Ensparkibaken

Alla inlägg under juni 2014

Av maricici - 16 juni 2014 23:14

Den yngre grabben som hade otur och fick dra en kindtand vid sin årliga tandläkarkontroll i Fredags fortsätter att ha otur, nu har hela kinden svullnat upp till sin dubbla storlek och han ser ut att ha ont. Gav lite alvedon innan matdags och då gick det ner lite mat. Frågade en sköterskeubildad syrra som rådde mig att ringa tandis i morgon fastän det inte syntes några yttre spår av infektion i själva såret. Alltså får han vara hemma och ha sovmorgon i morgon och då sken han upp. Annars så pratar han om sin kommande Rigaresa och undrar hur länge det är kvar, vi tog fram en väggalmanacka och räknade fram till början av Augusti och det såg jätteläääänge ut, ja..  

Den äldre grabben som kommer hem en och en halv timme senare har som vanligt full fart, in i köket, titta vad det är för mat och ser glad ut om den passar.. Sedan så ska vi läsa kontaktboken gemensamt.. Läser och utbrister, men..har du varit på fräshumör idag?     Går in i köket igen och blir kallad tillbaka, läsa på nytt; Har ätit bra till lunch kycklinggryta och ris, tagit en promenad och jobbat med att lägga pärlmosaik..

Och så hoppar vi över fräs..

Gör om - gör rätt  


Ugnsstekt lax a la mig till middag: Smörj formen med lite matfett, bara så pass att skinnsidan inte fastnar. Tag en bit färsk lax (vi kör med ekologisk) och lägg den på ett ugnsfat. Pensla med lite majonäs (eko här också) salta, droppa över citron och strö några flagor torkade chiliflakes efter behag och avsluta med lite kokosmjölk, pensla det krämiga på fisken och häll lite av det vattniga runt om. In i ugen på 175 grader och låt den vara inne ca 30 minuter.

Serverades till: Ekologisk gröna blad mix av ruccola, mangold, spenat och rödbetor och så en bit nersmulad fetaost som dressing.

Lite honungs och galiamelon och några jordgubbar till efterrätt.

Av maricici - 16 juni 2014 09:01

och hoppar över den akuttid på vårdcentralen som jag legat och drömt om att fixa hela helgen. Tror det var massage med iprengel på det drabbade området + avlastning av drabbad led som gjorde susen..

Är fortfarande inte nöjd med utredningen och funderar på att gå vidare, tycker inte att det räcker med att titta på ett gäng icke drabbade tåleder och säga att psoriasisartrit är det inte. Konstaterad artros i bröstryggen, okej, men nu verkar även höger höft ha drabbats av något..

Men nu över till något roligare, nämligen sjuksängsläsningen:

Börjar med syrrans gamla avlagda Kommunalarbetaren där det alltid finns något läsvärt

 

Fastnade för krönikan om Jan som vräkts som en sanitär olägenhet. Jan kunde på grund av psykisk ohälsa inte sköta sin bostadshygien och av någon anledning så fungerade boendestöd, dom släpptes inte in. Som vårdpersonalkategorin som läser så väcks väl frågan, vad gör man när inte ett boendestöd fungerar och varför lämnas dom människorna åt sitt öde numera? Det var evigheter sedan jag jobbade inom psykiatrin så jag har inte hundra koll på hur det fungerar i vår samtid.

Över till en annan medlemsfavorit, Villaägaren med massor av praktiska tips och juridisk rådgivning

 

Tycker det där med utekök är överkurs men fastnade för dom betonggjutna odlingsbänkarna som dessvärre inte hinns med i år. Däremot ska vi försöka fortsätta måla om fasaden i år, en mindre   -infarkt hos sambon satte ju stopp för det hela förra sommaren, men en gavel blev i alla fall färdig.

 Lokalt, överfallsvåldtäkt i Järved strax utanför stan (roligare läsning?, jo jag tackar, ja  ) noterar att Länskrim Sundsvall kopplats in omgående och att Järved normalt är en liten lugn oas där man ska kunna jogga eller promenera med sin hund längst stranden utan risk. Ö-vik är annars lokalt känt för att vara riskfritt nattetid ur kvinnosynpunkt, så vi hoppas att dom får det där sommarviruset under kontroll rätt snabbt.


Och så en gammal krönika ur AB, där frågeställningen blir, är det anonyma internet verkligen representativt för någon specifik människogruppering?

Personligen har jag aldrig mött dom där illa pinkade lantisarna IRL och skulle bli förvånad om det satt dubbelnaturer i (S) (M) (C) och (KD) dom fyra största per mandat..Eller åtminstone tror jag inte att det sitter så många att vi behöver oroa oss. S-röstarna har väl redan tagit ställning FÖR med Stefan Löfven som präst och möjligtvis kan dom vara lite ljumma men knappast direkt kvinnofientliga. Och det är väl där FI inte når fram, man har redan sett och tycker att kvinnolönerna är åt helvet för låga för att kallas jämlika, speciellt i skiftgång, man fördelar jobbet med hus och hem åt var och en efter förmåga och vad pappaledigheten beträffar så är man inni något slags moment 22 där kvinnolönerna är åt helvet för låga och morsans föräldraledighet gör minsta ekonomiska bortafall.

Samtidigt läser jag en småstadsledare som än en gång undrar hur vi ska skydda våra stackars män  mot samhällets övergrepp. Sjukt timat om det inte vore för att samma tongångar brukar härja i rikspressen. Läste för övrigt krönikan försvarsinlagan hänvisar till och håller med om att den inte föll bra ut, förmodligen avsedd som en provokation, ett sätt att få människor att reagera och som vanligt så är man inte inte mogen för att ta en provokation och försöka styra den i konstruktiv riktning.. Oavsett om man är lederskribent på en landsortstidning eller högutbildad kulturnisse i storstan. Nutishistorien har visat det förr i fallet Valerie Solanes där man bara reagerat i samma stil som man gjorde mot en annan kulturprovokatör-hans namn var Lars Wilks.

Själv fick jag en ahaupplevelse av det negativa med internet och det är all sjuk smörja som sprids och drar med sig dom labila och lättpåverkade. Så vad kan man göra, det låter väl lamt men akut så kan man fortsätta visa sitt eget ställningstagande, NEJ, pedofili är och förblir helsjukt även i det sexliberalste samhälle och jag håller med om att det är INTE OKEJ att ens tänka tanken..

Lägger bort sjukläsningen för denna gång..



 



Av maricici - 16 juni 2014 08:37

 

Mormorsmor Ingeborg 1886-1966

Skogstorparfru som skötte ett mindre jordbruk födde åtta barn, varav två dog av TBC vid 20 års ålder. Var en krutgumma in i det sista som vid 80 års ålder tog bussen ensam 10 mil in till Ö-vik för att operera ett bråck. Tragiskt nog klarade hennes hjärta inte påfrestningarna och hon dog på sjukhuset år 1966. Hon ser lite sträng u på bild men det stämmer inte med verkligheten, den visar en rar liten flärdfri gumma som alltid förvarade sina illa skavande tandproteser i en liten ask,

Av maricici - 13 juni 2014 16:28

Vaknade i morse och undrade om jag fått ett njurstensanfall, men så kände jag att det tog i då jag rörde på benen..

Så istället för att följa yngste grabben på op dagvård för tandbehandling har jag haltat på här hemma, dom två sista timmarna tillsammans med den äldre grabben som undrar om det hjälper att han pushar på  

Den yngste är på väg hem nu i alla fall, tillsammans med farsan och syrran. Allt hade gått bra utom att han mår pyton efter narkosen, nåt han har gemensamt med sin mor. Har bäddat hans säng och dragit för fönstren så får han krypa när när han kommer hem.

Läser epost från min strumpbutik om en tävling om presentkort,... Fotografera dina ben i dom nya strumporna och lägg upp på instagram   Ahapp... Be dina vänner gilla. Nja,,   Bilderna kan komma att användas av företaget.. Tror jag hoppar över det där med att leka strumpmodell  


Köpte för övrigt strumpbyxor av mitt favoritmärke men dom får någon annan visa opp


Och så fick jag hem baddräktn, och äntligen vart jag nöjd  efter sju resors och åtta bedrövelsers påseende och returer, fyndat pa realisation till och med

ungefär samtidigt som jag fick ärva en som syrran krympt ur, fast i ljunglila  Tagg; Tjusig, Vintage, Esther Williams

Så var man försedd med två så nu kan värmen komma..

Och så feck jag hem n han parfymflaska från Yves Rocher Flowerparty å den doftar gött om man gillar sött, lättflyktigt och blommigt. Det gör jag så jag slog till med en duschkräm när jag ändå var i spanderstagen.

Vart vintaget komme rin i bilden är väl att jag känner mig som mamma när hon vår och sommarhandlade ur postorderkatalogerna på sent 60 och tidigt 70-tal, därav den lätta norrländska accenten.


Apropå detta, hittade en YouTube video från 1971 med min beundrade dåtida fashionista Sally Carr iförd det senast från UK, hot pants och stretchstövlar.. Redan på den tiden var man tveksam till om detta var passande kläder för en tiooetthalvtåring med skillnad att hä vant na å debattera pa den tin. PUNKT. Jag fick i alla fall till två delar, jag och min kompis gjorde en kupp inför klassresan i åk 4, klippte benen av ett par manchesterbrallor och dolde den snedsydda fållen med gradinfrans. Dessvärre så hade vi bara barnträskor till. På hösten hade i alla fall stövlarna blivit vart äldre barns egendom från stl 34 och uppåt och jag fick mitt efterlängtade par i höstbrunt. Premiäroutfit i barngospelkören som jag sjöng i, med mammas kompromiss, långbyxor nedstoppade i stövelskaften.


Av maricici - 12 juni 2014 12:21

hinns väl med någon gång, kanske.. Satte mig precis för att njuta av den trettioåriga skogslönnen och det enda som sker är att jag ser en massa utstickande grenar som borde kapas.

Och så övriga växter och köksväxter som ska skötas som små barn, varje dag om det ska bli något av dom. Börjar alltid dagen med en runda med vattenkannan och just nu, en säck omplanteringsjord. Försöker suckande snygga till det som blev duschat med gräsklipp från rengöringen av den stenlagda uteplatsen, rycker ilsket upp lite uppkäftig våtarv som hotar ta över både dill och persilja, planterar om en slanggurka och räddar en citrontimjan som stått ute i regenet och har kritiskt våta fötter. Kollar väggväxthuset, flyttar om efter behov, släpper in lite insekter för pollinering och ser efter så det är lagon varmt. Nackdelen med väggväxthus är att dom kan bli för varma trots automatöppnande takluckor med risk att somt bränns upp och somt torkar ut om man inte håller koll.

Tog några njutningsbilder i alla fall

 

Altanen: Kommit över två ex av gammelsvenska Mårbacka Selma, en högväxt och lite tåligare pelargon, som ger nostaligkänsla.

 

Altan: Ett ex millionbells med gulvitrandiga blommor och en rosaröd zonalpelargon

 

AltanfönsterII: Citronmeliss och Marockansk mynta, används i matlagning och doftar gött på altanen emellanåt

 

Växthuset har öppnat för säsongen: Potatis Innova, ett experiment av gamla kvarglömda i svalen i vår, morot tidig och rabarber som ska sättas så fort en gammal uttjänt rabatt är rensad från lupiner och nässlor och nygödslad.

 

Efter väggen ska slanggurkan klättra. Längst mot dörren; busktomat.

 

Ser ut att bli ett lovand hallonår i år också. Självsått hallonris framför altanen.

Av maricici - 12 juni 2014 00:28

1. Hörde ett mjaooo i hallen, och inget ovanligt med det, en av    brukar ofta komma och småprata med oss i köket men så övergick mjaoandet till ett främmande lite dovare tonart.  Funderade på om det kommit in en främmande katt och gick för att titta... Inte direkt, men hon hade fångat en råtta och fick min bekräftelse; just det ja, den där går du ut med på momangen   Fortsatte med disken, för att höra samma, mooouuuujjjjj igen. Cindy, du hörde vad jag sa-uteserveringen!  

Det är alltid positivt och omväxlande med katter i huset.


2. Hann få ett videoklipp på musikunderhållningen på mammas demensboende i går, dansmusik från tidigt 50-tal, på den tiden det fanns dansbanor i varje större by med självaktning Sverige runt, så även i min mammas grannby.. Mamma som normalt är rätt likgiltig för sin omvärld numera, lystrade till och lyssnade uppmärksamt. Bra musik och en dement mamma som kvicknar till i läge kontaktbar- det kan man leva på mera än en dag.


3. Jag och sambon har slutit fred efter vår senaste batalj angående hur man ska handskas med grabbarna när deras cirklar rubbas så gravt att allt spårar ur (det händer inte ofta, men ibland) Det är väl fint att två personer med dialekttröjan "Ettret" kan vända blad, gå vidare och gemensamt välja ut tre meter vaxduk som ska användas till att klä om altansoffan.. Mest praktiskt med avtorkbar vaxduk med tanke på grillfester, sovande katter, främmande katter, glasspillande familjemedlemmar och allt som rör sig runt en sommarsoffa för utomhusbruk..


Bra musikklipp, yngste grabben gillade det också..


 

Av maricici - 11 juni 2014 23:57

som symtom på en begynnande UVI i kväll,  och vissa enfaldiga kommentarer till detta på Allehanda. se FB-sidan och sedan delningen som stackars Jamba, där vittnen sökes

Försöker skaka av mig och dra den nya FB-grejen, Carpe Diem- nämn tre positiva saker med den här dagen i din statusuppdatering, men det går trögt.

Funderar en stund och antar att det negativa som vägrar sluta gnaga vinner för att människan har en inneboende drivkraft att lösa problem som uppstår.

Speciellt för Jamba, som först misshandlats svårt av en tidigare ägare, fick ett nytt hem genom omplacering, hade börjat få lite tillit igen, och så händer detta!   Problemet med hästtorterande  dårar som går lösa i Jönköpingstrakten känns inte bara undermedvetet utan medvetet påtagligt och akut.  En häst ska inte behöva uppleva sånt en enda gång, än mindre två. Jag vill skicka ut spårning och eftersök efter galningen/galningarna NU, slå dom i bojor och sänka hen/dom i havet!

Konsten att inte förtränga allt utan intellektuellt berätta för sina nedärvad instinkter att det finns problem som ska prioriteras, det ligger nämligen till som så att den gärna vill tugga om även små obetydliga problem, generellt sett alltså.


Av maricici - 7 juni 2014 23:26

   

Skuggrabatt: Jätterams, midsommarblomster, trädgårdssmultron och gräslök. Allt självsått utom gräslökstuvan..

 

Och gamla krokis bland strutbräken

 

Under skogslönnen, stenar, strutbräken och så en ny pyttis som inte syns; mörkt ormskägg. Både skogslönnen och strutbräken är vildväxande exemplar hämtade ur en närliggande skog, en inflyttningsgåva från pappa.

 

Mörkt ormskägg skyddat av stenar.



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards