att vi får aldrig sluta fightas för flickorna, alltså dom i värstingländerna. För varje tidning vi köper bidrar vi med en krona till kvinnor och barn i Nepal. Sedan kan vi läsa om hushållsslavarna på sidan 78.


Och sedan kommer en påminnelse om min egen dödlighet igen där jag uppenbarligen klassas som en hushållsslav light, alltså anhörigvårdarna; en påtvingat jobb - tror dom..  Visst finns det anhörigvård i brist på lämpliga boenden speciellt för äldrevårdarna, men det är inte hela sanningen. Dessutom så är det enligt min erfarenhet ofta äkta maka eller make som står för dom flesta, man vill inte sklijas från sin äkta hälft  om andra möjligheter finns, så e de.. Att anhörigvårdarna skulle föredra hyfade anställningsvillkor, framför allt med ordentliga vilotider, men även flera arbetstimmar, jisses, var försvinner dom rösterna någonstans, i ett svart hål? Det är oförskämt billigt för samhället som en av dom intervjuade kvinnorna påpekar.

Bläddrar vidare; Den härliga modehösten, inget jag föll för, utom i den medföljande postorderreklamen, en överkurs märkt Escada för 2219, svart pennkjol i ull med slits. Jag har köpt ett höstfärgat läppstift från Max Factor färgkod 837 sunbronze, det får räcka så.

Har du en otrohetsberättelse? Nej, för fan, nej! Ett utvalt bidrag belönas med 5000 kronor, för mera kännedom om otroheter efter 50. Vill jag också veta, hur hinner dom, hur orkar dom, vad tar dom krafterna ifrån, östrogen? Själv tycker jag att den klassiska insändardamen övergiven för en yngre och piggare och bara den taskiga ekonomin att se fram emot ska få chansen att att vinna dom där 5000.  Because she´s worth it.

Kropp, hälsa och motion, smarta övningar mot artros-ja tack!

Anna Manheimer; Scener ur ett 50-plus äktenskap-hennes- får läsas i morgon.


Scener ur ett äktenskap II:

-jag går och lägger mig nu, vill du ladda kaffebryggaren för i morgon?  

-mmmmm   

-Godnatt då  

- Natt  

Ladda bryggaren med 7 koppar, möter   som vill ha torrfodret påfyllt, kör igång bryggaren och kom precis på mig med ett tyst   för att inte väcka alla andra.  Har en stor termoskanna med nybryggt kaffe om någon blir sugen under nattens lopp och så ska jag ladda bryggaren på nytt. 


Tillägnad den stackars damen med insändaren  

Och så kan det se ut så här;

Jag bara älskar denna tidlösa text.  

Av maricici - 10 september 2014 01:17

http://jonnajinton.se/om-betyg-och-gladjen-i-att-skriva/

Jag läste Jonna Jintons blogginlägg tidigare idag och skulle kommentera av den enkla anledningen att jag också älskade att skriva uppsatser och små berättelser under min skoltid. Skillnanden var den att jag aldrig haft några större problem med svensk grammatik bortsett från några marginella småmissar då och då och dessutom liknar jag inte Jonnas signalement där hon drar åt det eteriska/romantiska och jag har en viss förmåga att landa hos Charles Bukowski.Ingen rangordning bättre eller sämre, utan två människotyper och två skilda handstilar och där blev det svårt, jag fick till min stora glädje ta ett steg tillbaka och tänka efter hur det nu var.

a) Skolan är för likriktad kunskapsmässigt, one size fits all

b) Elever som behöver avsätta extra tid för att inhämta sina kunskaper har aldrig blivit tagna på allvar, det ska inte behöva komma som en chock i högstadiet, utan extra pedagogiska resurser måste sättas in

c) Ibland är det lärarna som brister i pedagogisk flexibilitet och detta uppmärksammas aldrig.

d) I och med one sizemodellen så blir undervisningen sällan inspirerande.


Kom att tänka på historien som djuren i skogen som skulle vara lika bra på allt, där ekorren klättrade överlägset bäst i träd men kunde inte simma. Påminner om Jonna som inte fick ägna sig åt att klättra i träd utan måste kämpa med simundervisningen. Eller skatan som var överlägset bäst på att ta sig upp i trädet på tid, men blev diskad för att han flög upp.

Påmminer om samhällslektionerna under min gymnasietid där dom flesta lärare påminde mig om något medelst en ogillande käftsnörpning och det var att jag flög upp, på en fördjupningsnivå långt över läroplanen. Jag skulle hålla samma nivå som alla andra och fick underkänt.

Alla utom en, en äldre herre som ställde min enkla världsbild på ända genom att vara a) över pensionsåldern b)konservativ och c) kristdemokrat och ändå vara full av sprudlande entusiasm och verkligen inspirerande och triggande till funderingar och egna analyser.. En eldsjäl som älskade sitt jobb och hade inget som hette hopplösa fall bland eleverna. Den där eldsjälen som uppmuntade mitt självständiga tänkande och min analytiska förmåga.

Och min förmåga att tro på mig själv och anse att läroplanen behöver större utrymme för det individuella och att ta tillvara på individens förmågor isället för att ta alla djuren i skogen och försöka hålla dom på en jämn, medelmåttig nivå.




Av maricici - 8 september 2014 18:12

https://www.bookcrossing.com/


Tyckte detta var en pigg ide till jag kom på att det måste nog vara någon av ens favoriter, inte det där sömnpillret man knappt orkade läsa ut..

Så nu står jag och stirrar hålögt in i den ena bokyllan efter den andra och vill inte skiljas från -  ¨någon.

Har i alla fall lyckats plocka åt mig en packe tänkbara kandidater som tilltalat mig och förhoppningsvis tilltalar fler.

1. Nostradamus profetior i pocketformat, den har ofta legat på utgående litteratur men jag har adlrig lyckats skiljas från denna kuriositet och den trenden ser ut att fortsätta.

2. Berättelser ur Svenska Historien av A. Fryxell, en bok ur mitt antikvariat daterad 1894 med sirligt guldtryck på pärmarna och vackra tidstypiska illustrationer- den kan jag inte skänka bort. Nej.

3. Nästa antikvariatfynd, August Strindbergs återfunna brev till Harriet Bosse, tryckår 1955. Nej, den är och förblir min.

4. Mian Lodalen Tiger, finns inte en chans att det blir skilsmässa från denna välbekanta tidsepok. Dessutom hade jag ett sjå att buda i den på Tradera.

5. Alexander Solsjenitsyn, En dag i Ivan Denisovitjs liv. Har aldrig blivt så galet fäst vid någon romanfigur som denna lille sege kille i Sovjetstatens straffläger, han som inte andas ett uns offermentalitet

6. Ken Kesey Gökboet, en annan nära vän som stannar kvar. När jag var yngre hade jag alltid lätt att identifiera míg med den envetne Randall McMurhpy som inte kände några utanförskap och lobotomerad i slutet blev jag alltid också..


Men nu vet jag Bodil Malmsten Kom och hälsa på mig om tusen år. Prosa i bloggformat med Bodil Malmstens alltid lika mustiga och jordnära språk - Till den framtida upphittaren: Bodil Malmsten är alltid värd att hälsa på.




Av maricici - 8 september 2014 01:23

och den förtryckta att göra kalendern är ifylld för kommande vecka..

Måndag; Äldre grabben; bad. Ordinarie taxichaffis är på chartersemester, lämna turlista till vikarie.

Onsdag: Packa resväska för kortids. Delvattenbyte akvarier

Torsdag: Äldre grabben; bad. Årsmöte bageriet kväll, samåkning skjuts kommer kl... Packa resväska för korttids, glöm inte badkassen!

Fredag: Äldre grabben korttids..

Söndag: Gå och rösta och sedan följa valvakan i TV.( Liten familjetradition )

Annars har helgen mest handlat om sjukvård och den äldre grabbens krånglande mage, som blev bättre i kväll. Han beställde hemlagad klyftpotatis och morotsslantar till middag och fick behålla allt.  

Skrev jag inte; I morgon ska jag komma igång från min försoffningsperiod, frukost; Nyponpulver och frangulaskal blandat med lätt A-fil och vatten, massor av vatten däremellan och så pilatesövningar på bollen. Finns rörelser som rekommenderas till artrosdrabbade leder för att hålla dom igång. Har också slutat med cipramilen och än så länge har det gått bra att hålla sig uppe av egen kraft.

Läst idag; inget alls, vet inte ens vart jag förlagt min mobiltelefon, den har varit avstängd med "nås på fasta telefonen för viktiga samtal"


Lite nattmusik:

Av maricici - 6 september 2014 00:42

den äldre grabbens mage har börjat krångla igen och vi har jobbat med detta han och jag. Det värsta såg ut att släppa och han somnade. Somnade gjorde jag också i rummet vägg i vägg och vaknade till vid halvtolvtiden av AB-appens uppdatering:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19483983.ab

Min första tanke var; varför är detta så viktigt NU? Och min andra tanke var - som så ofta händer mig - lite på sidan om resten av den uppenbart förfasande mänskligheten ändå in i SD;s högkvarter. Den löd VARFÖR står man och dammsuger halv tre på natten iförd hakkorsbindel   eller för all del en röd ros mellan tänderna? Det verkar onekligen lite udda.

Möjligen var det maskerad och hon var utklädd till fältmarsalk Rommel eller nåt.  Man klär sig alltid lite udda på maskerad, själva har vi haft en tung kille iförd bastkjol och min bikinibh på besök vid ett tillfälle och min egen officiella debut som porrbrutta i lackkjol och lårhöga lackstövlar, jag skulle gå från en hyreslägenhet, ut till bilen och givetvis kommer a) ett äldre par med hund, b) ett äldre par utan hund och c) vän av ordning från motsatt håll. Vad gör jag nu? Jo, sträck på dig, titta rakt fram och försök att se naturlig ut. Kom fram till att det måste vara vad som hänt, det ringde på dörren och hon högg dammsugaren i flykten och försökte se naturlig ut. Ett lovar jag och det är att något väcker också anstöt och det är att ta hela pornografimagnatet i hand och säga goddag, i synnerhet om man är kvinna.  

Annars hade jag tänkt läsa den här som nattlektyr, den gratis pappersupplagan, läsvärd med mycket information och så Torbjörn Hägglund förstås, vars humoristiska och underfundiga krönika är det första jag ägnar mig åt. Sedan var det en politikerkollsida med en gammal klassis från grundskolan som representerar V i kommunalpolitiken numera och det hade man aldrig kunnat gissa i åk 6-7. Och apropå sia i framtiden så hade nog ingen av mina gamla klassisar förväntat sig att se mig i lårhöga lackstövlar, någonsin, i något sammanhang.   


Minns för övrigt filmen 9½ vecka från mitten av samma 80-tal, nytt och fräscht med Kim Basinger som släppte loss lite tveksamt framför kameran.. Numera känns den intetsägande och trött och jag sålde DVD;n på Tradera för 25 kronor exl frakt. Men låten hon släppte loss till står sig än i denna dag:



Av maricici - 5 september 2014 13:02

Satt i bilen och flappade mellan låtarna, Random, en USB-sticka laddad av sambon med idel surprise..

Glenn Miller Moonlight Serenade, den spelades som intro till mammas begravning, hur har den hamnat här? Och nu kommer nästan tårar igen - mamma  Kom fram till ett vägarbete och sambon undrade irriterat varför dom lagt farthinder på vägen?

-För att inte bli hjälkörda av bilister som vägrar sakta in, det har du ju själv sagt -  när du sommarjobbade på vägbyggen anno 1972-73 du minns  

Fortsätter leta låtar, *zap,*zap*zap*

Stoppas av sambon som vill höra Guns n´Roses och inte tillfrågats förstås.


"Just a urchin livin' under the street
I'm a hard case that's tough to beat
I'm your charity case so buy me something to eat
I'll pay you at another time
Take it to the end of the line"


Han kunde förstås fråga om jag har mens om inte det vore för att det kan det inte vara, hon är inne på sitt tredje klimakterieår eller nåt..

Hon är inte alltid på ett sånt här pissigt humör, hon har haft värk i axlarna och inte sovit nåt i natt.  

"Take me down to the paradise city
Where the grass is green and the girls are pretty
Take me home (oooooohhhhh won't you pleeeeease take me home)"

Han måste längta  dit just nu, ja.


Hittade min låt lagom till ändstationen, Bruce Springsteen:

"Some girls they want a handsome Dan
Or some good-lookin' Joe
On their arm some girls like a sweet-talkin' Romeo
Well 'round here baby
I learned you get what you can get
So if you're rough enough for love
Honey I'm tougher than the rest"


lämnade sambo och bil utanför tandläkarmottagningen och gick till Apoteket bara en liten bit längre upp på gatan. Det går trögt och nu måste jag ta till krafttag.. Plockar åt mig en storpack nikotintuggummi med fruktsmak, apotekets nylanserade eget märke efter prisjämförelse och farmaceuten gratulerade mig till min lyckliga dag.

Och så sambons bromsmedicin med det krångliga namnet Metotrexhate, eller nåt.. Om det går bra med parallellimporten? Jodå, jodå..

"The road is dark
And it's a thin thin line
But I want you to know I'll walk it for you anyyyy tiiimeeee"


Skulle möta upp sambon vid den vanliga gallerian och sedan skulle vi in på Hemköp för att rusta oss för två och en halv ledig dag. Lyssnade till vacker dragspelsmusik utanför där en romsk man spelade för glatta livet, sina sex barns liv enligt SvK;s handtextade skylt som delas ut som en del av deras yrke och kall. Gjorde en snabb uträkning och släppte ner 50-lappen jag sparat in på det billigare märket nikotugg i megapack. Han sprack upp i ett leende och sträckte fram sin hand för att dela ut en handkyss som jag inte sett vara på gång sedan jag läste mammas barnböcker om herrgårdfröken Kulla-Gulla från tidigt 1900-tal. Tittade upp på sambon som stod på insidan dörren


"Well there's another dance
All you gotta do is say yes
And if you're rough and ready for love
Honey I'm tougher than the rest
If you're rough enough for love

Baby I'm tougher than the rest"


Det var nu inte det sambon hade i tankarna utan; Du borde blivit hjälparbetare-eller präst.  


Av maricici - 5 september 2014 07:30

dom kan vara det, ja.. Precis dom den är klämkäcka fåniga klyschan Äntligen Fredag!

Möjligvis var det lite sant, till sambon fick akuta tandproblem och måste in till tandläkare, jag kunde inte sova för den där jävla värken i hela bröstryggen, bildöverföringen från mobilen försvann spårlöst och luftvärrmepumpen skadechockades av strömavbrottet i Onsdags så den vägrar gå igång igen    Det mesta går väl an, tänderna är under behandling, värken har jag lär mig leva med och vad mobilen beträffar så är det en smal sak att kolla vad som glömdes bort vid den senaste ominstallationen. Allt utom luftvärmepumpen, jag vill ringa NKI-Kyl serviceavdelning direkt och sambon vill titta själv- givetvis. Bara för att stå och klia sig i skallen och inte begripa var felet sitter och så blir det en helt överflödig fördröjning, låg och tänkte på det i natt. Givetvis ligger det något i att sambon är tekniskt lagd som få och brukar hemmafixa det mesta, men så kommer gången man inte har någon erfarenhet om hur detta fungerar.    Som nu då.

Passerar radion och hör SD;s leende reklamsnutt för värklighetens värkliga politik eller vad det nu var. Få se nu; stäng gränserna för asylsökanden, nej till subventionerade aborter för utländska kvinnor, ja till burka på offentlig plats, njet till alla hederskulturer utom vår. Hade ni något mera på hjärtat innan ni går?   Jaså? Ni vill alltså lägga ner landsortsjukhusen som vi kämpat så för att få behålla?  Men alltså nu får jag inte detta att gå ihop, det ska frigöras resurser men alla som inte behöver avancerad specialistvård i Umeå eller Sundsvall ska väl fortfarande ta vägen någonstans   jag menar det måste väl ändå in flera vårdplatser i Umeå och Sundsvall och....  Aha? Bygga ut primärvården, jaha. Ungefär som forntidens gamla kommunala sjukstugor där alla möjliga krämpor trängdes hej vilt med varandra? Vi tar en kopp   till och känner skallen,eh dagen långsamt vakna till liv sedan måste jag gå. Dottern hade några bilder hon bokat upp tid för att diskutera angående artbestämmning av blommor och storfåglar och kanske lite tekniska förbättringar. Sedan ska jag hänga med sambon in till stan lite snabbt, hade ett ärende till det stora centralapoteket se..


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards