Ensparkibaken

Alla inlägg under maj 2014

Av maricici - 11 maj 2014 01:53

Och idag är det Grattis på 26-årsdagen då förstås till den äldre grabben. Tiden går fort när man har roligt.

Den här tiden på dygnet för 26 år sedan låg jag och sov med oregelbunda sammandragningar, sambon åkte till förmiddagsskiftet och klockan 05:30 gick jag ut och högg ved för att få fart på förloppet..

Vet inte om det var en tillfällighet men igång gick det med regelbunda sammandragningar, klockan 8:00 ringde jag mormor som skulle passa dottern, en taxi som skulle ta mig till BB och en sambo som skulle komma efter i egen bil så snart mormor var installerad och instruerad..

En ovanligt lätt förlossning för att vara av mig, starka regelbunda sammandragningar som gav effekt hela tiden gjorde att det gick snabbt. För snabbt för sambon som var tvungen att rasta hunden innan han åkte, att rasta en stor Irländsk Vargund av revirhävdande hanmodell, där gick gränsen för vad mormor klarade av ansåg hon. Han hade ovanligt trög mage dagen till ära med följd att sambon bara hann med den sista kvarten av förlossningen.

Klockan 10:10 var det klart och jag låg med en liten kille på magen, en liten kille med två stora pucklar på var sin sida huvudet..

Frågade barnmorskan om han inte var ovanligt liten, men nej, han var faktiskt stor 4550 gram och 55 centimeter..

Frågade barnläkaren om pucklarna på huvudet, ytliga hematom bara, han blev nog lite klämd men det är inget att oroa sig för..

Frågade grabben som var nöjd med att äta och sova, fick inte alls ögonkontakt och tyckte det var lite mysko då, men äsch...

Det var mycket jag inte visste för 26 år sedan, nämligen allt om autism, frågor, läkare, psykologer, diagnoser, oro, 5 års nattvak, men också nya erfarenheter och en ny värld som öppnar sig, en värld av nya insikter och faschination..

Man kan säga att jag är kulturberikad, av the culture of autism.


Av maricici - 11 maj 2014 01:14

Först gillade jag inte Sanna Nielsens låt, men i kväll ändrade jag jag åsikt, hon gjorde ett kanonframträdande och borde ha vunnit.

Sedan kom dom svåra frågorna från sambon som tittade lite närsynt på Österrike och undrade om det var en han eller hon ursprungligen, och upprikigt sagt så har jag inte funderat på den saken..

Jag antar att det är en hen och skägget finns där för att vi ska slippa grubbla så mycket på saken!

Sedan kom låten; en urtrist rökpaus helt i klass med Vitrysslands Cheescke och Armeniens Not alone, samt Azerbadjan som lovade runt och höll tunt i Start a fire, men det hela kompenserades med en trapetsartist som gjorde mig andlöst nervös.

Tyskland, jag gillade Tyskland, en lite udda utstickare med gatumusikantstuk, jag gillade Ukrainas sång och framträdande, Romeo och Julia i Hamsterhjul.

Jag gillade Islands barnbidrag, Sven-Ingvars möter ZZ Top och så föll jag för Rumäniens smäktande mirakel.

Och Polen, jag såg inte Polen för jag hade ett ärende in till den äldre grabben, men jag hörde dom på radiosändningen, eller rättare sagt, jag missade dom nästan..

Mitt enda bidrag till den debatt som utbrutit på social medier är att det intetsägande bidraget måste man försöka lyfta desperat!  

När jag sedan bad sambon om en åsikt om dom där kvinnliga, sexiga kvinnorna, såg han helt oförstående ut. Något som däremot drar blickar till sig är en hen i skägg.

Musiken får vänta, den nya tiden är här för att stanna fullt ut.

Av maricici - 10 maj 2014 08:35

Yngste grabben kommer hem från korttidsvistelsen med en kontaktbok som meddelar att veckan inte varit sådär jättebra, möjligen är det magen som spökar och den äldre grabben har en likadan bok, inte velat äta lunch i veckan bara ätit lite sallad. Och nu ska det utredas var det sitter då..

Den yngste ser ut att trivas med att komma hem, och jag sätter diagnos, trög mage igen? och ordination Laktulos till frukosten och så lite mera motion så kroppen går igång. Ute är det kallt och regnar- härliga Maj.

En kalenderbitande sambo har googlat fram väderstatistik och meddelar att det brukar vara sånt här väder varje Maj, med undantag för ett år då det snöade och så i förfjol då det var 22 grader varmt.

Den äldre grabben ser faktiskt inte ut att må bra, han kräks efter mat och ligger mest och kurar under täcket som en levande burrito meddelade dottern som ryckt i som andra assistent. Diagnos; en sämre period ¨på hans esofagusrefluxsjukdom, det händer då och då. Kvällen går, det blir natt och det blir morgon där äldre grabben är tidigt uppe och försöker hetsäta ett paket digestivekex, efter lite övertalning får jag bära bort dom och då kommer ett paket puffat, rostat ris fram.

Tänk nu; vad brukar det vara för fel då man hetsäter? Inte gallan, då kan man bara vrida sig i magplågor. Magsyraöverskott! Ja! Och doktor F. Batmanghelidj har botemedlet! Vatten!

Just det du ska dricka vatten, lite men ofta det neutraliserar, stabliserar och lindar.

Nu är inte den äldre grabben den som brukar ta en läkarordination utan protest och han såg uppriktigt sagt förnärmad ut när det skulle serveras glas vatten till frukost.

Och du dricker det här vattnet känns det bättre druknade inte helt oväntat i det telepatiska,

du kan ta ditt vatten och stoppa upp det i Majbrasan och ta doktor bramaputtra med  


Av maricici - 7 maj 2014 19:11

Äkta hälft: Hur smakar det där?  

Jag: Sötpotatisen? Du får väl ta en bit och känna.  

Äkta hälft: *smaka, grina illa* Naaeäj, jag tror jag tar vanli potatis...

Jag: Det är sötpotatis, batat, släkt till vanlig potatis, du vet orginalet som kom hit med Jonas Alströmer och...    

Jag: Mmmmm, jag tycker den här var jättesmaskens, du missar något...

Äkta hälft: Den smakar kålrot..

Jag: Påminner om sötman i en tillagad kålrot, men utan kålrotens beska.

Äkta hälft: Vi har uppenbarligen inte samma smak du och jag.  

Jag: Nej, om jag tar en tugga ut biffen här nu och känner, den känns som tuggummi, ett gammalt och smaklöst sånt..

Vänder mig om och; Hallå, hallå Tomas, vart tar du vägen med dom där citronmuffinsarna? Alltså nu börjar du spåra ur och...

Sambon: Tror jag har feber, det kommer nog från vänsterhanden, den har svullnat för jäkligt idag..

Jag: Har du feber och har tränat?   Så det är inte en propp då?  

Sambo: Nej, nej, nej, det är ett nytt skov som kört igång

Jag: Och det är säkert? Du sjukskriver dig i morgon då!?

Och nu ska jag äntligen få mitt eftermiddagsröka.

 

Sötpotatis: Skölj, borsta och skär i centimetertjocka skivor, pensla med lite olja eller mjölkfritt margarin och stek i 225 grader ugnsvärme till dom mjuknat.

Droppa över lite citronsaft och toppa med finhackad chili. Ät som det är eller med fetaost för en laktovegetariansk variant.

 

Äkta Hälft

 

Selfie

 

Den äldre grabben föredrar citron, han käkade upp resterna



  




Av maricici - 7 maj 2014 11:23

Startade med 30 minuter uppvärming på motionscykel och inga cigaretter till morgonkaffet och fick genast in ett flyt där åtminstone revbenen kändes normalrörliga..

Sedan en tur till sopåtervinningen och en pratstund med faster, nybliven änka, känns bra att den änligen blev av.

In på coop och handla kattmat och 2 formfranskor från Pågens och så ta ut mera fickpengar till grabbarna och där slog nikotinabstinensen till rejält och jag fumlade på ett tag med koder, bankkort och en absolut stillastående skalle.

Tog dagens första cigarett där hemma och hoppas att jag kan hålla nertrappningsscemat dagen ut. Det går åtminstone bra att vara utan vid läggdags och det är åtminstone ett litet framsteg för en gammal storrökare (nåja, inte så litet,va)   

Låg för övrigt och planerade in lite trädgårdsarbete i går kväll, där en igenvuxen plätt bakom ved och redskapsskjulen ska röjas upp, grönsaker? Då måste det hyras en jordfräs och jordförbättras och det hinner vi inte om vi ska fortsätta måla kåken.. Men ett par träd? Fläder, havtorn eller Hansaros som ger fräsha egna nypon?

Frågade sambon om råd och fick en demonstrativt stängd dörr till svar..

Han har nämligen en bestämd åsikt om att allt ska jämnas med marken och ja, vi har våra delade meningar i den här familjen också, ja  Samt att det blir havtorn, hansaros eller aronia 

Av maricici - 6 maj 2014 20:03

Ena dagen promenerar man 15 kilometer i motlut tur och retur utan problem och veckan efter, vad händer då? Jo, man kommer knappt igång på en 3 kilometersslinga och är dunkad, utslagen, mörbultad och körd i botten dagen efter..  

Typiskt för dom här kroniska åkommorna arttros och fibro säger den drabbade expertisen på diverse nätforum. Bara och bryta ihop och komma igen.

Har bara haft två önskemål idag, alvedon och mera sömn.

Den nya helt tobaksfria hälsopinylen till sambo klarade sina 30 minuter på motionscykel utan att några hjärt/kärlproblem gav sig tillkänna och det var ju iofs glädjande, skulle varit ännu mer glädjande om det gällt mig som måste ta itu med mitt jäkla återfall på fullaste allvar snart. Röker man inte så snusar man och tvärtom kallas inte att vara tobaksfri.

För övrigt så är jag tämligen säker på att jag och den äldre grabben kommunicerar via telepati ibland, speciellt då jag precis tyckte han muttrade över dom där ransoneringskorten jag infört på citronmuffins.  Just nu har vi för övrigt lite klädvård på schemat, vi hänger upp dom tvättade kläderna på tork och så ser vi att den vita favvissportdressen är torr, ren och helt fläckfri. Spela roll att den är gammal och tunn som pergament, den ska inte kasseras, den ska inte vikas och läggas i skåpet utan den ska på, så den är på plats till i morgon. Morsan dricker te och försöker avstå från en cigarett som tilltugg och det första som dyker upp när hon loggar in är rubriken sex och en cig..

Röka efter sex kan hon avstå ifrån, men kan hon avstå efter halv åtta?  

 

Så långt hem och redan knäckt. Inte kåkarna som ser ut som små prickar, dom i skogen ovanför



Av maricici - 2 maj 2014 23:45

 

Samling vid Majbrasan-Sambon-Glad

 

Första Maj-Syskonträff över en tallrik hemlagad köttsoppa

syster med make diskar

   

Smarrigt med Äppelpaj

 

Den här bilden har Pamp tagit alldeles själv   


Av maricici - 2 maj 2014 12:14

Hälsans kök? Med den tillsatslistan?  

Dessutom kom man vare sig ifrån äggen eller mjölken, men en gris blir i alla fall glad och det är ju inte fy skam.

Så vi slår väl till med en laktovegetarisk pasta carbonara idag, med ett test om grädden går att byta ut mot vår havrebaserade ersättningsprodukt..

Ska bli spännande. Ligger på veckomatsedeln lite senare i veckan.


Sambon är för övrigt på sitt livs första sjukgymnastik, efter den tredje   infarkten ska han få lite fingervisning i hur man kommer igång med motionerandet och hur mycket man vågar ta i..

Det var hårt för en gammal muskelbyggare att erkänna men tillslut gick det.

Uppdaterat med 30 minuters motionscykel 3 dagar i veckan som en mjukstart. Reumafötterna gör att han inte kan vara ute och gå.


Mera om detta; själv har jag läst boken FYSS för alla och lite skrifter om artros och fått veta att hålla sig i rörelse är den bästa medicinen även om det kan vara tuft att komma igång. Jo, det var det-första veckan kändes det som jag hade dubbelsidig lunginflammation, men nu börjar värken i bröstryggen så sakteliga avta.. Mirakelbra blir den som sagt aldrig, men en avsevärd förbättring har inträffat..


Uppdaterat med dagens matsedel: Hysteriskt snabb köttgryta.

7 hg strimlat nötkött, sistadatumidag 50% nedsatt pris-ät nu!, ta fram två gjutjärnsgrytor dela köttet i två delar och bryn tillsammans med smulad buljongtärning, och 2 klyftade sharlottenlökar i den ena, häll på vatten och småkoka en stund. blanda önskad mängd havregrädde i skyn till en sås, krydda med salt, svartpeppar och kinesisk soja. Häll en stor burk skivade champinjoner i grytan med lökarna och valfri mängd ur en påse fryst ärter, majs och paprika i den andra. Smaka av med mer kryddor och red med lite arrowrot till önskad konsistens. Servera med ris och ev tokmycket tomatketchup över grönsaksgrytan...  

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6 7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards