Ensparkibaken

Alla inlägg under september 2014

Av maricici - 23 september 2014 22:12

 

 

Och fjärden ligger blank som ett nybonat golv

 

Under ytan - inte bra och det är bara EN bild

 

I bakgrunden Kusthöjdens bostadsrätter för den som har råd  




Av maricici - 23 september 2014 21:39

så är det jul igen

Men bara på planeringsstadiet än så länge då


Har börjat med att försöka pejla in närmaste släkten och det visar sig vara ett sånt år, då det är lika enkelt att pussla ihop som den nya regeringen.

Syster ett jobbar 24-timmarspasset, syster två jobbar natt, och syster 3 väntar på besked. Men morfar har jag i alla fall på plats och så en systerdotter. Grabbarna är som vanligt borta i början av kalendermånaden och hemma jul och nyårshelgen.Och sedan tänkte vi inte mera idag, möjligvis hur man bygger ett långbord i vårt trånga kök och om grabbarna fortfarande vill ha sin årliga tröja från Disney Store.

Annars så har jag sysslat med att städa bort sommarträdgården idag, växthuset är rensat och sopat och dom sista slanggurkorna skördade. Ettårsblommorna är slängda på skogskomposten och pelargonierna söker rum för vinterförvaring.  Och så ska altanen omvandlas från sommarrum till visthusbod för vintern. Att göra i morgon. Saknar sommaren? Inte ännu, det brukar komma under den trista transportsträckan Februari-Mars.


Av maricici - 23 september 2014 00:29

Du vet att du suttit och debatterat rasism och migrationspolitik på nätet då du plötsligt tycker att den här rubriken har sina poäng:

Putins Krav, Stäng nätet

Skämt åsido, kommer inte som någon överraskning direkt, tyckte mönstret från det gamla Sovjetimperiet var tydligt redan från start.

På 18-årsdagen?   Tycker snarare det händer på 8-årsdagen och på 18-årsdagen är man väl förberedd sedan många år, det är bara den officiella formaliteten som ska manifesteras.


Kalla mig gärna krakelmagad men jag skulle inte vilja göra om detta, ens när maten är väl emballerad.

Med mat och matlagning som hobby så pratar jag ofta mat med butikspersonalen och har lite olika svar på varför? Kunderna konsumerar ojämnt, en period är det efterfrågan på en vara för att nästa period vara osåld, och ibland så har man kampanjvaror som inte gjort den paniksucce man trott på. Just nu går det dåligt att kränga bacon med ursprungsland Polen efter larmrapporterna. Och så varor som inte får säljas med utgånget datum enligt livsmedelsverkets rekommendationer. Dom flesta butiker jag besöker har kort datum/ät nu systemet så svinnet är inte så stort.


Min anmoder och mina finska anor, apropå? Släktforskarlänkar som dök upp när jag sökte nattläsning

det kan inte vara genetiskt i alla fall då jag inte snattat ens ett tuggummi under in livstid, undvek instinktivt den där sporten under min högstadietid.

Jag förmodar att det var överlevnad som drev henne, krigsänka, mansbrist på grund av kriget och ingen att gifta om sig med. I det gamla bondesamhället var det konvenansäktenskap som gällde, samhället var utformat så att det krävdes ett äkta par och när ena halvan föll ifrån fanns inget av dagens sociala skyddsnät, det var bara omgifte som gällde, för både kvinnor och män.

Min andra anmoder i rakt nedstigande led Brita Kajsa, Anundsjösmömmens skapare och mest känd av Sveriges hemslöjdsföreningar  Hon dök upp i textilslöjden på högstadiet som elementär i undervisningen och dessvärre försvann mina kunskaper med ett bristande intresse för broderi generellt. Jag minns bara att jag funderade djup varför hon broderade ÄTHG istället för att lyfta fram sig själv som skapat tygstycket? Äran Tillhör Gud, orginalbroderiens signalement skapade av en djupt religös kvinna.

Äger jag: Storpiga och lillpiga i flätor och rött, samt den som min textillärare kallade brua (bruden, den gifta kvinnan med håret uppsatt i knut. Lillpigan fick vi som gåva av rektorsområdet när vi slutade högstadiet, en tradtion, dom andr har jag hittat på annat håll. Egna bilder kommer senare. Har också ett inramat minibroderi och nyheten en graverad lillpiga på en plexiglastag i en läderrem. Av någon anlening fastande jag för det smycket.

Och nu, dags att gå och lägga sig innan jag fastnar i bygdehistorien




Av maricici - 22 september 2014 01:00

Min fina glada svåger är på väg bort och jag har suttit och pratat med min lika fina svägerska i kväll, om sorg, om det oundvikliga och om änglakusinen och hennes änglahund som visat sin närvaro i en andlig guide..  

En strimma av ljus i mörkret, ett vackert ögonblick.

Dödens tusen ansikten där 16-åringen bara trodde det fanns en grinande lieman.

Som 16-åring lärde jag känna livet som blir till och som 53-åring lär jag känna livets avslut, med tusen känslor, sidor och människor. Det för tidiga slutet  som nu med sorg som krossar ens innersta och det naturliga slutet för en 80-årig mamma med en känsla av tomhet och hur cirkeln är fullbordad..

Och så ska jag prata med sambon i natt eller i morgon?


Av maricici - 21 september 2014 19:29


Jag 1977 Förstaåring på gymnasiet  

 

Jag 2014, mediterande mångsysslare


I backspegeln så hade jag inte en tanke på  att man var vid full vigör vid 53 års ålder.  Och faktiskt inte en tanke på att bli lika skrynklig som lilla farmor Ester, men å andra sidan tyckte jag farmor likande ett gulligt litet lyckistroll. Däremot skulle jag ha brutit ihop om jag hört att år 2014 kommer du att vara 20 kilo tyngre  och att den perfekta synen bytts ut mot ett ständigt åldersfamlande i blindo. Men å andra sidan behöver man ingen ögonmake för det syns ändå inte genom glasögona. Men jeansen är precis samma och ta mig tusan har hon inte samma modell på jackan, fast den gamla var av gyllenbrun mocca. 1977 var jag inte intresserad av kläder alls, men något ska man väl hitta på när man blir gammal. 

1977 ville jag ägna mig åt författarskap och fick en liten dikt publicerad i  utvald samling av kommunens skapande elever från åk 1 till gymnasietrean i något kulturtjosan. 2104 har jag gett upp det där jojobehovet som alltid funnits kvar om att skriva på heltid, vad har jag att förtälja mänskligheten som kan fängsla och intressera? 1977 visste jag inget om kultur och att man kan hitta sin egen skapande nisch. Och nu när jag vet orkar jag inte söka den.

1977 fick jag syn på Temple Gradin i en upplaga av Det Bästas bokval, med noll vetenskap om att jag 11 och 13 år senare skulle vara förälder till två autistiska barn. Eller att jag skulle berätta för mig själv att mitt livs första och enda tänkbara kärlek har bytts ut till en tredje.

- Hmm, grmmhp, ja du vet, man utvecklas, skaffar sig nya perspektiv, man växer ifrån varandra och sticker iväg åt var sitt håll i både behov och livserfarenhet.

Jo då jag har sparat hans humor, han var så spelevinkig och rolig och fick mig alltid att kikna av skratt.


Mirror mirror on the wall..

Jag antar att jag sett gladare ut på bild om jag vetat att jag skulle komma in på mitt förstahandsval hälso och sjukvård om ett år och fem månader. Just nu känner jag att det här med att bokföra och organisera i kontorslandskap inte är min grej.  Eller att jag ska vänta mitt första barn om precis 5 veckor från och med denna dag.

Vad skulle jag svara om den här lilla magra tultan kommit tillbaka i framtiden och undrat om fröken Bosse vill ha ett litet barn med mig?Visst, om du klarar tremånadersolik, födoämnesallergier, öroninflammationer, vattkoppor, stryptillbud i gungor, fall från bord och sängar med blodvite som följd, brutna armar och handleder, grand mal anfall, vilsegågna ettåringar, borttappade 16-åringar på skoter i 30 graders kyla, omkullkörningar på moped, gängattacker i stadsdjungeln, 41 graders febrar, falsk krupp, mat i luftstrupen och att läsa om elefanten Babar 10 gånger dagligen?  

  

Och dessutom så kommer dom att skaffa RÅTTOR som husdjur  

  

Det är tur att man växer med uppgifterna.

Och du, glöm inte att skaffa varmt på fötterna så du slipper förfrysa dom när du står en kylig Novemberkväll vid paddocken på ridskolan och väntar  

Av maricici - 20 september 2014 17:29

har varit ensam med grabbarna och mina spräckta planer, vår motionsrunda försvann någonstans mellan extra lång sovmorgon och den sena lunchen. Och som den äldre grabben sa via teckenspråk; så är det dags att börjat tänka på middagen.

Hittade ett paket med fryst broccoli, blomkål och morötter som ska kryddas och kokas ihjäl till en simmig grönsakssås och så lägger man i falukorvtärningar och serverar med kokt ris. Till övriga; höstgryta på ryggbiff (fjolårets frysta) röd lök (ekologisk) och skogschampinjoner (köpta). Dom upphittade fjälliga bläcksvamparna var desvärre allt för få för att det skulle lönat sig att plocka och använda.

Planen var att motionera tillsammans med grabbarna då jag råkade läsa att dom gått Hälsans Stig 3.5 km utan problem vid sin senaste korttidsvistelse. Men i morgon ska vi gå ett par kilometer i alla fall och som morot blir man hämtad i bil vid slutdestinationen och får åka en tur in till stan, hade jag tänkt mig.


Av maricici - 18 september 2014 23:24

 

Förmiddag vid stranden och höstdimma över sjön, en häger slog sig ner bredvid mig strax efter att dottern försvunnit med kameran. Att sitta bredvid en orädd häger en dimmig höstmorgon det är sånt som sprider positiv energi och livskvalitet.

 

Konsten att göra en Jinton kräver koncentration och precision, en slags meditation.

    

Resultatet

 

Fjällig bläcksvamp ung.


Eftermiddag; Syskonträff inne i stan angående bouppteckningen efter mamma, en snabb och okomplicerad historia. Hängde med syster 1 på stan, hon skulle handla lite inför en Stockholmsweekend i morgon och jag hittade en skön långtröja i bomull på H&M slurean för 100 kronor jämnt och basic skrubbkräm och en skimrande hudlotion inne på kosmetikaavdelningen. Tog en sväng till Candy Corner också för att köpa hem mera av mitt favorittuggummi, Wrigley´s Big Red, ett hysteriskt gott kaneltugg från montern med helylleamerikanskt godis.

Kom hem och hade kärt besök av småtrollen från Sundsvall som fiskade i hallakvariet, matade fisk och ville umgås med fisk. Dom delar mitt mått på livskvalitet någonstans.

Natt; En ensam ljuslykta brinner i trädgården, ett ljus för gemenskap och kärlek, en FB-startad manifestation mot hatbrott mot HBTQ, efter en otrevlig händelse där en kvinna och hennes 1.5 årige son fått motta anonyma hotbrev..


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards